Jaf pe bani publici la Agropit S.A.

# Sediul social al firmei, scos la mezat # Lucrări agricole efectuate pe sute de milioane, cu terți, de conducerea Agropit, firmă cu profil agricol, cu tractoare și utilaje agricole în dotare. Așa cum am mai scris, Agropit SA Ștefănești, firmă în care Agenția Domeniilor Statului deține 99,98% din acțiuni, a intrat în faliment de anul trecut. Asta după ce a fost administrată defectuos în ultimii ani, acumulând datorii de circa 8 miliarde lei vechi. Recent, pentru acoperirea acestor datorii, a fost vândut prin licitație unul din punctele de lucru, cel din Oarja, cu aprox. 3,7 mld. lei vechi. Au dispărut însă,

anterior, utilaje agricole în valoare de multe miliarde. Au dispărut și alte multe miliarde prin contractele păguboase încheiate, la fel de recent, de către fosta conducere cu firma unui cunoscut om de afaceri din Oarja, șeful PSD local.

 

Sediul social al Agropit, de vânzare, pentru acoperirea datoriilor

Cei care încă mai speră în reluarea activității la Agropit, pot sta liniștiți: nu este cazul. Lichidatorul judiciar a scos la licitație sediul social al firmei, situat în Stefănești, pe Șoseaua Națională Pitești-București, în apropiere de primăria orașului. Activele scoase la mezat se constituie din peste o jumătate de hectar de teren, cu acces direct din DN, clădirea de birouri, grup sanitar, spațiu depozitare/birou, magazie cereale, bazin apă, fosă, clădire post trafo, magazie piese, platformă betonată, gard de beton și rețea electrică. Prețul de vânzare este de 900.000 lei.
La prima licitație, organizată chiar săptămâna trecută, nu s-a prezentat nimeni, conform celor spuse de Gheorghe Motrun, lichidatorul judiciar al Agropit. Probabil se așteaptă scăderile succesive ale prețului, în condițiile în care nu oferă nimeni cei 200.000 euro – sumă reieșită din raportul de evaluare al proprietății.

Agropit, firmă cu profil agricol și zeci de utilaje în dotare, efectua lucrările agricole cu terți

Problemele cronice din curtea defunctului IAS, IAS aparținând statului român, au ieșit la iveală în special după declararea falimentului. Contracte prin care sute de hectare au fost încredințate de pomană, lucrări agricole de sute de milioane de lei efectuate cu terți. Asta în condițiile în care firma dispunea, în acel moment, de patru tractoare – dintre care unul marca Fiat – dotate complet, cu pluguri, discuri, semănătoare și toate cele. Așa se face că, în momentul semnării contractului - și el de speriat!!! – cu firma șefului PSD Oarja (foto), Agropit cedează cu titlu gratuit folosința celor 180 hectare de teren, cu condiția să se achite unui terț - S.C. Cliff  S.R.L. suma aferentă arăturii, de 77.750 lei. Adică peste 400 de lei la hectar.
În aceeași perioadă, utilajele din dotarea Agropit dispăreau, unul câte unul, către diverși magneți… de interes. În momentul desemnării lichidatorului judiciar, în persoana lui Gheorghe Motrun, după un management PC-ist, acesta a depus o sesizare la Poliția Oarja (ca și la Poliția Căteasca, dealtfel) în vederea recuperării bunurilor dispărute.

Poliția… e cu noi?!...

Deși plângerea a fost depusă la începutul lunii noiembrie a anului trecut, iată că, după mai bine de șapte luni, încă nu s-a reușit ceva. Poliția, întrebată de lichidatorul judiciar despre mersul anchetei, a răspuns că… încă cercetează. Nu mare lucru, ne gândim noi, din moment ce în documentul depus, care conține lista completă a utilajelor lipsă, a fost menționată și adresa la care au fost văzute o parte dintre acestea: S.C. FLORIMAR S.R.L. din Oarja, firmă aparținând omului de afaceri Florin Radu, liderul PSD local. De altfel, acesta, contactat telefonic, a și recunoscut că utilajele aparținând Agropit, în parte, se află în posesia sa. Domnia sa menționează însă că treburile sunt destul de încurcate, mai ales cu un tractor, pe care l-a luat cu știința conducerii firmei, și în care a investit sume serioase de bani. Reparații la motor, la cutia de viteze, anvelope schimbate etc. Cine îl despăgubește de acesta?...
Ne oprim astăzi aici, pentru a evita durerile de cap. Mai pe scurt, Agropit a decedat din cauza datoriilor acumulate. În ultima perioadă, tractoarele au fost date pe la alții, lucrările agricole au fost efectuate cu terți, pe bani grei, terenurile s-au dat de pomană – deși nu erau în proprietatea firmei, ci concesionate de la persoane fizice, care așteptau redevența. Și toți cei care au furat de au stins sunt bine, merci.
Chiar, poliția, dar și celelalte instituții de control abilitate ale statului… mai sunt cu noi?!...
S.V.

Click AICI pentru vizualizarea documentului depus la Politie

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea