Gustul amar al Evaluării

Comisia pentru educație a PDL Argeș arată că Evaluarea Naţională, primul examen important din viaţa elevilor, s-a finalizat cu gust amar pentru majoritatea acestora, pentru părinţii şi dascălii care i-au pregatit. Inclusiv în Argeş avem, pentru prima dată, un număr record de contestaţii – dublu ca procent comparabil cu cel al anilor precedenţi, fapt ce vine să confirme contestaţiile Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi şi solicitările acestora de demisie a cadrelor didactice din cadrul CNE.
“Marile dispute se concentrează în jurul subiectelor de limba română, subiecte care dezavantajează şi discriminează elevii. Solicitările ambigue, neclare, care lasă loc interpretărilor, depăşesc nivelul de gândire al unui elev de clasa a VIII-a. În plină vară, sub imperiul emoţiilor cauzate de examen, interpretarea mesajului poeziei filozofice despre Anul nou ar da de furcă chiar şi unui profesor. «Inechitatea, lipsa egalităţii de şanse între urban şi rural şi modul în care au fost concepute subiectele», aşa cum subliniază Raluca Turcan, ministrul Educaţiei în Guvernul alternativă al PDL, sunt întărite de afirmaţiile elevilor din mediul rural, aflaţi în fruntea clasamentului, care mărturisesc că faptul că au participat la numeroase concursuri şi olimpiade la nivel judeţean şi pregătirea pentru acestea i-a ajutat în abordarea subiectelor de la Evaluarea Naţională. Or, subiectele pentru olimpiadă se adresează nivelului mult peste medie, depăşind programa şcolară obligatorie.
La cealaltă extremă se află subiectele de la proba de Matematică, unde numeroasele note de 10 şi notele mari nu concordă cu notele obţinute de elevi la simulările pentru Evaluarea Naţională. Astfel, ministerul preciza într-un comunicat din luna martie: «Notele de la Matematică indică un nivel scăzut de pregătire a elevilor, în condiţiile în care subiectele au fost de nivel mediu». Rezultatele din luna iunie, la Matematică se prezintă astfel: 72,9% absolvenţi cu media peste 5 faţă de 30,4% în luna martie. «În două luni s-a obţinut cât alte sisteme de educaţie au dobândit în ani de efort didactic şi financiar» concluzionează Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei în guvernul Boc. «Minunea iluminării» nu mai este, nici pe departe, o afirmaţie forţată, continuă aceasta.
Comisia de Educaţie a PDL Argeş susţine demersurile făcute de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi şi solicitările Ralucăi Turcan, în vederea demisiei ministrului Remus Pricopie şi a organizării, cu responsabilitate a examenelor naţionale şi a formulării unor subiecte echilibrate, care să nu dezavantajeze elevii şi performanţele acestora la o disciplină sau alta de examen.”
Cătălina Dumitrașcu, președinte Comisia pentru educație a PDL Argeș

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea