Jaf pe bani publici la Costeşti

# Nimeni nu-şi asumă vina pentru o gaură de peste 250.000 lei din bugetul local. Proasta gestionare a bugetului şi poliţele ce se doreau plătite fostului edil şef s-au soldat cu o gaură în bugetul local al oraşului Costeşti de peste 250.000 de lei. Iar executarea judecătorească nu s-a încheiat. Pentru că primarul, Iona Baicea, n-a vrut să achite contravaloarea contractului încheiat de fostul edil şef, Dan Vasile,  Primăria Costeşti a fost obligată de instanţă să plătească nu  doar valoarea mobilierului pentru dotarea grădiniţei cu program prelungit, ci şi penalităţi uriaşe, calculate pe 7 ani de întârziere, astfel că, pentru cele 20 de  pătuţuri cumpărate, s-au plătit nu 27.600 lei,  cât prevedea contractul, ci de 10 ori mai mult.

Cele 20 de pătuţuri care au dotat grădiniţa cu program prelungit ce funcționează la Liceul Teoretic din Costeşti au fost comandate la finalul mandatului fostului primar al oraşului.  Preţul facturat în 2007 a fost de 13,8 milioane de lei vechi bucata, valoarea contractului  încheiat între SC Pufi SRL şi Liceul Teoretic Costeşti fiind fiind  de 27.600 lei. De la preluarea, în 2008, de către Ion Baicea, a mandatului de primar, nu s-au mai făcut însă plăţi. Proaspăt instalat în funcţie, noul edil şef al Costeştiului arăta atunci cu degetul către fostul primar pe care îl considera principalul vinovat pentru  contractul  considerat unul păgubos, având în vedere  preţul ridicat al mobilierului.
Furnizorul, SC Pufi SRL Costeşti,  a acționat în instanță Liceul Teoretic de care ţinea grădiniţa (finanţat de la Bugetul Local al oraşului Costeşti) iar Judecătoria Costești i-a dat câștig de cauză, în 2010 somând unitatea de învăţământ ca, în 20 de zile, să plătească datoria.  Reprezentanţii SC Pufi SRL Costeşti au mai  deschis, ulterior,  un alt dosar, solicitând şi plata penalităților de 1% pe zi, penalităţi prevăzute în contract şi ignorate  de primar, liceul fiind somat să achite, în cele din urmă, 295.000 Ron, plus cheltuieli de judecată.
Conducerea liceului  a solicitat Judecătoriei Costeşti suspendarea executării silite, cerere pe care, în iunie 2013,  instanţa a respins-o ca neîntemeiată. Și astfel a început executarea judecătorească.

Aurel Şuţă, patronul S.C. PUFI S R L: “Eu pun 1% penalităţi de întârziere pe toate contractele, tocmai pentru a determina  beneficiarul să plătească la timp”

Pentru cele 20 de  pătuţuri cumpărate în vederea  dotării grădiniţei,  s-au plătit, în cele din urmă, nu 27.600 lei, cât prevedea contractul, ci de peste 10 ori mai mult, ceea ce a ridicat preţului fiecărui pătuţ la  o cifră halucinantă: 14 .000 lei!
“Cu executorii am reuşit, în cele din urmă, să ne recuperăm  cea mai mare parte a banilor, din care, în jur de 2 miliarde de lei vechi, penalităţi de întârziere, iar asta, după 7 ani!  Si mai au de plătit încă.  Iată că instanţa a ajuns la concluzia că a fost vorba de rea credinţă,  şi a obligat primăria  să plătească.  Chiar judecătoarea i-a întrebat în şedinţă pe reprezentanţii primăriei de ce  n-au plătit, eşalonat, câteva milioane  pe lună?(...)  Eu sunt om de afaceri  şi aşa gândesc: din moment ce în contract sunt prevăzute nişte clauze, ele trebuie  respectate. Nu e vina mea că ei au aşteptat  atâția ani ca să-şi plătească datoriile, sperând să le paseze de colo-colo. Procesul nostru a fost cu Liceul Teoretic, însă pentru că ordonatorul de credite a fost Primăria, ea a fost  cea  care  a suportat consecinţele!”,  a explicat, pentru Atitudine în Argeş, Aurel Şuţă, patronul S.C. PUFI S R L

Penalităţile, suportate din buzunarul contribuabilului

Amintim că, de la preluarea mandatului,  primarul Ion Baicea a tot justificat neplata datoriei printr-o  suspiciune legată de încheierea (ce-i drept, cu multe semne de întrebare) a contractului iniţal  de 27.600 RON pentru 20 de pătuţuri, contract semnat de către conducerea liceului în perioada mandatului fostului primar Dan Vasile.
Anul trecut,  din  bugetul local al oraşului Costeşti a fost  alocată  50% din suma pe care Liceul  Teoretic o datorează  firmei furnizoare de mobilier, diferenţa fiind  prevăzută în bugetul local de anul anul acesta .
“Am  făcut o prevedere bugetară pe jumătate din bani, pentru că mai mult nu avem. Cealaltă jumătate, poate la anu’. Poate până atunci  justiţia va decide şi cine se face vinovat de contractul semnat în 2007 pentru că mie mi se pare normal ca cine e vinovat să plătească! Eu nu mă pronunţ asupra acestui aspect. Instanţa este cea care trebuie s-o facă”,  declara, în toamna anului trecut, Ion Baicea.

Pisica moartă, aruncată prin alte ogrăzi

Pentru a pasa responsabilitatea înzecirii sumei datorate pentru pătuţuri, primarul Ion Baicea a arătat cu degetul către fosta directoare a Licelui Teoretic Costeşti, Florica Barbu,  căreia i-a făcut o plângere penală în care a acuzat-o de abuz în serviciu contra intereselor publice și neglijență în serviciu, motivând, printre altele, că a semnat contractul pentru cumpărarea pătuţurilor fără să fi existat prevederi bugetare pentru achiziția respectivă, dar şi spre fostul edil, pe care l-a considerat, încă de la început, “autorul moral” al contractului păgubos.

Fostul primar Dan Vasile: “Baicea este principalul vinovat”

Dan Vasile, primarul în mandatul căruia a fost semnat contractul, îi aminteşte lui Ion Baicea că, la momentul tranzacţiei, era viceprimar şi răspundea  de Liceul Teoretic Costeşti.
”Cei care au solicitat achiziţia au fost d-na Badea şi Ion Baicea, care, atunci, era viceprimar. Eu doar le-am dat acceptul. Nu eu am semnat contractul. Suma nu a atras în mod deosebit atenţia pentru că s-a argumentat că este vorba de pătuţuri speciale, rabatabile, care în timpul orelor se strâng, permiţând copiilor să-şi desfăşoare activitatea la grupă.  Tot ei au făcut şi selecţia de oferte. Ulterior, d-l Baicea şi  doamna Badea s-au certat, iar când a ajuns primar, Ion Baicea n-a mai vrut să plătească, aşa că s-a ajuns la penalităţi” a explicat, pentru Atitudine în Argeş, fostul primar al Costeştiului, Dan Vasile
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea