Argentina Culcuș, director Centrul Cultural Mioveni: ,,Am avut și o satisfacție personală, pentru că am reușit să fac cunoscut numele orașului Mioveni și altfel”

Argentina Culcuș -  de șapte ani în fruntea managementului cultural din Mioveni -    a făcut ca orașul constructorilor de autoturisme să aibă ,,cei șapte ani de acasă” în domeniul cultural. Dacă, până în 2007, în Mioveni, acest domeniu era aproape mort, din momentul preluării conducerii managementului cultural de către Argentina Culcuș, Mioveniul a devenit un reper în ceea ce privește activitatea de profil. Cu aproximativ 100 de activități culturale organizate pe an, cu organizarea mai multor cursuri gratuite pentru copiii din Mioveni în diferite domenii, teatru, mandolină, fanfară, fotografie, dans popular, dans popular-modern, canto, canto popular, la care sunt angrenați, în momentul de față, peste 600 de copii, Argentina Culcuș a făcut ca orașul Mioveni să fie cunoscut în țară și peste hotare nu numai prin prisma Uzinei Dacia, ci și datorită activității culturale foarte vaste.
De curând, orașul Mioveni a intrat și în Guiness Book cu cea mai mare lingură din lume, acțiune organizată tot de Centrul Cultural Mioveni, la inițiativa doamnei director Argentina Culcuș, fiind o ambiție a sa de a face cunoscut orașul Mioveni și peste hotare.
# Conduceți această instituție de 7 ani. Spuneți-ne, vă rog, ce a însemnat pentru dumneavostră toată această perioadă ?
- Cred că cel mai important moment din viața mea de până acum, profesional vorbind, a fost acela când am ales să las catedra pentru administrația publică. Am venit la primăria orașului Mioveni ca referent cultural în 2003, iar în 2007 am devenit directorul instituției pe care o conduc și în prezent. A fost o decizie bună, pe care nu o regret. Am avut parte de multe momente frumoase și ocazia să cunosc oameni deosebiți, din toate domeniile.
# Care a fost cel mai fericit moment pe care l-ați trăit în cadrul Centrului Cultural Mioveni și care a fost cea mai nefastă întâmplare la care ați fost martoră în cadrul acestei intituții, de-a lungul celor șapte ani, de când vă aflați în fruntea managementului cultural din Mioveni?
- Cel mai fericit moment a fost atunci când am aflat că am reușit să obținem recordul Guiness Book pentru cea mai mare lingură de lemn din lume, pentru că nu mă așteptam. Am avut și o satisfacție personală pentru că am reușit să fac cunoscut numele orașului Mioveni și altfel. Din fericire, nu am fost martora niciunei întâmplări nefaste.

”Tinerii sunt receptivi la ceea ce înseamnă actul de cultură în oraș”

# În tot acest timp, cât de receptivi au fost cetățenii din Mioveni la evenimentele culturale întreprinse de dumneavostră? A existat o evoluție în ceea ce privește interesul, mai ales al tinerilor, pentru cultură?
- Cu siguranță. Publicul trebuie educat în spiritul frumosului, și asta fac de peste 10 ani. Educarea şi dezvoltarea publicului din Mioveni am încercat să o facem prin diversificarea activităţilor din instituţiile noastre (ateliere de creație, cursuri gratuite pentru elevi și tineri, întâlniri şi dezbateri adresate copiilor şi adolescenţilor, spectacole, precum și marcarea celor mai importante evenimente istorice – 1 decembrie, 24 ianuarie, 9 mai, ș.a., sau sărbătorirea unor evenimente culturale: 15 ianuarie, etc. Evoluția se observă de la an la an. Tinerii, în deosebi, sunt receptivi la ceea ce înseamnă actul de cultură în oraș, drept dovadă am ajuns la peste 600 de copii ce frecventează cursurile noastre: teatru, mandolină, fanfară, fotografie, dans popular, dans popular-modern, canto, canto popuar. În curând vom înființa și un cenaclu literar în cadrul Centrului Cultural Mioveni. Aici tinerii se vor putea întâlni o dată sau de două ori pe săptămână și își vor putea împărtăși idelile, tineri ce au aceeași pasiune: poezia.

”Cu un management bun și dacă ești cu gândul și cu sufletul acolo, faci treabă!”

# Cu ce probleme se confruntă la ora actuală  acest domeniu de activitate la nivel local?
- Singura problemă pe care o aveam în acest sens era lipsa unui spațiu adecvat desfășurării activității noastre, dar cu ajutorul domnului primar, Ion Georgescu, s-a rezolvat anul trecut prin inagurarea Centrului Cultural Educativ Mioveni, în decembrie 2013. Cu un management bun și dacă ești cu gândul și cu sufletul acolo, faci treabă!

”Primarul Ion Georgescu este deschis întotdeauna la cerințele noastre”

# Desfășurarea activității dumneavostră este strâns legată de Primăria Mioveni, pentru că de acolo primiți finanțare pentru întreprinderea evenimentelor culturale. Spuneți-ne, vă rog, cât de deschis este primarul Ion Georgescu acestui domeniu de activitate? Ați primit ajutorul dânsului de câte ori  l-ați cerut?
- Într-adevăr, instituția noastră funcționează cu bani de la bugetul local, dar încercăm să atragem surse de finanțare proprii. Primarul Ion Georgescu este deschis întotdeauna la cerințele noastre și a dat întotdeauna importanță actului cultural de la bun început. Dovadă stă și investiția în cultură, începând cu clădirea nouă a Centrului Cultural, până la lunga listă de evenimente culturale ce se desfășoară în oraș.

,,Festivalul “Ludicus” este unul din evenimentele mele de suflet”

# Ce obiective mai aveți în vedere pentru perioada următoare?
- În perioada imediat următoare vom avea încă două evenimente importante: Tabăra de creație “Lemn și creativitate la Mioveni. Jucării de altădată”, ediția a II-a, în perioada 1 – 3 august și Festivalul Național de Teatru pentru Copii și Tineret “Ludicus”, ajuns la ediția a XII-a, în perioada 11 – 13 septembrie. Pentru “Ludicus” am decis, anul acesta, să schimbăm puțin componența juriului. În anii trecuți, Geo Costiniu, Adriana Trandafir, Geo Saizescu și Cristi Iacob au făcut parte din juriul festivalului, anul acesa ne-am gândit la actorul Mitică Popescu. Festivalul “Ludicus” este unul din evenimentele mele de suflet.
Lucian GHERGUȘ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea