Laurențiu Micu, primarul comunei Săpata: ”Alimentarea cu apă în toată comuna este obiectivul pe care îl consider cel mai important pentru acest mandat, dar nu și singurul”

Laurențiu Micu este cel mai tânăr primar din Argeș. La preluarea mandatului, în 2012, avea numai 25 de ani. Nu s-a speriat însă de problemele întâmpinate în munca de administrație, nu s-a speriat de miliardele de lei datorie pe care le-a ”moștenit” de la fostul edil. S-a apucat de muncă, cu elanul vârstei. Rezultatele au început deja să apară, iar de planuri și proiecte nu duce deloc lipsă. Despre câteva dintre acestea ne-a vorbit și nouă, în interviul de mai jos.
# Domnule primar, ați preluat fotoliul având, legată de acesta, o piatră de moară: datorii de peste 6 miliarde lei vechi. Cum stați în momentul de față din punct de vedere financiar ?
- Da, într-adevăr, am preluat mandatul cu datorii de aproximativ 6,5 miliarde lei vechi, o sumă mult prea mare pentru a putea fi achitată din veniturile proprii ale instituției. Dar să știți că prin sprijinul cetățenilor, prin conștiința arătată de aceștia prin a-și achita mare parte din impozite, și al consiliului județean, am reușit să achităm toate arieratele în luna martie 2013. A fost un efort extraordinar pentru noi, pentru că a trebuit, conform OG 47/01.09.2012, să achităm și să prevedem arieratele în buget, pentru a putea face noi investiții. Deci până în martie 2013 am stat sa achităm datoriile...
La ora actuală, primăria Săpata nu are nici o datorie, iar în cont avem aproximativ 7 miliarde lei vechi. Bani strânși pentru investițiile ce vor începe în perioada urmatoare.

”Când am venit în primărie, primul lucru a fost sa reabilitez sediul, pentru că arăta jalnic...”

# La început de mandat, ați reușit să modernizați clădirea primăriei, ați introdus aici un sistem modern de supraveghere în aceasta, ați amenajat lacul din comună și ați inițiat procedurile de introducere a apei curente pentru două sate. Ce ați reușit să finalizați până acum, la jumătate de mandat?
- Când am venit în primărie, primul lucru a fost sa reabilitez sediul, pentru că arăta jalnic... Am reabilitat tot, mai puțin mobilierul, am intodus și sistem de monitorizare video și alarmă pentru că avem seif și documente importante în arhivă. Nu avem bani prea mulți în seif, dar conform legilor în vigoare trebuia asigurată clădirea și cu alarmă. Lacul comunal din satul Bănărești a fost decolmatat în toamna anului 2012. Am profitat de faptul că, din cauza secetei din acel an, a rămas fără apă și a fost posibilă decolmatarea acestuia. Sunt foarte mulțumit de cetățeni, au răspuns prompt la cererea noastră în a ne sprijini.
În ceea ce privește alimentarea cu apă curentă, să știți că este principalul meu obiectiv în acest mandat. Nu văd normal ca în anul 2014 un cetățean european din mediul rural, să nu beneficieze măcar de apă curentă și de curent. La preluarea mandatului, am găsit un puț forat, dar achitat doar pe jumătate, pentru satele Drăghicești și Popești. Am finalizat acestă investiție în primăvara acestui an, investiție realizată pe o distanță de 5 km lungime, ce a costat aproximativ 7 miliarde.

”Vrem să depunem proiecte pentru asfaltarea drumurilor comunale, asfaltarea drumurilor de exploatare, gaze, canalizare, reabilitarea căminului cultural”

# Se pune mare accent, în următoarea perioadă, pe fondurile europene. Aveți speranțe de a accesa aceste fonduri și pentru Săpata?
- Da, într-adevăr, următoarea sesiune de absorbție a fondurilor europene este 2014-2020. Studiem cu atenție ghidurile solicitantului pentru fiecare măsură. Vrem să depunem proiecte pentru asfaltarea drumurilor comunale, asfaltarea drumurilor de exploatare, gaze, canalizare, reabilitarea căminului cultural. Vom analiza și vom încerca să depunem proiecte pentru fiecare măsură ce credem că poate aduce un plus traiului și necesităților cetățenilor.
# Sunteți cel mai tânăr primar din Argeș. Este un avantaj sau un dezavantaj ?
- Cred că este un avantaj, prin dorința de a mă afirma, prin puterea de muncă, energia necesară de a fi tot timpul la dispoziția cetățenilor
# Ce proiecte de anvergură pregătiți pentru comuna Săpata și locuitorii acesteia ?
- Așa cum am mai spus, alimentarea cu apă în toată comuna este obiectivul pe care îl consider cel mai important pentru acest mandat, dar nu și singurul. Pentru alimentarea cu apă în satele Lipia și Găinușa, avem toată documentația tehnică finalizată, urbanismul eliberat și suntem în faza de autorizare, fiind depuse dosarele pentru obținerea tuturor avizelor. Apreciez că în maxim o lună de zile vom începe lucrările pentru satele Lipia și Găinușa. Sper ca până la finele mandatului să mă pot mândri că am reușit să aduc apă curentă la poarta fiecărui cetățean al comunei ce o reprezint.
Un alt obiectiv este construcția unui grup sanitar nou pentru școala gimnazială din satul Găinușa, investiție ce o vom realiza cu sprijinul  OMV Petrom, printr-un contract de sponsorizare.
Consider că proiectele de anvergură sunt cele prin fonduri europene, proiecte la care vom începe în curând să lucrăm, dar nu cred ca avem timpul fizic necesar pentru a le finaliza în acest mandat.
Laurențiu STOICA

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea