Eveniment de excepție, organizare pe măsură: Ziua Comunei Hârsești

Cu o duminică în urmă a avut loc cea de-a treia ediţie a Sărbătorii Căluşului – Rusaliile la Hârseşti. Ziua comunei Hârseşti este sărbătorită chiar în Duminica Rusaliilor, iar sărbătoarea organizată de primarul Ion Moloiu, aflat la primul mandat, a fost una pe măsura aşteptărilor. Sute de localnici, dar şi oameni din comunele învecinate, au fost prezenţi la marele eveniment al comunei, în acest an împlinindu-se şi 390 de ani de atestare documentară a localităţii.
Comuna Hârseşti este situată în partea de sud a judeţului Argeş, iar satul Hârseşti, care este centrul de reşedinţă al comunei se află la o distanţă de 40 km de municipiul Piteşti şi la 20 km de Costeşti, oraşul cel mai apropiat. Satul Hârseşti este atestat documentar  în hrisovul  emis de cancelaria domnească a lui Alexandru Coconul de la 10 iunie 1624, care întăreşte lui Preda o proprietate în Mogoşeşti. Printre martorii care apar în acest hrisov se află şi un anume Stoica din Hîrseşti.
Gazda reușitului eveniment “Sărbătoarea Căluşului – Rusaliile la Hârseşti” a fost Ionel Moloiu, unul dintre cei mai tineri primari din judeţ, acesta făcând echipă bună cu viceprimarul Marian Turcea, secretarul Stelian Drăguşin, directoarea căminului cultural, Loredana Costache şi cu întreg Consiliul Local. “Odată cu cea de-a III-a ediţie a «Sărbătorii căluşului – Rusaliile la Hârseşti» marcăm 390 de ani de la atestarea localităţii noastre. Prin această manifestare păstrăm în lada de zestre tradiţia populară şi, în acelaşi timp, le oferim harnicilor noştri consăteni posibilitatea de a petrece împreună de ziua comunei. Căluşul este renumit în Hârseşti, iar comuna noastră este înrudită prin acest joc cu Sârbii Măgura, o localitate din judeţul Olt. La ceas de sărbătoare avem cu ce ne lăuda: cu fonduri europene am reuşit asfaltarea drumurilor, alimentarea cu apă şi canalizarea, dotarea şi modernizarea căminului cultural. În curând vom moderniza şi târgul săptămânal. Cu acest prilej le doresc consătenilor mei multă sănătate şi să fie aproape de Primărie şi de Consiliul Local. Să fie alături de autorităţile locale la bine, dar şi la greu”, a spus primarul comunei Hârsești, Ionel Moloiu.
Pe scena amplasată în spatele Primăriei a urcat și preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău. ”Vă urez, de ziua comunei dumneavoastră, să fiți sănătoși, să vă trăiască familiile și copiii. Suntem alături de dumneavoastră, așa cum am fost și până acum, suntem o echipă.” – a spus președintele CJ. Cuvintele sale au fost întărite și de primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, preşedinte interimar al PSD Argeş, care a îndemnat, și domnia sa, la unitate, la lucrul în echipă. Președintele PSD Argeș a asigurat, la rândul său, că este alături de echipa din primărie pentru proiectele deja demarate sau pentru cele viitoare. ”Îi felicit pe organizatorii acestei manifestări pentru că aduc în prim-plan valorile noastre tradiţionale” – Tudor Pendiuc.
La eveniment au fost prezenți și parlamentarii Constantin Tămagă şi Radu Vasilică, Ion Mânzână, şeful Serviciului Pază şi Ordine din cadrul CJ Argeş, primarii  Gheorghe Stancu (Bascov), Sevastian Pupăză-Roşu (Stolnici), Marin Pană (Recea), Laurenţiu Micu (Săpata), Ion Neacşu (Bârla) , consilieri judeţeni, directori de instituţii deconcentrate -  Gabriela Pendiuc – Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti, Sorin Mazilescu – Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş ş.a., numeroși fii ai satului.
A urmat un frumos program artistic de muzică populară, susținut de cete de căluşari şi formaţii de dans popular din Piteşti, Bascov, Hârseşti, Bârla, Stolnici, Lunca Corbului, Călineşti etc., precum şi ansambluri  din judeţul Olt (Corbu şi Sârbii Măgura). Nu au lipsit soliștii și formațiile de muzică populară, precum : Ioana Modan-Cornea (fiică a Hârseştiului, Cetăţean de onoare), Niculina Stoican, Letiţia Boroiu, Valentin Grigorescu ş.a. Orchestra “Doina Argeşului” şi Ansamblul “Dorul” ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, Ansamblul “Doina Bascovului”, Grupul vocal “Doruri muscelene”.
Sărbătoarea s-a încheiat cu un foc de artificii. Vremea a ținut cu organizatorii și cu localnicii, lăsând cerul fără ploi. Sfârșitul manifestării l-a lăsat fără puteri pe primarul Ionel Moloiu, o gazdă perfectă, care a alergat kilometri pentru a asigura reușita deplină a evenimentului:
”Mă bucur că am reușit să dăruim o zi frumoasă pentru toţi cetăţenii Hârseștiului şi vreau să le mulţumesc că au venit în număr atât de mare la această sărbătoare. Deja ne gândim la evenimentul de anul viitor care, cu siguranță, va fi și mai bine gândit și diversificat”.
Laurențiu STOICA

Click AICI pentru vizualizare

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea