Marian Oprea -Struțul de la LPS Piteşti - cel mai bun atlet român al tuturor timpurilor

# Sâmbătă, la Piteşti, încep Campionatele Balcanice de Atletism Seniori. Municipiul Pitești poate fi considerat, anul acesta, capitala atletismului românesc, deoarece este organizatorul celor mai importante competiții atletice care se desfășoară în România: Campionatele Naționale de Atletism pentru Seniori și Tineret, eveniment care tocmai s-a încheiat,  și Campionatele Balcanice de Atletism Seniori care iau startul săptămâna aceasta. 

Piteştiul este oraşul care a dat deja cea mai emblematică figură în acest sport,   Marian Oprea – Struțul de la LPS Piteşti -  fiind considerat cel mai bun atlet român al tuturor timpurilor, iar organizatorii speră ca municipiul nostru să  uimească în continuare.
Între 19 şi  20 iulie, Municipiul Pitești a fost gazda Campionatul Național de Atletism Seniori și Tineret, pentru ca în perioada 26 – 27 iunie  să  găzduiască o competiţie şi mai importantă: Campionatele Balcanice de Atletism Seniori.
Întrecerile au avut şi vor avea  loc la Stadionul Municipal ,,Nicolae Dobrin’’. Baza de atletism a acestuia a fost amenajată și modernizată de Primăria Municipiului Pitești, prin construirea unei noi piste de atletism, dar și a unui stadion de încălzire, cu pista sintetică de 400 m, cu 4 culoare și cu toate celelalte facilități necesare pentru desfășurarea unor competiții.
La ediția din anul 2014 a Campionatelor Naționale de atletism pentru seniori și tineret au participat  400 de atleți, cei mai buni din țară, care au  reprezentat 75-80 de cluburi sportive din aproape toate județele.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa  majorităţii atleților din lotul național al României, cu excepția juniorilor mari care, la aceeași dată, au participat  la Campionatul Mondial pentru Juniori din SUA.
Competiția a reprezentat și un bun prilej de verificare pentru Campionatele Balcanice și pentru Campionatele Europene de Atletism - seniori, Zurich (12-17 august 2014).
Dintre atleții români de top care au concurat la Campionatele Naționale, îi amintim pe Moroșanu Angela (400m și 400mg), Donisan Mihai (înălțime), Rotaru Alina și Deiac Cornelia (lungime), Ogrăzeanu Andreia (100m, 200m), Bujin Cristina (triplusalt) etc.

Peste 500 de sportivi la Campionatele Balcanice

La Campionatele Balcanice s-au înscris concurenți din 15 tări, în Pitești  urmând sa fie prezenți peste 500 de sportivi și membrii ai delegațiilor oficiale.
Ca şi  Campionatele Naționale de Atletism pentru Seniori și Tineret,  Campionatele Balcanice de Atletism Seniori vor fi urmărite de peste 1.000 de tineri din municipiul Pitești, județul Argeș și din întreaga țară. Pentru elevii cu rezultate bune la învățătura, Primăria Municipiului Pitești, cu sprijinul Federației Române de Atletism asigură cazarea și servirea mesei pe perioada șederii în orașul nostru, oferind totodată un program atractiv care include vizitarea obiectivelor turistice

Din  istoricul competițiilor atletice în România

Prima manifestare atletică atestată documentar a avut loc la București, în anul 1815. În 1896 se organizează primul mare concurs de alergare pe traseul București-Pitești-București, cu 335 concurenți. Câștigător este sergentul major Ilie Gheorghe, în 41 de ore și 4 minute. În 1912 se înființează Uniunea Federațiilor Sportive din România și în cadrul acesteia Comisia de alergări pe jos și concursuri, actuala Federație Română de Atletism. În anul 1914 se organizează prima ediție a Campionatelor Naționale de Atletism, la București,  În 1921 se omologhează primele recorduri naționale. În 1928 o delegație de atleți români (11 bărbați și 2 femei) participă pentru prima oară la Jocurile Olimpice (Amsterdam). 1959 – primul record mondial al Iolandei Balaș la săritura în înălțime-1,76m, la București. 1960 – primul titlu olimpic și primul record olimpic obținute de Iolanda Balaș la Jocurile Olimpice de la Roma, cu 1,85m.

Struțul de la LPS Piteşti

Figura reprezentativă a sportului rege în contextul olimpic, din „Orașul Lalelelor”, este triplusaltistul Marian Oprea, considerat cel mai bun atlet român al tuturor timpurilor, format la LPS Pitești, de către antrenoarea Doina Anton. Vicecampion olimpic în 2004, Struțul, cum este poreclit, a adunat în palmares nenumărate clasări pe podiumurile mondiale și continentale, atât la juniori, cât și la seniori. Marian este multiplu recordman național la seniori, tineret și juniori (17,81 m, 17,63 m, 17,11 m) în aer liber și în sală (17,74 m, 17,24 m, 16,72 m), maestru emerit al sportului.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea