“Rezultatul inadmisibil în judeţul ce reprezintă leagănul liberalismului trebuie să ne pună mult pe gânduri!”

# Declară Marius Postelnicescu, vicepreşedintele PNL Argeş. Într-un interviu acordat ziarului nostru, vicepreşedintele PNL Argeş, Marius Postelnicescu îi reproşează senatorului Ion Popa, preşedintele organizaţiei Judeţene a PNL, că s-a îndepărtat de colegii săi şi a făcut greşeală să îndepărteze liberalii vechi, care au avut ceva de spus în partid sau au activat cu mult devotament în organizaţiile lor, dar  şi că s-a apropiat prea mult de  social-democraţi: ”Poate că apropierea prea mare, până la prietenii strânse cu liderii PSD, a determinat, nu neapărat o reticenţă în rândurile simpatizanţilor PNL, dar poate o neînţelegere, o confuzie,  a alegătorului să voteze PSD sau USL!”

#  Cum comentaţi rezultatele pe care PNL le-a obţinut la nivel local şi naţional?
- Cu regret trebuie să spun că sunt dezamăgit de rezultatele pe care PNL le-a obţinut, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local. Rezultate proaste, foarte proaste! Timpul a demonstrat că după ce nu mai eşti la guvernare şi se organizează alegeri la câteva luni, după ce ai ieşit de la guvernare, ca partid de opoziţie, nu ai cum să obţii rezultate bune. Vezi şi alegerile din iunie 2009, când PNL, după o guvernare bună, dar în opoziţie, a avut rezultate proaste la europarlamentare. În două-trei luni după ce ai fost la putere nu ai cum să obţii capital politic de la cetăţeni, ca aceştia să te voteze. Te votează grupul de forţă, „nucleul dur” al partidului. Atunci, în 2009,  PNL a avut 15,5% din voturi, acum 14,8%, deci pe aici este linia de jos, sub care nu mai poate scădea partidul. Asta dacă nu se va întâmplă vreo catastrofă în viitor! De exemplu, să fuzioneze cu un partid, să-şi schimbe denumirea, sigla, culoarea, doctrina, şi toate aceste lucruri să nu fie „digerate” de electorat şi să ne trezim cu un procent exprimat doar de o cifra!
#  Vorbim de Argeş, un judeţ în care liberalii erau datori să obţină rezultate mult mai bune! Ce nu a funcţionat, din punctul dumneavoastră de vedere şi cine a greşit?
- În Argeş, în Piteşti şi în oraşele din judeţ, procentul de 10% la europarlamentare, rezultatul inadmisibil în judeţul ce reprezintă leagănul liberalismului trebuie să ne pună mult pe gânduri. A trece uşor peste această analiză este ucigător pentru viitorul partidului. Vara aceasta trebuie analizate toate organizaţiile PNL, cu bune şi cu rele, trebuie identificaţi toţi factorii ce au condus la acestă stare de fapt. Este oare poporul nemulţumit de clasa politică? Da, aşa este! Am auzit acest lucru de nenumărate ori şi nu numai în această campanie, dar şi în anii anteriori. Este alegătorul din mediul rural speriat, dacă ar dorii să se exprime şi să voteze liber şi nu dirijat de autoritatea locală, de eventualele repercusiuni din partea primarului?  Da, aşa este! Am auzit acest lucru mereu din 1990, dar nimeni nu are curajul să facă o cerere instanţelor, sau să-şi exprime votul cu curaj, liber, în cabina de votare. Toate aceste aspecte, inclusiv declaraţiile liderilor naţionali din această primăvară, trebuie analizate pentru a găsi soluţii de revenire a PNL la ceea ce a fost în 2008.
#  Aveţi să-i reproşaţi ceva senatorului Ion Popa, candidatul PNL la şefia CJ Argeş?
- Dl. Ion Popa, preşedintele PNL Argeş, a obţinut un rezultat peste partid (16%), dar nemulţumitor, în comparaţie cu diferenţa prea mare faţă de candidatul PSD sau cu diferenţa prea mică faţă de candidatul PDL, ţinând cont că a avut o campanie, pentru consiliul judeţean, bună. Aşa cum a fost percepută de alegători, cred că a fost o campanie bună. Dar sigur ceva nu a funcţionat. Poate, ceea ce i-am reproşat de multe ori de când a fost ales preşedintele filialei Argeş, faptul că s-a îndepărtat şi a îndepărtat liberali vechi, care au avut ceva de spus în partid sau au activat cu mult devotament în organizaţiile lor. Poate că apropierea prea mare, până la prietenii strânse cu liderii PSD, a determinat, nu neapărat o reticenţă în rândurile simpatizanţilor PNL, dar poate o neînţelegere, o confuzie,  a alegătorului să voteze PSD sau USL!

“A crea, acum, un nou partid, cu alte însemne şi principii, în prag de alegeri prezidenţiale, nu este oportun”

#  Dincolo de  reacţiile venite din afară partidului, logodna PNL cu PDL este  privită cu scepticism chiar şi  în rândurile liberalilor. În plus, mulţi dinte membrii partidului din care faceţi parte nu sunt nici acum împăcaţi cu ruperea USL! Din ce tabăra faceţi parte şi cum comentaţi trecerea PNL în barca PPE, pe de o parte, şi primele neînţelegeri din interiorul noii alianţe, pe de altă parte?
- În legătură cu posibila fuziune prin comasare a PNL cu PDL cred că este o decizie pripită. Niciodată, în politică, însumarea numărului de membrii sau adunarea rezultatelor în urmă unor alegeri, nu a dat suma aritmetică dorită, dimpotrivă a reieşit un număr mai mic. Dar, lăsând calculele deoparte, cred că PNL trebuie să-şi păstreze identitatea! În simbolistica, în istoria sa, în doctrina şi principii. A crea, acum, un nou partid, cu alte însemne şi principii, în prag de alegeri prezidenţiale, nu este oportun. Şi mai mult, dacă s-ar crea acest nou partid, în urmă unui eventual eşec la prezidenţiale a candidatului dreptei sau nu, în timp, peste un an poate, locul lăsat liber de PNL (nume,sigla, etc.) va fi achiziţionat de alţi doritori făcători de partide.
Nu îmi plac nici trădările, nici trădătorii! De ce brusc să trecem în barcă PPE? De ce nu s-a conştientizat în „timp de pace”, în anii anteriori, când partidul nu era în febra alegerilor, tuturor membrilor, avantajele apartenenţei la acest grup? Candidează „aceiaşi” europarlamentari ai noştri şi acum la alegerile europarlamentare 2014 din partea grupului ALDE, iar luni (26 mai, după alegeri) suntem puşi în faţă inevitabilului: am trecut la populari PPE!
Din nefericire, trăim vremuri tulburi, atât din punct de vedere economic, dar şi politic. Liderii naţionali al PNL, în frunte cu preşedintele Crin Antonescu, pe care l-am susţinut atunci când a candidat la preşedinţia PNL,  în aprilie  2009, au luat decizii contradictorii în această primăvară, decizii care au bulversat nu numai membrii PNL, dar şi pe cetăţeni. Şi acesta este un argument în obţinerea unor rezultate proaste la nivel naţional pentru PNL. Când am spus că o alianţa cu PSD nu va dura mai mult de un an, am fost privit cu răutate de unii colegi din biroul politic, dar dacă s-a decis de majoritate să se creeze USL, am respectat hotărârea luată. Acum, probabil că se va întâmplă la fel. Cred că trebuia să nu se realizeze o alianţa cu PSD ori dacă aceasta s-a făcut, trebuia mers până la expirarea protocolului, în 2016.
Sper că dreapta politică va avea un singur candidat pentru prezidenţiale. Sper, de asemenea, ca  PNL să rămână, că cel mai vechi partid din România, cel care să coaguleze forţele de dreapta, păstrându-şi în acelaşi timp identitatea. Şi, de asemenea, sper ca cetăţenii, tineri, oameni de bună credinţă, să între în politică. Clasa politică din România trebuie reformată.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea