Din dosarul falimentului Biff Internațional: firma lui Vatică Bold are cuţitul la os

# Doar BRD are de recuperat peste 50 miliarde lei vechi! n Din aprilie 2014, pretenţiile creditorilor Biff Internațional s-au majorat considerabil. Creditorii Biff Internațional cer în instanţă înscrierea în tabelul suplimentar al creanţelor şi a sumelor revendicate pentru perioada cuprinsă între declanşarea insolvenţei şi  data intrării în faliment a firmei omului de afaceri Vatică Bold. Pe 23 aprilie 2014, sucursala judeţeană a BRD a înregistrat la Tribunalul Specializat Argeş  o cerere de admitere a creanţelor născute în timpul procedurii insolvenţei Biff Internațional. Mai exact,  banca a solicitat  înscrierea în tabelul  suplimentar al  creanţelor a sumei de 756.927,58 ron reprezentând  dobânzi restante,  inclusiv penalizările şi comisioanele aferente creditului şi alte cheltuieli calculate pentru perioada cuprinsă între data  deschiderii procedurii insolvenţei pentru Biff Internaţional (10 august 2011) şi data  trecerii în faliment a firmei argeşene, respectiv 11 martie 2014. Este vorba de accesoriile calculate pentru un credit  contractat de altă societate comercială, pentru care debitoarea Biff Internaţional   a garantat  cu imobile aflate în proprietatea sa.
“La data trecerii în faliment  datoriile totale ale SC  Biff Internaţional faţă de bancă  sunt de  5.008.208, 02 lei  şi  66.880,60 de euro, sume cu care solicităm  să fim înscrişi în tabelul final al  creditorilor “ se argumentează în cererea depusă de filiala judeţeană a BRD la Tribunalul  Specializat Argeş.  în urmă cu două luni.
Iar  BRD Group nu este singurul dintre creditorii  SC Biff Internațional care solicită înscrierea în tabelul  suplimentar al  creanţelor  a unor sume calculate după declanşarea procedurii insolvenţei şi până la declararea falimentului, ceea ce face ca  cifra totală pe care  firma omului de afaceri Vatică Bold trebuie s-o  înapoieze să crească simţitor
În urmă cu doi ani, Biff Internaţional trebuia să înapoieze creditorilor în jur de 30 de milioane de lei, conform unui tabel general al creanțelor, depus la Tribunalul Comercial. Biff Internațional figura atunci cu un credit deschis la BRD, sucursala Argeș,  de 4.700.000 lei, un altul  la Credit Europe Bank de peste 4.300.000 lei, şi un credit la Banca Comercială Română de peste 3.000.000 lei , plus  o datorie la DGFP de peste 1.400.000 lei datorie care a atras un  sechestru pe bunurile mobile ale firmei.

Război cu Finanţele

De altfel din  aprilie 2013 Biff Internaţional şi  Finanţele Argeş au intrat într-un conflict pe marginea unei decizii pronunţate anul trecut de Curtea de Apel Piteşti  prin care s-a admis un recurs formulat de Finanţe
Mai exact, DGFP Argeş solicitase în recurs  infirmarea planului de  reorganizare a Biff Internaţional,  validat de  creditori şi confirmat de  judecătorul sindic,  invocând motive fără legătură cu  planul de reorganizare.
“Menţionăm faptul că de la deschiderea procedurii de insolvenţă, creanţa iniţială a DGFP în valoare de 1.432.981 lei  împotriva debitoarei BIff Internaţional   a crescut cu suma de 2.073.266 lei , pe de o parte ca urmare a reverificărilor efectuate de această instituţie  în cadrul Biff Internaţional (reverificări în urma cărora s-a stabilit în sarcina debitoarei  majorări şi penalităţi pentru  perioada anterioară deschiderii procedurii , dar  verificarea s-a realizat  după deschiderea procedurii, majorările şi penalităţile  calculate, referindu-se la  facturile neîncasate  de la clienţi, instituţii ale statului – consiliile locale Domneşti, Pietroşani, Bradu), iar pe de altă parte  ca urmare a desfăşurării  şi a facturării către beneficiari a lucrărilor executate dar neîncasate”, se arată în cererea de revizuire  înaintată de Biff Internaţional Curţii de Apel Piteşti în mai 2013.
În acelaşi document, Biff Internaţional susţinea că DGFP Argeş se foloseşte de un viciu de procedură  pentru a majora artificial  creanţa curentă deţinută  în sarcina  debitoarei,  în detrimentul creanţei istorice  înscrisă în tabelul  definitiv  şi  distribuită prin plan, în încercarea de a accelera recuperarea acesteia.
“În mod normal, DGFP Argeş trebuia să înainteze administratorului  financiar  o cerere de accelerare a  creanţei, dar nu a recurs la practica prevăzută de procedură(…).” Argumentează reprezentanţii Biff Internaţional, care pun în cârca creditorilor situaţia dezastruoasă în care a ajuns  societatea comercială.
“Tergiversarea de către creditori a confirmării unui plan de reorganizare a societăţii prin formularea  de contestaţii, recursuri etc. a dus la imposibilitatea  participării societăţii  debitoare la  licitaţii în vederea  obţinerii de noi lucrări  necesare pentru continuarea  activităţii  şi, implicit, pentru  achitarea unor datorii curente.  Prin urmare,  vă rugăm să constataţi că  proprii creditori  au contribuit la situaţia  de a ne afla în  imposibilitatea achitării datoriei, ceea ce  ne-a  determinat să solicităm  deschiderea  procedurii generale de insolvenţă ”, se mai arată în acelaşi document.

Septembrie 2014 – următorul  termen pentru soluţionarea tabelului suplimentar al creanţelor

În şedinţa Tribunalului Specializat din 10 iunie 2014 a care a avut pe rol  derularea procesului insolvenţei  Biff Internaţional , instanţa a stabilit un nou termen de judecată-30 sept.2014 – pentru soluţionarea  tabelului suplimentar al creanţelor, pentru evaluarea bunurilor, pentru depunerea raportului  privind  modalităţile de vânzare, pentru convocarea comitetului creditorilor , pentru convocarea  adunării creditorilor, precum şi pentru formularea unui punct de vedere cu privire la contestaţiile formulate de creditori.

Omul de afaceri Vatică Bold nu iese de pe piaţa construcţiilor odată cu falimentul Biff

Potrivit evidenţelor  de la Registrul Comerțului, Vatică Bold este fondator și asociat al societății Confort Construct, firmă care acționează tot în domeniul construcțiilor.

Creanţe noi

Printre creditorii Biff Internaţional care au cerut instanţei înscrierea în tabelul suplimentar al creanţelor noi sume se numără SC Credit Europe Bank, cu 385.571,76 ron, creanţă născută de la deschiderea procedurii insolvenţei până la data trecerii în faliment a firmei omului de afaceri Vatică Bold, Romair Construct care  la data  intrării  debitoarei în faliment  avea o creanţă subscrisă de 120.000 de lei,  GDF Suez, care cere înscrierea  la masa credală cu 1.499,52 lei, SC Salubrirtate 2000,  care vine cu o creanţă de 6.494 lei născută în timpul procedurii, Direcţia Taxe şi Impozite  Locale , sector 6 Bucureşti, care cere înscrierea la masa credală cu 99.718, 63 lei , Sc Construcţii şi Reparaţii Mioveni, cu 106.752,62 lei . Oly’s Center Proiect, cu 3.332,80 lei, Concret Ro Grup, cu 6.361,64 lei, OMV Petrom Marketing, cu 302,93 lei, etc.

Biff Internaţional are clădiri şi terenuri în valoare de peste 12 mil lei.

Potrivit procesului verbal de inventariere a patrimoniului Biff Internaţional SRL, încheiat  la 26 mai 2014,  bunurile  debitoarei ameninţate de creditori sunt  urmăroarele:
Terenuri în valoare de 7.083.490,47 lei
Construcţii -5.192.706,66 lei
Aparate instalaţii - 148.074,30 lei
Mijloace de transport - 421.155,28 lei
Mobilier, aparatură birotică – 76.397,64 lei
Materiale, consumabile - 491.861,13 lei
(C.S.)

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea