Arborele Istoric Genealogic al României la Biblioteca Județeană

De-a lungul existenței sale, Biblioteca Județeană ,,Dinicu Golescu” Argeș s-a îmbogățit cu un fond mare de carte. În colecțiile sale, care stau la dispoziția celor interesați, un loc important îl dețin edițiile rare de carte veche românească și străină, cărțile cu autografe, ex-librisurile, însemnările manuscrise și legăturile artistice din diferite epoci.
O incursiune atentă printre exemplarele bibliofile ale Secției de Colecții Speciale, ne va duce în fața unei lucrări, expusă publicului, de o rară frumusețe: ARBORELE ISTORIC GENEALOGIC AL ROMÂNIEI, dedicat națiunii de românul Ion (Jon) Gârleanu și aprobat de Ministerul Cultelor și Instrucției Publice. Această lucrare este o încercare reușită de a consemna evenimentele importante ale istoriei României până la 24 februarie 1892, când a avut loc Deschiderea Corpurilor Legiuitoare.
Pentru că la această dată se opresc informațiile, presupunem că aceasta este data la care a fost realizată dantelăria grafică de dimensiuni impresionante (200/90cm). Datele de pe manșeta lucrării ne indică faptul că a fost multiplicată la Tipo-Lithografia Eduard Wiegand din București (informație importantă pentru istoria tipografiilor bucureștene). Grafica, minuțios realizată, îi aparține artistului H. Fialla.
Arborele este conceput în mod realist, cu rădăcinile viguroase, dacii și romanii, bine ancorate în pământul patriei, unde tronează harta războaielor și luptele românilor, înconjurate de o cunună din frunze de laur și stejar, simbolul învingătorilor.
Pentru a echilibra lucrarea, graficianul a flancat partea aceasta cu chipurile celor mai importanți bărbați ai neamului românesc: Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza și Regele Carol I. Dacă sub portretele lui Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul și Carol I sunt consemnate, în cateva cuvinte, faptele de vitejie și izbânda, sub portretul lui Cuza cuvintele sunt de prisos - încadrate în elemente heraldice stau cele două steme ale Principatelor române, unite pe vecie de el.
Tulpina, dreaptă și neterminată, ne putem imagina că reprezintă poporul român, care nu se oprește din evoluție. Ramurile mari sunt perioade importante in istoria țării, ramurile mici sunt domnitorii, iar frunzele au consemnate, în interior, cele mai importante evenimente ale domniei lor.
Coroana acestui arbore are 1660 de frunze, deci tot atâtea evenimente reprezentative pentru istoria noastră.
În partea dreaptă, jos, sub imaginea lui Ștefan cel Mare, aici prezentat ca purtând barbă (o raritate), este consemnat numărul exemplarului (202) și tot aici autorul și-a pus semnătura, cu cerneală neagră, dar dacă mai adăugam și informația că este exemplar unic în țară, valoarea acestei lucrări crește odată cu interesul și curiozitatea de a o studia atent.
Prof. Lucretia Picui,
Expert în carte veche și bibliotecar – Secția Colecții speciale

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea