Conducerea CJ Argeş e sceptică în privinţa proiectul Molivişu!

# Florin Tecău, despre  realizarea viitoarei pârtii de schi: “Sunt multe semne de întrebare”. Finalizarea proiectului Molivişu, pe  care, la începutul lunii, autorităţile îl dădeau ca sigur, e pusă în pericol. Consiliile locale de la Brăduleţ, Arefu şi Cicăneşti, pe teritoriul cărora ar urma să fie construită staţiunea, nu au alocat nici până acum contribuţia financiară ce  le revine, iar de vină par a fi şi unele datorii despre care nu s-a ştiut până săptămâna trecută.
“La sfârşitul anului 2014, aici se va schia”, declara, în urmă cu două săptămâni, Pavel Bîrlă, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Molivişu. Ba, iată că nu! Proiectul de la Molivişu  se va realiza, doar că …nu chiar aşa curând cum anunţa Pavel Bârlă.  Preşedintele CJ Argeş, Florin Tecău,  ne sfătuieşte, mai în  glumă, mai în serios, să nu ne cumpărăm încă schiuri. Cel puţin un an!  Şi să zicem merci dacă pârtia va fi  gata în decembrie 2015 - data limită prevăzută în contractul de finanţare - pentru că dacă nici această dată nu va putea fi respectată, adio proiect. .
„Suntem încă  în analiză, în dezbatere cu privire la proiectul Molivişu. Sunt multe semne de întrebare! Aş vrea ca cel târziu la sfârşitul lunii iulie să ştim clar ce se întâmplă cu acest proiect din toate punctele de vedere, şi legislativ, şi financiar, şi administrativ, să facem lumină în acest caz, să ştim clar: mergem mai departe sau nu în realizarea acestui proiect!”, explică Florin Tecău, preşedintele CJ Argeş, care spune că realizarea obiectivului depinde în mare măsură de  felul în care se vor mişca autorităţile locale de la Brăduleţ, Arefu şi Cicăneşti, pe teritoriul cărora ar trebui construită staţiunea,
“Cele trei localităţi trebuie să hotărască! Iată că a par datorii de care nu se ştia. Mai sunt  încă probleme legislative. După părerea mea, cele trei localităţi au lucrat independent.  Deocamdată, cea mai rapidă problemă ce trebuie rezolvată este că defrişarea celor 12 hectare, iar apoi ă reîmpădurirea în altă parte“.
Investiţia  asupra căreia planeză incertitudinea se ridică la circa 70.000.000 de lei,  din care 24.000.000 de lei reprezintă finanţare de la Uniunea Europeană.
Proiectul ar consta în realizarea serviciilor de utilități publice - alimentare cu apă, canalizare și infrastructură rutieră - amenajarea a două pârtii de schi, una dotată cu instalație de transport pe cablu mixtă, telegondolă-teleschi și una dotată cu un covor rulant, precum și construirea unui observator turistic la 1.620 de metri altitudine.

Proiect ambiţios

Staţiunea va avea şapte pârtii de schi dispuse pe versantul nordic al masivului Ghiţu, pentru început urmând sã fie construite şi amenajate douã pârtii: A1, cu o lungime de 1.100 metri şi un grad de dificultate de la mediu la ridicat şi A2, pe o lungime de 342 metri şi un grad de dificultate uşor..
Din proiect face parte și amenajarea unei turbării în suprafață de 27 de hectare, situată la cea mai mare altitudine din Europa. Zona va fi împrejmuită, vor fi realizate alei pietonale și podețe peste canale pentru a putea permite accesul vizitatorilor, iar energia necesară pentru iluminatul nocturn va fi asigurată cu panouri solare.
În zonă vor fi construite și două micro-hidrocentrale, care vor asigura o parte din energia electrică necesară stațiunii și vor putea fi vizitate de turiști. De asemenea, va fi amenajată o bază de agrement la baza uneia dintre pârtii.
Viitoarea staţiune are o poziţionare cum nu se poate mai norocoasă: 67 km distanţă de Piteşti, în zona pitorească a comunei Arefu, bucurându-se nu doar de peisajul  încântător al reliefului ci şi de şansa de a fi la doi paşi de câteva obiective turistice emblematice pentru Argeş: cetatea Poienari, barajul Vidraru sau Mănăstirea Curtea de Argeş.  De asemenea, zona este traversată de drumul DN 7C-Transfăgărăşan, al doilea ca altitudine în România, după Transalpina, şi, totodată, unul dintre cele mai spectaculoase trasee din Europa.

Probleme  au existat încă din faşă

Proiectul a r fi trebuit să demareze în urmă cu 5 ani, dar s-a împotmolit în procedurile de scoatere a terenurilor din fondul forestier, ceea ce a făcut imposibilă defrişarea suprafeţei necesare obiectivului. Acest hop a fost depăşit, dar iată că rămân multe altele de trecut.  Cât despre promisiunile preşedintelui Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Molivişu, doar o minune ar putea face ca în iarna 2015-2015 să avem pârtia de schi  pe marginea căreia se discuta la modul cel mai optimist pe la începutul lunii.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea