Acuzaţii dure la adresa omului de afaceri Nicolae Crăciun

# Acţionarul majoritar al S.C. Comat S.A. e acuzat de acţionarii minoritari că a majorat ilegal capitalul social  în dauna acestora. 6 acţionari minoritari ai SC Comat -fosta societate de stat privatizată  în 1995 - cer în instanţă suspendarea unei hotărâri a AGEA prin care  s-a dispus majorarea capitalului social al firmei argeşene. Avocatul acestora, Eugen Chelaru, arată că este vorba despre un abuz de drept  din partea acţionarului majoritar care urmăreşte să diminueze cota de participare la capitalul social a acţionarilor minoritari  pentru a deveni singurul beneficiar al  creşterii valorii  bunurilor  imobile aflate în patrimoniul societăţii.
Adunarea  Generală  Extraordinară a Acţionarilor la care fac referire cei şase ( Elena Bubucan, Ion Cornea,  Liviu Dincă, Gheorghe Ilie, Elena Popa şi Ilie Vlad) a fost convocată în  aprilie 2014 de Nicolae Crăciun, acţionarul majoritar al societăţii comerciale, cel care deţine peste 80% din acţiuni.
Prin respectiva hotărâre, despre care acţionarii minoritari spun că  încalcă legea,  s-a operat majorarea de capital  prin emisiunea a 850.000 de noi acţiuni, cu o valoare de 2,5 lei/acţiune, oferite spre subscriere acţionarilor.

Premeditare

Doar că, potrivit legii, înainte de majorarea capitalului social,  valoarea bunurilor societăţii ar fi trebuit actualizată, ceea ce  Nicolae Crăciun n-a făcut. Legal, diferenţa favorabilă rezultată din reevaluarea patrimoniului  ar fi trebuit inclusă în rezerve  şi apoi ar fi trebuit distribuite acţiuni noi tuturor acţionarilor, proporţional cu cota de participare la capitalul social sau  majorarea corespunzătoare a valorii nominale a acţiunilor existente. 
“Numai după aceste operaţiuni s-ar fi putut realiza majorarea  capitalului prin emisiunea de noi acţiuni  oferite spre subscriere. Pârâta a efectuat o singură reevaluare a activelor patrimoniale, în 2008, iar diferenţa rezultată din reevaluare, în cuantum de 5.727.932 lei, a fost inclusă în rezerve, dar nu a fost şi încorporată în capitalul social”,  explică acţionarii minoritari ai SC Comat.

Strategie: terenuri  şi clădiri păstrate în înregistrări la valori derizorii

Miza păstrării intenţionate în înregistrări, la valori mici, a terenurilor şi  clădirilor a fost, în opinia acţionarilor minoritari, creşterea cotei de participare a acţionarului majoritar la o  majorare a capitalului social.
S.C. Comat  (strada Depozitelor)  a fost privatizată  în baza Legii 74/1994  în anul 1995,  valoare acţiunilor - stabilită la 6.015.770.000 Rol  - a stat la baza constituirii capitalului social, împărţit în 240.629 de acţiuni, în valoare de 2,5 lei/acţiune.  Ca urmare a denominării  monedei naţionale  din 2005,  valoarea capitalului social a  fost  stabilită  la 601 577 lei. 
Practic, de la constituire şi până  în prezent, valoarea  capitalului social a rămas aceeaşi, în pofida creşterii valorice înregistrate în activele patrimoniale.  Aceste active, formate  îndeosebi din  terenuri şi construcţii,  au rămas înscrise în evidenţele contabile la valori derizorii. Spre exemplu, un teren  în suprafaţă de 66. 014 mp este înregistrat cu o  valoare a  de 202.701 lei, ceea ce înseamnă 41,59 lei/mp (mai puţin de 1 euro/mp), în condiţiile în care preţul terenurilor în zonă este de 150 euro/mp.

Hala de producţie, înregistrată la doar 8,5 lei /mp

Un alt exemplu este cel al halei de depozitare,  în suprafaţă de 6000 mp, modernizată şi transformată în hală de producţie,  dar care continuă să fie înregistrată  la valoarea de  49.526 de lei, adică 8,5 lei/mp  (1,83 euro/mp)! De aici şi indignarea acţionarilor minoritari.
„Determinarea majorării capitalului social prin emisiunea de noi acţiuni oferite  spre subscriere fără reevaluarea  patrimoniului şi încorporarea rezervelor, acţionarul majoritar a încălcat  prevederile art. 136/ Legea 31/1990, nu a respectat drepturile şi interesele legitime ale acţionarilor minoritari. Prin emiterea unui număr de  850.000 de acţiuni  în valoare de 2,5  lei /acţiune, capitalul social va fi majorat cu 2.125.000 lei, adică de 22,8 ori. De altfel, acesta este şi scopul  urmărit prin această măsură”, argumentează cei 6 acţionari minoritari în solicitarea depusă la Tribunalul Specializat Argeş.

“Este un  abuz de drept din partea acţionarului majoritar”

În acelaşi document se arată că, formal, majorarea a fost  motivată de necesitatea atragerii de fonduri pentru dezvoltare, când, în esenţă,  nu exista o asemenea necesitate, deoarece, aşa cum s-a arătat anterior, societatea deţine rezerve substanţiale care pot  fi folosite pentru dezvoltare.
“O asemenea  hotărâre ne prejudiciază, deoarece  susnumiţii, în calitate de acţionari minoritari,  nu avem posibilitatea materială şi nu vom putea subscrie decât  un număr limitat de acţiuni, ceea ce va permite acţionarului majoritar să-şi consolideze în mod substanţial controlul pe care-l  exercită asupra societăţii, ponderea noastră în capitalul social fiind redusă corespunzător.  Este un  abuz de drept din partea acţionarului majoritar,  care nu poate fi înlăturată  decât  prin suspendarea  executării hotărârii până la soluţionarea acţiunii în anularea hotărârii AGA” mai arată, în documentul amintit, acţionarii minoritari.

S.C. Comat Arges S.A. Pitești este o societate cu capital privat 100%. Activează în domeniu de peste 50 de ani are ca activitate de bază comerţul en-gross şi en-detail, cu produse metalurgice, electrice, chimice, elemente asamblare, materiale de instalaţii apă şi gaze precum şi alte produse din ramura construcţiilor civile şi industriale.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea