Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, reprezentată în Suedia

În perioada 9-13 iunie 2014, în Botkyrka (Stockholm, Suedia), a avut loc workshop-ul „Analfabetismul funcțional”, la care au participat douăzeci de bibliotecari selectați din întreaga Europă. Acest atelier a fost finanțat prin Programul Grundtvig al Uniunii Europene și a fost dedicat tuturor celor interesați în a-și împărtăși experiența și, totodată, în a-și spori cunoștințele în domniul alfabetizării adulților la nivel european. În urma lansării apelului pe plan național, căștigătoare a fost desemnată bibliotecara Ionela Panait, care a reprezentat Biblioteca Județeană ”DinicuGolescu” Argeș, alături de alte biblioteci publice din Suedia, Portugalia, Marea Britanie, Spania, Republica Cehă, Germania, Olanda, Letonia, Italia, Irlanda, Slovenia, Bulgaria și Polonia.
Timp de cinci zile, s-a discutat despre rolul bibliotecilor în societate și în furnizarea de competențe de alfabetizare digitală, participanții concentrându-se pe crearea unei rețele europene, prin consolidarea celor mai bune practici și a cooperării între bibliotecile publice în domeniul respectiv.
Botkyrka, unde a avut loc workshop-ul, se confruntă cu un procent mare de imigranți. Aici, bibliotecile sunt esențiale în procesul de predare suedez pentru refugiați și imigranți. Deși guvernul suedez oferă cursuri gratuite de limba suedeză, bibliotecile publice susțin acest proces cu alte activități și materiale, cum ar fi cărți de lectură ușoară, grupuri de întâlnire și discuții, iar formatorii folosesc culori, imagini și locuri de vizitare cu elevii lor, pentru a le face învățarea proactivă.
De asemenea, în cadrul acestui workshop, au fost împărtășite experiențe și bune practici pentru noi idei, care să poată fi preluate și adaptate la locurile de muncă. Una dintre cele mai inovative idei a fost activitatea "câine de lectură". În Ljubljana (Slovenia), copiii citesc cu voce tare cărți la bibliotecă, unui câine adevărat. În acest fel, ei practică abilitățile lor de lectură și își îmbunătățesc abilitățile de comunicare, în timp ce se și distrează.  Iată ce ne-a declarat Ionela Panait în legătură cu acest workshop: ”Pentru a rezuma activitatea acestei săptămâni, care s-a dovedit una extrem de interesantă, pot afirma că bibliotecile publice trebuie să-și întărească capacitatea de a fi sufletul comunității, oferind nu numai servicii tradiționale; acestea trebuie să sprijine și dezvoltarea abilităților migranților și a altor persoane defavorizate de a vorbi o limbă străină și a persoanelor cu dificultăți de dobândire a unor competențe digitale. Alfabetizarea digitală este cheia pentru această îmbunătățire, oamenii nu sunt analfabeți, deoarece sunt săraci, oamenii sunt săraci, deoarece sunt analfabeți”.
Pentru informații suplimentare, puteți contacta Centrul Europe Direct din cadrul Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș (strada Victoriei, Nr. 18), la următoarea adresă de e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .
I.P.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea