S-a semnat parteneriatul de creare a consorţiului tehnic școlar Dacia Mioveni

Săptămâna trecută, miercuri,  a avut loc, la Guvern, semnarea protocolului de colaborare dintre SC Automobile Dacia SA, Primăria Oraşului Mioveni şi Inspectoratul Şcolar Argeş, privind dezvoltarea unui parteneriat între Uzina Dacia şi Liceul Tehnologic Construcţii de Maşini Mioveni. Este primul parteneriat de acest fel încheiat în România, deschizând drumul unei noi abordări legate de educaţie şi pregătirea viitorilor absolvenţi în concordanţă cu cerinţele pieţei muncii.
Protocolul are drept scop dezvoltarea strategiilor de învăţare şi formare profesională, îmbunătăţirea accesului la educaţie şi formare profesională, creşterea atractivităţii pentru elevi a învăţământului profesional bazat pe cunoştinţe şi competenţe care corespund cerinţelor pieţei muncii actuale, asigurând adaptabilitatea tinerilor absolvenţi la cerinţele primului loc de muncă. Concret, ca urmare a documentului semnat astăzi, la Liceul Tehnologic Construcţii de Maşini din Mioveni vor lua fiinţă o clasă a IX-a cu 14 elevi, începând cu anul şcolar 2014/2015 (an absolvire 2017) şi o clasă a X-a cu 28 elevi, începând cu anul şcolar 2014/2015 (an absolvire 2016), în domeniul de pregătire profesională mecanică, respectiv calificarea profesională de sculer-matriţer. SC Automobile Dacia SA se va implica activ în pregătirea practică a elevilor şi a cadrelor didactice. De asemenea, SC Automobile Dacia SA va asigura elevilor susţinuţi pe toată perioada de derulare a stagiului practic la sediul acesteia masa de prânz, echipamentul individual de protecţie şi transportul de la sediul instituţiei de învăţământ până la locul de desfăşurare a stagiului practic şi retur. În plus, va asigura şi bursa de studii în valoare de 200 lei net/lună/an şcolar/stagiar, suplimentar sprijinului financiar acordat de Guvern şi de Consiliul Local. Elevii, la rândul lor, trebuie să aibă o prezenţă minimă de 95%, să nu înregistreze abateri disciplinare şi să obţină media de cel puţin 7 la materiile de studiu.

Promovarea învăţământului profesional

Primăria Mioveni va contribui la promovarea învăţământului profesional în domeniul de pregătire mecanică. Guvernul s-a angajat să susţină financiar elevii care optează pentru cele două clase menţionate anterior, acordând suma de 200 lei/lună/practicant. Pe de altă parte, Inspectoratul Şcolar va asigura procesul educaţional la un nivel ridicat de calitate, în concordanţă cu competenţele necesare unui absolvent la angajare definite şi comunicate de către SC Automobile Dacia SA.
"Este un moment foarte important pentru sistemul de educaţie din România. Pentru prima oară se încheie un astfel de parteneriat care implică o unitate economică de elită. Ca deputat de Mioveni, sunt mândră că prin implicarea autorităţilor, a Primăriei Mioveni, a Inspectoratului Şcolar al judeţului Argeş, al Uzinei Dacia - marcă argeşeană de succes - s-a făcut un prim pas pentru renaşterea învăţământului profesional în adevăratul sens al cuvântului, cu stagii practice de pregătire şi cu posibilitatea încadrării la Uzina Dacia a viitorilor absolvenţi, după ce dobândesc cunoştinţele şi competenţele necesare conform cerinţelor Uzinei. Faptul că Guvernul României şi primul - ministru Victor Ponta girează un astfel de parteneriat care contribuie la creşterea calităţii educaţiei din România nu poate decât să ne onoreze şi să ne oblige să asigurăm implementarea în cele mai bune condiţii a acestuia", a declarat deputatul de Mioveni al PSD Argeş, Simona Bucura Oprescu, prezentă la eveniment. 
”Acest proiect este un prim semnal și finalizarea unor inițiative avute împreună cu Primul Ministru Victor Ponta, în primăvara aceasta, la vizitele pe care acesta le-a întreprins în județul nostru. La sugestia Consiliului Județean Argeș și a Automobile Dacia, am propus înființarea acestui consorțiu tehnic școlar, prin care să pregătim elevii în școala profesională. Astăzi au fost semnate documentele prin care sunt create două clase în cadrul Grupului Școlar de Contrucții Mașini Mioveni. Este un pas înainte, care s-a realizat și cu sprijinul ministrului Educației, Remus Pricopie, al autorităților locale și al reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Argeș. În continuare, dorim să dezvoltăm rețeaua de învățământ profesională, astfel încât, la inițiativa Camerei de Comerț și Industrie Argeș și a Asociației Oamenilor de Afaceri am propus clase de școlarizare profesională în domeniile industriei ușoare, a construcțiilor, precum și în domeniul agricol”, a declarat Președintele Consiliului Județean Argeș, Florin Tecău.
"Sunt bucuros că aceste parteneriate între Uzina Dacia, Liceul Tehnologic Construcţii de Mașini Mioveni Primăria Mioveni și ISJ Argeş au fost semnate pentru că reprezintă asigurarea unui viitor pentru tinerii orașului Mioveni și pentru Uzina Dacia.
Dacia Renault este cea mai importantă companie românească, este principalul contributor la bugetul orașului Mioveni, cea mai mare parte a angajaților uzinei sunt locuitorii Mioveniului. Este important ca și copiii din oraș să poată continua tradiția de construcție a mașinilor în Mioveni, la Dacia, și acest parteneriat nu face decât să ofere siguranța că viitori angajați de la Dacia vor fi cât se poate de bine pregătiți și că vor fi tot din Argeş. Să nu uitam că în acest an, pe platforma de la Mioveni va începe construcția Muzeului  Automobilului Dacia.
Mulțumirile mele se îndreaptă către: Dacia,  Inspectoratul Şcolar, Ministerului Educației, Liceul Tehnologic Mioveni, Consiliul Judeţean Argeş, parlamentarii de  Argeş, și în mod special Primului Ministru Victor Ponta pentru că a girat ca acest eveniment să poată fi organizat la Guvern", a precizat primarul Ion Georgescu.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea