Vreţi locuri de parcare? Găsiţi soluţii!

# Tudor Pendiuc, primarul mun. Piteşti:  “Îi aşteptăm pe piteşteni să vină la noi cu scheme pentru spaţiile unde se mai pot amenaja locuri de parcare”. La Piteşti, închirierea locurilor de parcare, prezentată ca o soluţie la rezolvarea problemei spaţiilor insuficiente, este aplicabilă doar parţial. Practic, la ora actuală se pot închiria locuri de parcare doar acolo unde numărul acestora este mai mare sau egal cu cel al solicitărilor. Problema rămâne în continuare nerezolvată tocmai acolo unde locatarii se certau pe locurile de parcare insuficiente, pentru că  în situaţiile fericite în care  numărul solicitărilor era mai mic sau egal cu cel al locurilor de parcare, oricum nu  era nevoie de închirierea  acestor spaţii. Primarul Tudor Pendiuc vorbeşte de soluţia amenajării unor parcări supraterane, până la care însă e cale lungă. Deocamdată, le propune piteştenilor să vină ei înşişi cu soluţii de amenajare a unor noi locuri de parcare, astfel încât regulamentul de închiriere să fie aplicabil  şi la asociaţiile de proprietari cu probleme în acest sens.
“Noi am început şi vom continua închirierea locurilor de parcare în această etapă doar acolo unde avem cel puţin un loc pentru fiecare apartament”, explică primarul Tudor Pendiuc.
În următoarea etapă se va trece însă la închirierea  locurilor din parcările la blocurile la care oferta nu acoperă numărul solicitărilor. De aici vor începe şi belelele, pentru că în multe asociaţii de proprietari locurile de parcare sunt prea puţine în comparaţie cu cererile locatarilor şi mulţi dintre posesorii de maşini se vor vedea obligaţi să-şi lase autoturismele  departe de bloc pentru că nu vor mai putea parca pe locurile vecinilor. Astfel că, odată  puse în aplicare condiţiile de organizare, utilizare şi exploatare a spaţiilor destinate parcării autovehiculelor acolo unde  numărul solicitărilor este mai mare decât oferta locurilor de, vor apărea, inevitabil, tensiuni şi mai mari între vecini sau asociaţii.

Cale lungă, soluţii puţine

Autorităţile locale au în vedere amenajarea unor noi parcări,  cel mai probabil suprateane, însă într-un viitor nu tocmai apropiat. Până atunci, se gândesc să valorifice la maximum spaţiile din jurul blocurilor.
“Îi rog pe piteşteni să studieze regulamentul de închiriere a locurilor de parcare, regulament care se găseşte pe site-ul Primăriei Piteşti. Dacă sunt soluţii, noi le putem  pune în practică. Îi aşteptăm pe piteşteni să vină la noi cu scheme pentru spaţiile unde se mai pot amenaja locuri de parcare şi vedem ce se poate face”, spune primarul Tudor Pendiuc
Din păcate, la nivelul municipiului Piteşti există un deficit de 26.000 de locuri de parcare. La un număr de  78 de mii de vehicule proprietate personală, oraşul dispune de numai 52 de mii de locuri de parcare.
Potrivit regulamentului disponibil pe site-ul Primăriei Piteşti, „prin exploatarea parcajelor de reşedinţă se înţelege activitatea de a pune parcajul la dispoziţia utilizatorilor în vederea parcării autovehiculelor şi de a obţine venituri din această activitate prin încasarea de tarife în conformitate cu dispoziţiile legale. În parcările de reşedinţă se va atribui câte un loc de parcare pentru fiecare apartament deţinut în proprietate, la tariful stabilit prin H.C.L. sau la tariful licitat, cu excepţia persoanelor care deţin garaje autorizate pe domeniul public, în limita locurilor disponibile spre închiriere”.  De de aproape trei ani, la nivelul asociaţiilor de poprietari se fac, desfac şi refac listele cu locurile revendicate de posesorii de vehicule, numai că iată ce prevede regulamentul în situaţia concretă în care se regăsesc cele mai multe asociaţii de proprietari din Piteşti:
„În situaţiile în care numărul de solicitări depăşeşte numărul de locuri amenajate în parcarea de reşedinţă, atribuirea se va face prin licitaţie publică, în conformitate cu H.G 955/2004. Tariful de bază stabilit prin H.C.L. reprezintă preţul de pornire al licitaţiei.”, Deşi, deocamdată, nu se pune problema organizării unor licitaţii, cel mai probabil, pe viitor, aici se va ajunge. Asta însemnă că suma de 100 de lei/ loc/an este doar  tariful  de pornire al viitoarelor  licitaţii, la care va câştiga, evident, cine dă mai mult. Cei rămaşi pe dinafară, care acum încă mai parchează după noroc, mai aproape sau mai departe de bloc, nu vor mai avea unde să-şi lase maşinile nici chiar atunci când parcările adjudecate de vecinii lor mai înstăriţi vor fi goale, pentru că, potrivit aceluiaşi regulament, ocuparea unui loc în parcarea de reşedinţă fără deţinerea abonamentului pentru locul respectiv, atribuit conform prevederilor regulamentului, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 400 lei – 600 lei.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea