CEC Bank, pe urmele Tyrolex Internaţional

Falimentara fabrică de betoane nu scapă de CEC Bank, cel mai înverşunat dintre creditorii săi,  nici după ce instanţa a dispus, în cazul său, închiderea procedurii insolvenţei. Creditoarea făcut recurs la decizia Tribunalul Specializat Argeş, iar în mai 2014, Curtea de Apel Piteşti a casat sentinţa  şi a trimis dosarul aceleiaşi instanţe pentru continuarea procedurilor.
Închiderea procedurii insolvenţei pentru Tyrolex Internaţional a fost pronunţată în  aprilie anul trecut, când judecătorul sindic a dispus radierea debitoarei din Registrul Comerţului. Prin închiderea respectivei  proceduri, CEC Bank nu şi-a mai putut recupera  creanţa  de peste 75.000 de lei înscrisă în tabelul definitiv al creditorilor.
În recursul formulat împotriva sentinţei pronunţate de  Tribunalul Specializat Argeş de CEC Bank, acesta a solicitat modificarea sentinţei prin care s-a dispus  încheierea procedurii falimentului debitoarei în sensul continuării respectivei proceduri, identificării şi valorificării  bunurilor  debitoarei.
“Criticăm hotărârea judecătorească recurabilă, considerând că aceasta, fiind fără temei legal,  este dată cu încălcarea şi aplicarea greşită a legii. Hotărârea judecătorului sindic de a dispune închiderea procedurii fără să analizeze toate posibilităţile de recuperare a  creanţelor este netemeinică şi nelegală, au arătat avocaţii CEC Bank,  argumentând că lichidatorul judiciar a propus închiderea procedurii de faliment  fără să analizeze toate posibilităţile  de recuperare a creanţei debitoarei.
“Apreciem că înainte de a se dispune închiderea procedurii, ar fi trebuit să se facă demersurile necesare în vederea analizării situaţiei bunurilor aduse în garanţia CEC Bank, pentru a avea un rezultat al acestor demersuri , urmând ca în funcţie de acesta, să se stabilească închiderea sau nu a  procedurii falimentului”,   au mai arătat reprezentanţii CEC Bank, susţinând că instanţa nu a avut în vedere principiul maximizării  averii debitoarei. 
În octombrie 2012, în urma deschiderii procedurii  insolvenţei faţă de SC Tyrolex Internaţional  SRL, CEC Bank a formulat  o cerere de  admitere a creanţelor în sumă de 75.032,17 lei,  cu garanţie reală mobiliară  fără deposedare asupra următoarelor bunuri,  proprietatea debitoarei:  ferăstrău cu ghidare laser, disc diamant, cap reglabil, masă extensibilă  pentru debitare  marmură şi  granit, maşină pentru fasonat marmură şi granit, accesorii etc,  cu o valoare totală de 144.080,00 lei.

De vină e lichidatorul judiciar

Deşi CEC Bank a solicitat lichidatorului judiciar  identificarea şi valorificarea acestor bunuri,  acestea n-au fost menţionate în nici un raport  care să fi fost adus la cunoştinţa debitoarei sau care să fi fost publicat în  buletinul procedurilor de insolvenţă. Curtea de Apel Piteşti a constat că lichidatorul nu şi-a îndeplinit obligaţiile legale, a casat  sentinţa  instanţei anterioare şi a trimis dosarul înapoi la Tribunalul Specializat Argeş  pentru continuare procedurilor.
“Practicianul în insolvenţă nu a efectuat  niciun demers  necesar în vederea identificării acestor bunuri asupra cărora s-au instituit  garanţii, deşi era obligat a efectua asemenea demersuri  pentru a se stabili  că nu mai există bunuri în  masa patrimonială  a debitoarei. În acest sens, practicianul în insolvenţă trebuia să solicite relaţii pentru a se constata care este starea actuală a debitoarei , trebuia să obţină relaţii  de la orice persoană  pentru a afla ce s-a întâmplat cu bunurile afectate de garanţia respectivă şi să întreprindă toate demersurile  legale  dacă se constata înstrăinarea  sau sustragerea  bunurilor  materiale afectate  de garanţie, înainte de  închiderea procedurii insolvenţei”, se argumentează în decizia Curţii de Apel Piteşti din mai 2014.
Dosarul se află acum la Tribunalul Specializat Argeş. Amintim că în acelaşi dosar al falimentului Tyrolex, Administraţia Finanţelor Publice Argeş  are o creanţă  bugetară de 4519 lei, reprezentând obligaţii datorate de debitoare Bugetului General Consolidat.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea