„Se întorc morții acasă”: spovedania unui torționar!

# Eveniment editorial de excepție la Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș. Joi, 3 iulie, de la ora 13.00, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș, a avut loc lansarea volumului Se întorc morții acasă, autor Cornel Constantin Ciomâzgă.
Invitatele speciale ale evenimentului au fos realizatoarea TV Dana  Grecu și cercetătorul științific Melania Bădic, de la Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan – Academia Română.

„Se întorc morții acasă” este un proiect complex de partitură literară, având în compoziție poveste, învățătură și pildolologie creștină. Este un demers literar care a gestat aproape un sfert de veac, grăunța lui fiind un articol publicat în anul 1991, în revista „Tinerama”. În doar primele șase luni de la apariție, s-au publicat peste 100 de cronici, recenzii și semnale editoriale, în cele mai importante publicații din România, calificând lucrarea ca fiind cele mai mare succes de librărie al ultimilor 15 ani.
În deschiderea evenimentului, publicul a vizionat un film-eseu de 23 de minute în care autorul a explicat contextul în care a apărut această lucrare.
Despre acest volum, Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș, a afirmat: „Nu mi-am propus să prezint ca un critic literar acest volum. Este o experiență fascinantă descrisă în acest volum, care pornește dintr-un mediu cotidian. Este o carte despre înțelepciune, despre ceea ce ar trebui să fim și încotro trebuie să ne îndreptăm. Izbăvirea noastră se face prin educație și prin cultură. Este un moment deosebit pentru că dincolo de intriga volumului există o anumită știință teologică. Dincolo de normă și valoare, reiese capacitatea scriitorului, talentul de scriitor al domnului Ciomâzgă. Este o carte a optimismului, care dă speranțe, oferă soluții existențiale, umane, culturale, care reprezintă excepții în literatura română. Eu vi l-aș recomanda nu numai ca volum teologic, este o carte de pus pe noptieră. Oricât de răi am fi, avem și noi o șansă la salvare.”

Jurnalista de televiziune Dana Grecu a spus: „Este o carte scrisă de un om care are foarte multă carte. Despre această carte o să vorbească criticii literari. Va fi o carte premiată, criticată, bine primită, pentru că este o carte importantă.”
Cercetătorul științific Melania Bădic a analizat palierul semantic al lucrării: „Din punct de vedere lingvistic, cartea este impecabilă. Axul ordonator al lucrării este axul iubirii. Pentru mine, textul volumului a fost un dar. Este un text despre iubire, despre iubirea nemărginită a lui Dumnezeu pentru om. Mesajul cărții este următorul: fiecare om se definește prin conținutul iubirii sale.”
Autorul cărții a transmis publicului un mesaj emoționant despre examenul iubirii și al iertării la care poate fi supus fiecare dintre noi: „Este o carte care a germinat timp de 23 de ani, aproape un sfert de veac. Totul a pornit de la un articol apărut în revista Tinerama, în anul 1991, pe vremea când eram jurnalist, anul în care, ieșind din gara de metrou la stația Unirii, am auzit un om bombănind: «Dacă ați ști voi de unde vin eu, nu v-ați mai grăbi așa.» A fost începutul unui dialog  care a durat timp de 3 ani de zile. Acest om era, de fapt, un torționar al închisorilor comuniste. Nu era orice om. În această lucrare este vorba despre raportul dintre călău și victimă. Călăul ajunge să se spovedească victimei, celei căreia îi ucisese fratele, îi violase sora și îi întocmise un rechizitoriu fals în urma căruia fusese condamnat la 25 de ani de muncă silnică. Victima, adică preotul la care se se spovedise călăul și care știa că acesta a fost sursa suferințelor lui, este supus la examenul iertării. Dumnezeu îi adresează următoarele întrebări: Îl poți iubi pe călăul tău? Îl poți ierta? Pentru tot conținutul documentar al cărții a existat o parte tragică atât de dureroasă încât nu m-am putut adânci în documentare și m-am oprit la un moment dat. Cartea este dedicată nepoatei mele și are o adresabilitate către toți oamenii. În această lucrare eu strig: Atenție că din ură poate izvorî moartea! Nădăjduiesc să găsiți în ea acel ceva care vă va folosi pe termen lung, care este sigur de la Dumnezeu. Este o mică pledoarie această carte: există șansa schimbării pentru un om, pentru o societate, pentru lume.”

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea