Restituirea sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti reprezentând taxa pe poluare şi taxa pentru emisiile poluante

# Bătaie de joc – chiar și cu legea în brațe! # Restituirea se va realiza pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi alte măsuri fiscal-bugetare prevede următoarele:
- plata sumelor prevăzute prin hotarâri judecatoreşti având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plăţii integrale şi cheltuielile de judecată, precum şi alte sume stabilite de instanţele judecătoreşti, devenite executorii până la data de 31.12.2015,  se va realiza pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora;
- sumele plătite în temeiul OUG nr. 8/2014 se actualizează cu indicele preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică;
- procedura de efectuare a  plaţii titlurilor executorii va fi stabilită prin ordin comun al ministrului mediului si schimbărilor climatice şi al ministrului finanţelor publice.

În M.O. nr. 454/20.06.2014 a fost publicat Ordinul comun al Ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Ministrului Finanţelor Publice nr. 365/741, privind aprobarea procedurii de efectuare a plăţilor sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a modelului şi conţinutului unor formulare şi pentru modificarea anexei nr. 4 la Ordinul ministrului mediului şi schimbărilor climatice şi al viceprim – ministrului, ministrul finanţelor publice, nr. 490/407/2013 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor prevăzute la art. 7, 9 şi 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum şi a sumelor stabilite de instanţele de judecată prin hotărâri definitive şi irevocabile.

Conform prevederilor Ordinului MMSC şi MFP nr. 365/741/2014:
# Cererile de restituire ale contribuabililor având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule/ a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi orice alte sume  stabilite prin hotărâri judecătoreşti:
- se depun de către contribuabili la autoritatea obligată prin hotărâre judecătorească să efectueze restituirea, respectiv Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin organele fiscale competente sau Administraţia Fondului  pentru Mediu, după caz. Organul fiscal competent reprezintă:
a) în cazul persoanelor juridice, al persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere - organul fiscal la care persoana este înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe;
b) în cazul persoanelor fizice - organul fiscal în a cărui rază teritorială persoana fizică îşi are domiciliul fiscal.
Cererea de restituire, însoţită de documentele prevăzute mai jos, se poate depune la registratura organului fiscal competent sau se poate transmite prin poştă cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
- termenul de depunere este termenul legal de prescripţie a dreptului de a cere restituirea, respectiv 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere dreptul la restituire. Data la care a luat naştere dreptul la restituire este data hotărârii judecătoreşti executorii.
- se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare, conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, putându-se prelungi în cazul solicitării de documente suplimentare.
# La cererea de restituire se anexează următoarele documente:
- hotărârea judecătorească executorie, în copie legalizată;
- actul de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice, împreună cu împuternicirea dată acestuia, în copie.
# Plata tranşelor anuale se va efectua conform graficului stabilit de Administraţia Fondului pentru Mediu.
# Ulterior stabilirii graficului tranşelor anuale aprobate la restituire, organul fiscal competent întocmeşte decizia de soluţionare a cererii de restituire, la care anexează o copie a graficului tranşelor anuale aprobate la restituire şi comunică un exemplar contribuabilului.
# În cazul contribuabililor persoane juridice, restituirea sumelor cuvenite se efectuează numai prin decontare bancară în contul indicat prin cererea de restituire, iar în cazul contribuabililor persoane fizice, restituirea se efectuează fie în cont bancar indicat de aceştia, fie în numerar, la ghişeul unităţii Trezoreriei Statului în funcţie de opţiunea acestuia.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea