Reclamațiile piteștenilor referitoare la lucrările de regenerare urbană

Investiţia de aproape 90 de  milioane de lei  - “Reabilitare infrastructură urbană în Municipiul Piteşti”  - care a atras  unele nemulţumiri în rândul piteştenilor, este un proiect cu finanţare europeană   ce vizează  reamenajarea a peste  40 de hectare de teren şi care presupune  reabilitări  de străzi, parcări, spaţii de joacă, spaţii verzi, alei şi trotuare în zonele  Calea București, Teilor, Smeurei, Mărășești, Exercițiu și Războieni.
Cea mai mare  nemulţumire apărută, după disconfortul implicit generat de o lucrare cu o asemenea anvergură, este afectarea spațiilor  verzi.  Reabilitarea,  aflată în plină desfăşurare, s-a soldat deja cu zeci de tăieri de copaci. Sesizările privind decimarea spaţiului verde au şi început să curgă, odată cu primele sacrificări de  arbori şi arbuşti.  Primarul Tudor Pendiuc le explică reclamanţilor că îngrijorările lor sunt neîntemeiate, pentru că administraţia publică realizează, în compensare,  plantări de arbori şi arbuşti.  
“Este normal ca, la reamenajarea unor spaţii, să fie nevoie de sacrificarea câtorva copaci.  Unde este posibil doar să toaletăm, ocolim, dar acolo unde e nevoie, trebuie să efectuăm şi tăieri... însă dacă dintr-o zonă dispar 2-3 arbori, zona respectivă nu rămâne definitiv afectată, pentru că plantăm alţii. Poate nu în acelaşi loc, dar, de regulă, în aceeaşi zonă. Se taie 3-4 copaci, se pun 7-8 la loc, în apropiere, astfel încât, la final vor fi mult mai mulţi arbori,  mai multă verdeaţă!”, explică primarul Tudor Pendiuc, care asigură că Piteştiul de  mâine nu va fi afectat negativ  de lucrările de azi, cel puţin la capitolul  spaţiu verde. „Generaţiile viitoare vor avea şi ele parte de arbori tineri, aşa cum şi noi am avut parte de la cei de dinaintea noastră. E nevoie să plantăm şi noi, nu doar să avem grijă!”,  mai spune primarul.

“Efectele pozitive pe care le va genera acest proiect vor fi mai mari decât toate aceste nemulţumiri”

Disconfortul  creat de lucrările proiectului de reabilitare este un alt  aspect  care nemulţumeşte o parte dintre piteşteni.
“Asta este!  Disconfortul este inevitabil, cum disconfort este peste tot pe unde se lucrează. Numai că efectele  pozitive  pe care le va genera acest proiect vor fi mai mari decât toate  aceste nemulţumiri”, mai spune primarul
Obiectivul general al proiectului este modernizarea şi reabilitarea infrastructurii urbane din municipiul Piteşti, prin creşterea accesibilităţii, îmbunătăţirea transportului public şi asigurarea condiţiilor bune de trafic, in scopul dezvoltării urbane integrate. Proiectul îşi propune reabilitarea şi reconfigurarea, acolo unde este cazul, a tuturor spaţiilor aparţinând domeniului public al municipiului Piteşti existent în faţa sau între blocurile de locuinţe şi instituţiile publice, în zonele: Războieni, Exerciţiu, Teilor, Mărăşeşti, Smeurei, I. C. Brătianu (porţiunea până la Liceul Armand Călinescu) şi Calea Bucureşti, pe o suprafaţă de intervenţie de 35,60 hectare.

Valoarea totală a proiectului este de  peste 89 de milioane lei

Contractul de finanţare nerambursabilă “PROIECT URBAN – Reabilitare infrastructură urbană în Municipiul Piteşti” este parte a Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, sub-domeniul „Poli de Dezvoltare Urbană” ;i a fost  semnat ]n luna februarie a acestui an.  Valoarea totală a proiectului este de  peste 89 de , milioane lei inclusiv TVA, din care:valoarea totală eligibilă este de 87.8 mil lei. Fonduri nerambursabile din FEDR se ridică la 70.5 mil lei, iar fondurile nerambursabile din bugetul naţional, la  15.5 mil lei. Cofinanţarea autorităţilor locale este de doar   1.7 mil lei
Perioada de implementare a proiectului este de  25 de luni de la semnarea contractului de finanţare, însă primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, spune că lucrările ar putea fi gata la finele anului viitor.
Cristina Stancu

***

Primarul anunţă dezbateri publice pe marginea tăierilor şi plantărilor de arbori  în  cadrul proiectului de regenerare urbană

În şedinţa de Consiliu Local din 19 iunie, liberalul Radu Perianu s-a făcut purtătorul de cuvânt al piteştenilor  care locuiesc pe Calea Bucureşti, revoltaţi de ritmul în care dispar copacii, în favoarea proiectului de regenerare urbană. Consilierul local a cerut reprezentanţilor executivului explicaţii referitoare la măsura în care zona va fi afectată, semnalând  faptul că descrierea proiectului pe site-ului primăriei este foarte sumară şi nu le oferă cetăţenilor o idee clară despre cum va arăta  Calea Bucureşti la finalizarea proiectului.
“Calea Bucureşti e o zonă care a stat  bine la capitolul spaţiu verde. Nu știu cum arată proiectul final, dar sunt piteșteni nemulțumiți pentru că, prin acest proiect, se ia din  suprafaţa verde din preajma blocurilor. Oamenii se tem că se vor trezi sub geamuri cu parcări în loc de flori, arbori şi arbuşti !” a sesizat liberalul.
Explicaţiile au venit din partea edilului şef al Piteştiului, Tudor Pendiuc: „E greu de acceptat o schimbare după o viaţă de om! E greu de acceptat că un arbore destul de gros poate să cadă şi, ca să preîntâmpinăm prăbuşirea lui, îl tăiem (…).  Vom face câte o dezbatere publică în fiecare zonă  în care  se fac amenajări  şi le vom explica piteştenilor că, dacă se efectuează tăieri, se vor face şi plantări în zona respectivă. Proiectul de regenerare urbană este realizat de Universitatea de Arhitectură din Cluj Napoca și respectă toate normele europene în materie de spaţiu verde!”.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea