A fost cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Corală “D.G. Kiriac”

De joi, 26 iunie, şi până duminică, 29 iunie, Argeşul a fost gazda celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Muzică Corală D. G. Kiriac.  Prof. Gheorghe Gomoiu, directorul festivalului,  şi Filofteia Pally, preşedintele manifestării, au reuşit, din punct de vedere organizatoric, o ediţie  strălucitoare, la nivelul aşteptărilor şi prestigiului unui festival de talie internaţională.
Evenimentul a debutat la Casa de Cultură Preot Ion Ionescu  din Topoloveni, unde au cântat: corul Credo, din Piteşti, corul de cameră Armonia, din Plopeni, corul I. D. Chirescu, din Cernavodă, corul Buona Notes, din Sankt Petersbourg - Rusia, şi corul Preot Ion Ionescu, din Topoloveni. Vineri, 27 iunie, de la ora 19, la Piteşti, la Teatrul Al. Davila, au evoluat în faţa publicului: corul studenţilor Facultăţii de Compoziţie Muzicologie, Pedagogie Muzicală - anul II, din Bucureşti, corul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, corul Tersicore, din Lugano - Elveţia, şi corul Ars Nova al Consiliului Judeţean Argeş. Sâmbătă, 28 iunie, de la ora 19, la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii de la Goleşti a avut loc  întâlnirea corurilor din străinătate participante la această ediţie a festivalului, cu personalităţi ale muzicii corale din România şi cu organizatorii festivalului. De la ora 18.30, la Mioveni, la Casa de Cultură a Sindicatelor, s-a desfăşurat  un spectacol dedicat Zilelor Oraşului Mioveni, la care şi-au dat concursul: corul Ars Nova, din Piteşti, corul mixt Milti Horodia Dimu Megara, din Grecia, corul Orfeon Universitario, din Puebla - Mexic, corul Tersicore, din Lugano - Elveţia, corul Buona Notes, din Sankt Petersbourg - Rusia, şi corul Preludiu, din Bucureşti.
A fost un festival internaţional reuşit, spun organizatorii, care ar fi putut fi depăşit, poate, doar în condiţiile unei finanţări mai generoase care să permită, poate, un număr mai mare de participanţi. De amintit că pe parcursul ediţiilor precedente, au mai fost prezente formaţii valoroase, din Belgia, Bulgaria, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Iugoslavia, Israel, Olanda, Portugalia, Republica Moldova, Spania, SUA, Ucraina, Ungaria, Turcia etc.

Un festival în memoria marelui dirijor Dumitru Georgescu Kiriac

Festivalul de Muzică Corală "D.G. Kiriac” a fost inițiat de către Casa Creației Populare a Județului Argeș, cu sprijinul Casei Centrale a Creației Populare și al Ministerului Culturii, spre a onora memoria marelui dirijor care a fost Dumitru Georgescu Kiriac. Este una dintre  marile manifestări artistice cu carcater internațional care poartă marca Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș (alături de Festivalul Internațional de Folclor "Carpați", Festivalul de datini de Crăciun și Anul Nou "Florile dalbe" etc) și face cinste județului Argeș și orașului Pitești. În fiecare an, conform regaulamentului, Festivalul are loc la Pitești (muzică corală universală, la Teatrul "Al. Davila" din Pitești) și la Mănăstirea Curtea de Argeș (secțiunea de muzică sacră).
Prima ediție a Festivalului de Muzică Corală „D.G. Kiriac" a avut loc în sala Teatrului „Al. Davila” din Pitești, în zilele de 30 și 31 mai 1970[, bucurându-se de popularitate din partea publicului. Inițiativa acestui festival a aparținut Casei Creației Populare a Județului Argeș, cu sprijinul Casei Centrale a Creației Populare și al Ministerului Culturii, pe baza unui regulament-etalon în parteneriat cu Uniunea Generală a Sindicatelor din România și Uniunea Generală a Cooperativelor din România, elaborat la 23 martie 1970.
La prima ediție au participat 20 de coruri mixte de voci egale și de cameră din 12 județe ale țării. Din juriu au făcut parte: compozitorul și dirijorul D.D. Botez (președinte); compozitorii: Mircea Neagu, Gheorghe Bazavan, Dinu Stelian, Ludovic Paceag; dirijorii: Gheorghe C. Ionescu, Gheorghe Gomoiu și alții În anii care au urmat, festivalul-concurs a căpătat o recunoaștere națională, pe scena sa evoluând cele mai prestigioase coruri din România. Pentru merite deosebite, zeci de asemenea formații au obținut trofeul „D.G. Kiriac”.

O manifestare de o valoare indiscutabilă

Mari personalități ale vieții muzicale românești, printre care îi amintim pe Ioan D. Chirescu, D. D. Botez, Gheorghe Dumitrescu, Dinu Stelian, Alexandru Pașcanu, Gheorghe Bazavan, Marin Constantin, Mircea Neagu, Petre Crăciun, Ludovic Paceag, Constantin Romașcanu, Gheorghe Ionescu, Dan Buciu, Irina Odăgescu-Țuțuianu, Stelian Olaru, Voicu Enăchescu, Emanoil Popescu, Valentin Gruescu, Valentin Băințan, Remus Tașcău, Ion Săcăleanu, au avut cuvinte de laudă pentru valoarea indiscutabilă a acestei manifestări.
Începând cu 1992, la inițiativa Societății Culturale „Ars Nova”, festivalul a căpătat caracter internațional, fiind onorat de prezența unor coruri din: Belgia, Bulgaria, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Iugoslavia, Israel, Olanda, Portugalia, Republica Moldova, Spania, S.U.A., Ucraina și Ungaria. De când festivalul are caracter internațional, l-au onorat cu prezența peste 150 de coruri din străinătate, din țară și din județul Argeș.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea