Ingineriile financiare ale lui Chelu, demascate de acţionarii minoritari ai Electroaargeş

# Pe 26 iunie, Tribunalul Specializat Argeş va rejudeca dosarul Tudor Dumitru - Electroaargeş. Luna trecută, Curtea de Apel  Piteşti a admis recursurile formulate de  Electroargeş şi Tudor Dumitru (acţionar minoritar al acestei societăţi comerciale şi, totodată, director al S.C. Vidraru  S.A., şi ea acţionară la rândul său) împotriva sentinţei Tribunalului Specializat Argeş şi a trimis cauza spre rejudecare  la aceeaşi instanţă de fond. Judecătorii ultimei instanţe au reţinut câteva dintre ingineriile financiare ale controversatului om de afaceri Cătălin Chelu, cel care, printr-un grup de firme acţionare, controlează Electroargeş, omul care a pus pe butuci şi cândva renumitul producător de mobilă Alprom.  Modul de operare  conceput şi aplicat de acesta pentru prejudicierea acţionarilor minoritari ai SC Electroargeş e deja …omologat:  la fiecare majorare de capital, una dintre firmele lui Chelu, Portavon SRL, acţionar majoritar la Electroargeş,  reuşeşte să dobândească pachete de acţiuni la valoare nominală (un preţ mult mai mic decât cel corect stabilit), după ce, prin alte firme ale grupării Chelu, acţionarilor minoritari  li  se îngrădeşte posibilitatea de a-şi  vinde  acţiunile  în cadrul unei oferte publice obligatorii de preluare.
Procesele în urma cărora au ieşit la iveală ingineriile financiare ale lui Cătălin Chelu trenează de câţiva ani.  În 2011, Tudor Dumitru  a chemat în judecată S.C. Electroargeş  şi a solicitat constatarea nulităţii absolute a  a unei hotărâri a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, a  rezoluţiei prin care s-a reţinut că  acţionarii Portavon SRL,  Mattera Com SRL,  Scop Line S.A. şi Goras Consulting  S.A., firme controlate de Cătălin Chelu, au drept de preempţiune  şi pot subscrie, precum şi a rezoluţiei potrivit căreia  fondurile rezultate din majorarea de  capital social  să fie folosite pentru investiţii pe piaţa de capital. 
Amintim că  Electroargeş este o societate comercială  ale cărei acţiuni sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti şi care se supun regulamentelor specifice privind emitenţii de valori mobiliare, regulamente care, se pare, n-au prea fost respectate.
Portavon SRL -  una din societăţile comerciale deţinute  şi reprezentate de Cătălin Chelu – a dobândit, la sfârşitul lunii octombrie 2010, un pachet de acţiuni  ale Electroargeş şi, împreună cu mai multe societăţi,  acţionează şi deţine  un pachet ce depăşeşte 33% din acţiuni (fiindu-i aplicate prevederile art. 303 din L egea 297/2005 ).
Firma amintită, Portavon SRL, avea de la începutul lunii ianuarie 2011 obligaţia de a lansa oferta publică  adresată tuturor  deţinătorilor de acţiuni la SC Electroargeş. Dar nu s-a conformat!
În aprilie acelaşi an, prin hotărâre AGA s-a dispus ca mai multe atribuţii  ale sale să fie transferate către  Consiliul de Administraţie, având în vedere că  acţionarul Portavon  SRL  şi persoanele cu care acţiona în mod concertat erau suspendate în acea perioadă  ca urmare a limitării drepturilor de vot. 
Ca o consecinţă a acestei hotărâri, sumele de bani disponibile aparţinând SC Electroargeş  urmau să fie folosite pe piaţa de capital  prin SSIF Elda Invest SA  Galaţi.
Instanţa a motivat  că rezoluţiile  din hotărârea amintită  au avut numai aparent scopul de a păstra sumele de bani  disponibile la nivelul Electroargeş, în realitate,  acestea fiind folosite pe piaţa de capital în dauna  societăţii şi a celorlalţi acţionari.  Aceeaşi instanţă a mai reţinut şi că fondurile societăţii au fost  folosite pe piaţa de capital  în avantajul direct al acţionarului majoritar - Portravon  SRL- care şi-a însuşit şi a beneficiat  în mod direct de o parte din acestea. Astfel, în august, acelaşi an, Portavon  a vândut  un pachet  de 419.200 de acţiuni  ale SC Lactate  Natura SA către un număr de 4  societăţi comerciale, printre care şi Electroarageş, căreia i-au fost vândute 100.000 de titluri  la preţ de 10 lei/acţiune.
Încălcarea legii a atras numeroase sancţiuni  din partea CNVM  aplicate atât SC Electroargeş cât şi  reprezentantului său legal.
“Instanţa a mai reţinut că modul de operare  conceput şi aplicat pentru prejudicierea acţionarilor minoritari a fost mereu acelaşi, în timp ce membrii  grupării Chelu  refuză să lanseze  oferta publică  la Electroarageş  S.A., aceasta, ca membru al grupării,  procedează în mod similar cu alte  societăţi comerciale, fiind prejudiciaţi astfel acţionarii minoritari  şi investitorii pe piaţa de capital”, se arată în dosar.
Instanţa a mai reţinut că Hotătârea AGA din  6 iunie 2011 având ca obiect majorarea de capital la Electroargeş  și crearea acţionarului Majoritar Portavon, s-a făcut cu încălcarea legii
“Printr-un astfel de demers s-a adus atingere  serioasă dreptului  acţionarilor minoritari  de a-şi vinde acţiunile  în cadrul unei oferte publice  obligatorii  de preluare la un preţ  stabilit în mod corect, iar acţionarul majoritar a obţinut acţiuni la valoarea nominală, în loc să le cumpere de la acţionarii  minoritari  la preţul corect,  stabilit în mod  legal, în cadrul ofertei  publice de preluare obligatorie. Astfel s-au majorat cotele de deţinere, deoarece mulţi acţionari minoritari  nu au mai participat  la o astfel de majorare  şi s-au obţinut fonduri  noi, folosite  pe piaţa de capital  în scopul dobândirii  controlului asupra altor societăţi.“, se mai arată în dosar.

Tudor Dumitru a semnalat şi alte ilegalităţi ale AGA Electroargeş

În  mai 2013,  Tudor Dumitru, deţinător al unui număr de 3.064.655 (3,79%) de acţiuni la Electroargeş şi, totodată, director al S.C. Vidraru  S.A. (la rândul ei, acționară la cealaltă firmă) a dat în judecată  S.C.  Electroargeş, solicitînd instanţei constatarea nulităţii absolute a hotărârilor Adunării Generale  Ordinare al Acţionarilor nr. 87 şi 88 din 27 aprilie 2013 şi suspendarea acestora până la  soluţionarea irevocabilă a litigiului dintre cele două societăţi comerciale.
Prin cele două hotărâri au fost aprobate, printre altele, situaţia financiară a S.C. Electroargeş  S.A. la sfârşitul anului precedent, reducerile de preţ de natură comercială  practicate  de Electroargeş în 2013 şi 2014, regimul de amortizare al imobilizărilor corporale şi necorporale, prelungirea contractelor de servicii de audit financiar cu S.C. Multicont, bugetul de venituri şi cheltuieli, organigrama şi programul de investiţii pe 2013 etc. Dosarul, aflat la Tribunalul Specializat Argeş, a trecut prin mai multe amânări, judecarea  cauzei având următorul termen luna aceasta.  De amintit că S.C. Vidraru şi Tudor Dumitru deţin  împreună circa 5% din capitalul social al Electroargeş

Vicii în  calculul majorităţii

SC Vidraru deţine la  Electroargeş 745.000 de acţiuni, la care se adaugă 1.660.000 acţiuni subscrise la majorarea de capital din iunie 2011, dar care nu au fost validate de Consiliul de Administraţie al societăţii emitente. Cu ocazia Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Electroargeş din  14 ianuarie 2012, s-ar fi aprobat, ilegal, după cum spun reprezentanţii societăţii Vidraru, majorarea capitalului social, prin emiterea unui număr de 30.987.670 de acţiuni şi delegarea unor competenţe ale AGA către Consiliul de Administraţie pentru a îndeplini anumite operaţiuni tehnice în cadrul procedurii de majorare a capitalului social. Societatea Vidraru a participat la respectiva AGEA a Electroargeş prin reprezentantul legal şi a votat împotriva punctelor de pe ordinea de zi.  Mai mult, reprezentanţii societăţii Vidraru au atras atenţia că în respectiva şedinţă, calculul  majorităţii a fost viciat pentru că s-au luat în considerare acţiuni nule sau care aveau  drept de vot suspendat, iar în spatele  ingineriei a stat, potrivit acuzaţiilor lui Tudor Dumitru,   gruparea Chelu.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea