Dorin Bărbuceanu, primarul oraşului Ştefăneşti: ,,Investiţiile în infrastructură sunt întotdeauna prioritare într-o localitate ce doreşte ca în următorii ani să-şi schimbe imaginea şi să se transforme, cu adevărat, într-o localitate urbană”

Cu investiţii consistente în infrastructură, în câţiva ani de zile, Ştefăneştiul îşi va merita statutul de localitate urbană. Cu o strategie bine definită de primarul Dorin Bărbuceanu, ce constă, în primul rând, în investiţia educaţională şi, pe urmă, în infrastructură, Ştefăneştiul va ajunge o localitate reper, din punct de vedere al dezvoltării socio-economice. Profesorul de matematică Dorin Bărbuceanu a găsit rapid rezolvarea problemei la care mulţi încă se mai gândesc şi anume strategia de dezvoltare a localităţii, despre care crede că  ,,degeaba există infrastructură edilitară într-o localitate dacă nu există şi infrastructură educaţională şi invers”.
# Domnule primar, ştim că dumneavoastră aţi avut, în fiecare an, în atenţie unităţile de învăţământ. Anul acesta,  în vacanţa de vară, ce lucrări mai aveţi prevăzute în acest domeniu?
- În tot acest timp, de la începutul anului, am făcut tot ce este posibil, aşa cum am făcut în fiecare an, ca până în această perioadă să finalizăm toate proiectele pentru investiţiile ce se pot derula doar vara, aşa cum este şi cazul unităţilor de învăţământ. Am organizat şi licitaţiile, iar acum trebuie să înceapă lucrările.
Vă spuneam de anul trecut că o etapă prin care trebuie să treacă unităţile şcolare este aceea de aducere a părţii igienico – sanitare, a grupurilor sanitare, la un nivel normal de utilizare. Marea problemă a unităţilor de învăţământ o reprezintă grupurile sanitare care au fost construite, de cele mai multe ori, în spatele şcolii sau mai ştiu eu pe unde.
La Şcoala Valea Mare, acolo unde grupul sanitar l-am făcut cu finanţare de la Banca Mondială, anul acesta vom monta doar o centrală termică pentru a avea toate condiţiile.
La Şcoala Nr.1 am introdus anul trecut canalizare şi atunci am decis că anul acesta a venit timpul ca şi grupul sanitar din spatele unităţii să fie abandonat şi voi construi unul care va fi legat de corpul clădirii pentru ca elevul să nu mai fie nevoit să se ducă prin ploaie sau prin zăpadă la toaletă. La Şcoala Goleşti, unde am introdus apă curentă, dar nu avem deocamdată canalizare, vom proceda la fel, abandonăm grupul sanitar vechi şi construim unul nou, care să fie legat de şcoală. Aici, neavând canalizare, am fost nevoiţi să-l prevedem cu o fosă septică modernă, care să corespundă cerinţelor actuale.
Totodată, pe lângă aceste lucrări, am mai prevăzut bani pentru înlocuirea unei părţi din acoperişul Şcolii Nr.1, la unul dintre corpuri şi  a acoperişului corpului principal de la Şcoala Goleşti. La aceste două şcoli, de câţiva ani încoace, pe fiecare an eram nevoiţi să facem reparaţii la aceste acoperişuri pe care le înlocuim acum. Am considerat că este mai bine să-l înlocuim decât să cheltuim bani în fiecare an pe reparaţii, iar la un moment dat, tot trebuia să facem şi acest lucru.

”Până la sfârşitul anului viitor vom termina cu aceste lucrări pe apă şi canal”

# În ce stadiu se mai află proiectul pe fonduri europene ce se desfăşoară în colaborare cu Apă Canal 2000 S.A. şi care ar urma să asigure, din câte ştiu, aproape 80% din necesarul reţelei de apă şi canal în Ştefăneşti?
- Din ultimele informaţii, până la sfârşitul acestei luni – începutul lunii viitoare, ar trebui să se finalizeze adjudecarea licitaţiei pe cel mai mare tronson din cele şase, în valoare de 9,5 milioane de euro. Acest tronson reprezintă circa 70% din totalul reţelei de apă şi canalizare a localităţii Ştefăneşti.
În acelaşi timp, ştiu că tot pe parcursul lunii iulie se va realiza şi reorganizarea licitaţiei pentru lucrarea începută în anul 2013 cu S.C. Alpine, care a intrat în insolvenţă şi nu a mai putut continua lucrarea pe care o câştigase în urma licitaţiei. Eu sper ca în toamna aceasta, dacă Dumnezeu ne ajută să nu avem contestaţii, lucrarea să fie reluată şi chiar finalizată. Am o mare problemă aici şi anume problema afectării unei laturi din covorul asfaltic pentru că în momentul când s-a început lucrarea, s-a tăiat aproape din 10 în 10 m asfaltul, iar dacă societatea care începuse lucrarea a intrat în insolvenţă, nu a mai continuat şi astfel am rămas cu şantierul deschis şi, totodată, legat de mâini şi de picioare în ceea ce priveşte repararea străzii afectate, pentru că nu pot să aloc bani din bugetul local căci aş intra în conflict cu Curtea de Conturi.
Astfel că, dacă lucrările acestea se vor derula conform graficului şi nu vor mai apărea probleme, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, până la sfârşitul anului viitor vom termina cu aceste lucrări pe apă şi canal.

,,După îndeplinirea obiectivelor pe apă şi canal, urmează pentru Ştefăneşti etapa de refacere a covoarelor asfaltice pe toate străzile afectate de aceste lucrări.”

# În ceea ce priveşte capitolul drumuri, anul acesta aţi adus sau veţi aduce îmbunătăţiri acestui domeniu?
- Proiectul pentru apă şi canalizare, de care am amintit, îmi blochează la ora actuală unele din lucrările prevăzute pentru extinderea covorului asfaltic pe anumite străzi.
După îndeplinirea obiectivelor pe apă şi canal, urmează pentru Ştefăneşti etapa de refacere a covoarelor asfaltice pe toate străzile afectate de aceste lucrări. 
Anul acesta am extins covorul asfaltic pe acele străzi unde au fost introduse reţelele de apă şi canalizare şi nu mai e nevoie să fie afectate.
Totodată, suntem în prag să anunţăm licitaţia publică pentru asfaltarea străzii Sticlelor, investiţie ce se desfăşoară în colaborare cu Consiliul Judeţean Argeş. Această stradă reprezintă o altă legătură rutieră cu Piteştiul decât cea din zona Podul Viilor şi ne va folosi foarte mult pentru dezaglomerarea traficului, mai ales când vor începe lucrările la pasarela rutieră de la Podul Viilor. Aduceţi-vă aminte ce s-a întâmplat când s-au refăcut cele două poduri din acea zonă!
În acelaşi timp, odată cu finalizarea Planului Urbanistic General, în anul 2012, zona strada Sticlelor a fost declarată zonă industrială ce se adresează efectiv societăţilor comerciale şi nu persoanelor fizice. Pentru persoanele fizice am mărit intravilanul localităţii, în urma numeroaselor cereri de construcţii pentru locuit. Aşa că zona aceea am declarat-o ca fiind zonă industrială, iar acum, odată cu asfaltarea acelei străzi de acces, avem în vedere atât extinderea iluminatului public, cât şi introducerea reţelelor de apă şi canalizare, care au fost prinse în proiectul pe apă şi canal desfăşurat pe fonduri europene.
Astfel că oferim posibilitatea societăţilor comerciale să poată să îşi facă sediu şi să poată să-şi realizeze un business pe raza localităţii Ştefăneşti, în cele mai bune condiţii.
Ştefăneştiul nu mai are nici un loc disponibil la Şoseaua Naţională, unde să se poată investi.
# Pe lângă aceste investiţii în educaţie şi infrastructură, mai aveţi şi altceva în vedere?
- Investiţiile în infrastructură sunt întotdeauna prioritare într-o localitate ce doreşte ca în următorii ani să-şi schimbe imaginea şi să se transforme, cu adevărat, într-o localitate urbană. Bineînţeles că, pe lângă aceste lucrări, mai sunt şi lucrările celelalte  de sprijinire a sănătăţii, de sprijinire a culturii, de sprijinire a sportului, a cultelor ş.a.m.d. Mai avem în vedere asigurarea sumelor necesare de bani pentru protecţie socială, cât şi pentru ajutorarea unor elevi ce se află în dificultate.
Consider că, din nou, bugetul local, implicit, cetăţenii oraşului Ştefăneşti ne-au sprijinit prin modul în care au înţeles să-şi achite obligaţiile la bugetul local ca noi să putem, nu doar să supravieţuim, ca şi administraţie publică, în fiecare an să investim în zestrea localităţii noastre.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea