Scriitori români în conștiința contemporanilor: George Călinescu

Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș a organizat evenimentul cultural Scriitori români în conștiința contemporanilor - George Călinescu, expoziție de cărți, enciclopedii și dicționare din colecțiile de documente ale bibliotecii, dedicată împlinirii a 115 ani de la nașterea marelui scriitor român.
George Călinescu (19 iunie 1899 - 12 martie 1965) a fost critic și istoric literar, scriitor, academician, personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române.
Istoria literaturii române (1941) a lui Călinescu este cea dintâi încercare de a ne da o viziune pur estetică a literaturii noastre, însuflețită de un mare talent literar, care știe să învie ființa scriitorilor, individualitatea lor și să urmărească destine artistice variate într-o lume concretă (E.Lovinescu).
George Călinescu este autorul unor studii fundamentale consacrate unor mari scriitori români, ce întregesc opera de istoric literar: Viaţa lui Mihai Eminescu, București, Editura Cultura Națională, 1932; Opera lui Mihai Eminescu, Bucureşti, Editura Cultura Naţională, 1934; Viaţa lui Ion Creangă, Bucureşti, Editura Fundaţia Regală pentru Literatură şi Artă,1938; Nicolae Filimon, Bucureşti, Editura Ştiinţifică, 1959; Gr. M. Alecsandrescu, Bucureşti, Editura pentru literatură,1962; Vasile Alecsandri, Bucureşti, Editura Tineretului, 1965.
De asemenea, publică studii și eseuri de estetică și literatură universală: Impresii asupra literaturii spaniole, Bucureşti, Editura Fundaţia Regală pentru Literatură şi Artă, 1946; Sensul clasicismului, Bucureşti, Editura Monitorul Oficial şi Imprimeriile Statului.Imprimeria naţională, 1946; Scriitori străini, București, Editura pentru literatură, 1967; Principii de estetică, Bucureşti , Editura  Gramar, 2003.
Enigma Otiliei este primul nostru roman citadin, clasic, de tip balzacian, un roman de profundă observație socială și psihologică, de critică a familiei burgheze.
Dintre lucrările de proză și poezie mai amintim: Șun sau Calea neturburată, București, Editura Minerva, 1976; Poezii. Teatru. Nuvele, Bucureşti , Editura Minerva, 1986; Scrinul negru, Iaşi, Editura Junimea, 1996; Cartea nunţii, Bucureşti, Editura 100+1 Gramar, 2000; Bietul Ioanide, Bucureşti, Editura Ştefan, 2004.
George Călinescu a cultivat o varietate de forme literare, de la critică literară și eseu, până la poezie, roman, dramă, publicistică și impresii de călătorie.
George Călinescu este o personalitate vie, complexă, nimic din ceea ce scrie nu este indiferent, fie sub raportul blamului sau al omagiului.
Din 1927 a colaborat la revista Viața literară și Gândirea. În perioada 1933 și 1934 a făcut parte din comitetul de conducere al revistei Viața românească. A colaborat cu Revista Fundațiilor Regale până în 1947. În 1939 a fondat la Iași Jurnalul literar. A condus revistele Jurnalul literar și Lumea, precum și ziarele Tribuna poporului și Națiunea.
La puterea de a gândi și a simți genial, George Călinescu, cu o personalitate contradictorie, dar totdeauna tumultoasă și copleșitoare, a adăugat de asemenea, voința de a trăi genial, după concepția existențialist-barocă a unui romantism enorm (Vladimir Streinu).
Expoziția poate fi vizitată de public în perioada până  pe 21 iunie 2014.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea