,,Peisaj urban cu negustori armeni şi o biserică” - istoria comunităţii armene din Piteşti sub semnătura lui Nicolae Pârâianu

Săptămâna trecută, marţi, comunitatea armeană din Piteşti şi-a dat întâlnire la Biblioteca Judeţeană ,,Dinicu Golescu” Argeş pentru a-i mulţumi scriitorului Nicolae Pârâianu pentru volumul publicat, volum ce reliefează istoria comunitaţii armene și, în speţă, istoria comunităţii armene din Piteşti. Lansarea cărţii ,,Peisaj urban cu negustori armeni şi o biserică” a fost organizată la iniţiativa directorului bibliotecii, care, văzând şi lecturând acest volum, l-a rugat pe colegul său, Marius Motreanu, organizatorul cursului ,,Argeş şi Muscel – identitate locală şi naţională”, curs dedicat istoriei judeţului nostru, ca în cadrul acestei activităţi să organizeze şi lansarea acestei bogăţii istorice.
,,Marius Motreanu mi-a arătat volumul domnului Pârâianu şi am zis că o asemenea carte trebuie scoasă mai mult în evidenţă. Am considerat că trebuie să facem o lansare de carte, iar Marius a venit cu această idee, să punem în contextul cursului pe care noi îl desfăşurăm, ,,Argeş şi Muscel – identitate locală şi naţională”, lansarea acestei cărţi pentru că, în fond, comunitatea armeană înseamnă o parte din istoria acestor locuri. Această carte acoperă o parte din istoria municipiului Piteşti şi nu numai. Este un eveniment care se pretează foarte bine unui asemenea curs. Cartea domnului Pârâianu acoperă o lacună istorică, şi foarte bine pot fi considerate cele două volume, şi cel cu fotografii, o addenda a unei monografii a acestei zone. Mă bucur tare mult că, iată, încet, încet, această zonă culturală se încheagă ca document scris”, a spus Octavian Sachelarie, directorul bibliotecii şi iniţiatorul acestei lansari de carte.
Bucuros de prezenţa numeroasă a publicului, armeni şi români, autorul cărţii cu pricina, ,,Peisaj urban cu negustori armeni şi o biserică”, Nicolae Pârâianu, vizibil emoţionat, ne-a explicat de unde a plecat acest proiect cultural – istoric al său.
,,Vă mulţumesc mult pentru prezenţa numeroasă şi totodată, vă mulţumesc foarte mult pentru cuvintele frumoase pe care le-aţi spus despre mine, pe care consider că nu le merit.
Acest volum care a fost început în anul 2010 s-a datorat domnului profesor Minasian. Dânsul mi-a spus într-o zi: ,,Nu ai vrea să scrii şi despre armenii din Piteşti?”. M-am gândit şi i-am zis că o să scriu. Dacă nu cunoşti trecutul, nu ai cum să realizezi prezentul şi acest lucru se dovedeşte valabil. Atunci când oamenii nu au avut un trecut atestat, s-au inventat legende şi aceste legende au ţinut loc istoriei. Şi totuşi, care este motivul pentru care am scris această lucrare?
Comunitatea armeană şi, în general, diaspora armeană din România, nu este numeroasă faţă de ţări în care sunt zece, douăzeci, patruzeci de mii de armeni. Noi nu am avut mai mult de opt mii şi ceva de armeni, cel mai mare număr trecut într-un recesământ. La Piteşti, cel mai mare număr de armeni care este atestat istoric este cifra de o sută. Însă aceşti o sută de oameni au lucrat cot la cot cu ceilalţi cetăţeni ai oraşului. S-au căsătorit cu români din Piteşti. Copiii lor au învăţat laolaltă cu ceilalţi copii români. Au dat oameni valoroşi acestui oraş. În această situaţie este cazul să cunoaştem cine sunt armenii şi, în definitiv, de ce sunt răspândiţi în toată lumea”, ne-a explicat Nicolae Pârâianu, autorul cărţii ,,Peisaj urban cu negustori armeni şi o biserică”.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea