Turbărie şi observator turistic, în viitoarea staţiune Ghiţu Molivişu

# Undă verde pentru construirea viitoarei staţiuni de schi Ghiţu Molivişu!  Suprafaţa pe care va fi  construit obiectivul, proprietate a comunei Arefu, a fost scosă de Guvern din fondul forestier naţional şi poate fi pusă la dispoziţia executantului. “În data de 2 iunie, a apărut în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern nr. 448/28.05.2014 privind scoaterea definitivă din fondul forestier național, cu compensare, a 11,4 hectare de teren, proprietate publică a comunei Arefu, în vederea realizării obiectivului «Crearea infrastructurii generale și specifice activităților de turism din arealul climatic Ghițu – Molivișu, Pârtia de schi A1 și instalația de transport pe cablu aferentă»” a anunţat preşedintele CJ Argeş, Florin Tecău.
Proiectul constă în realizarea serviciilor de utilități publice - alimentare cu apă, canalizare și infrastructură rutieră - amenajarea a două pârtii de schi, una dotată cu instalație de transport pe cablu mixtă, telegondolă-teleschi și una dotată cu un covor rulant, precum și construirea unui observator turistic la 1.620 de metri altitudine.

Pârtii de schi pentru începători şi avansaţi

Staţiunea va avea şapte pârtii de schi dispuse pe versantul nordic al masivului Ghiţu, pentru început urmând sã fie construite şi amenajate douã pârtii: A1, cu o lungime de 1.100 metri şi un grad de dificultate de la mediu la ridicat şi A2, pe o lungime de 342 metri şi un grad de dificultate uşor. Proiectul a demarat în 2009, dar s-a împotmolit în procedurile de scoatere a terenurilor din fondul forestier, ceea ce a făcut imposibilă defrişarea suprafeţei necesare obiectivului.

Turbăria cu cea mai mare altitudine din Europa va fi la Molivişu

Din proiect face parte și amenajarea unei turbării în suprafață de 27 de hectare, situată la cea mai mare altitudine din Europa. Zona va fi împrejmuită, vor fi realizate alei pietonale și podețe peste canale pentru a putea permite accesul vizitatorilor, iar energia necesară pentru iluminatul nocturn va fi asigurată cu panouri solare.

În proiect sunt prevăzute şi microhidrocentrale

În zonă vor fi construite și două micro-hidrocentrale, care vor asigura o parte din energia electrică necesară stațiunii și vor putea fi vizitate de turiști. De asemenea, va fi amenajată o bază de agrement la baza uneia dintre pârtii.

La mai puţin de 70 de km distanţă de Piteşti

Viitoarea staţiune are o poziţionare cum nu se poate mai norocoasă: 67 km distanţă de Piteşti, în zona pitorească a comunei Arefu, bucurându-se nu doar de peisajul  încântător al reliefului ci şi de şansa de a fi la doi paşi de câteva obiective turistice emblematice pentru Argeş: cetatea Poienari, barajul Vidraru sau Mănăstirea Curtea de Argeş.  De asemenea, zona este traversată de drumul DN 7C-Transfăgărăşan, al doilea ca altitudine în România, după Transalpina, şi, totodată, unul dintre cele mai spectaculoase trasee din Europa.
C.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea