Începe răscoala primarilor argeșeni împotriva operatorului de deșeuri Adi Servsal?

# Emilian Ciolan, primarul comunei Dârmăneşti: ,,Am devenit sluga lui Moiceanu! [...] Vi se pare normal să dea 250 lei pe gunoi când oamenii aceia nu au bani nici să-şi ia o pâine?” # Salariul lui Gabriel Moiceanu, directorul A.D.I. SERVSAL, mai mare decât indemnizaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş. Anul 2012 nu a fost unul apocaliptic, aşa cum se prevedea, dar, cu toate astea, în judeţul Argeş, după alegerile locale, a avut loc o schimbare ce - iată - se dovedeşte a fi păguboasă pentru bugetele locale din judeţul nostru.  Este vorba de  implementarea proiectului ,,Managementului Integrat al Deşeurilor”,  prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară SERVSAL ce cuprinde 103 membri, toate consilii locale din Argeş şi Consiliul Judeţean. Din cauza implementării defectuoase, proiectul,  care părea a fi unul viabil pentru rezolvarea problemei deşeurilor menajere, pare că va eşua. Până în anul 2012,  existau contracte individuale directe între cetăţeni şi firmele de salubrizare, dar, pentru  ca profi tul să fi e mai mare şi,  probabil, atenţiile să fi e mai consistente, după desemnarea câştigătorul licitaţiei de colectare şi transport al gunoiului menajer în  cadrul proiectului amintit mai sus, mai marii conducători ai A.D.I. SERVSAL au luat hotărârea ca grupul de firme ce câştigase licitaţia de transport al gunoiului să nu mai încheie contractele direct cu cetăţenii, ci cu consiliile  locale.  Acestea din urmă se obligă să plătească serviciile pentru ca,  ulterior,  să-şi recupereze banii de la cetăţeni.

Şi... şi cu banii luaţi

Pe lângă efortul şi lovitura financiară a consiliilor locale în urma semnării contractelor, unele dintre ele fiind supuse la presiuni imense pentru a semna cu A.D.I. SERVSAL, a urmat o altă lovitură, şi anume creşterea considerabilă a preţului gunoiului. Aşa cum am mai zis, dacă până în momentul implementării acestui proiect unele localităţi aveau contracte de salubrizare individuale, direct cu cetăţenii, prin care se obligau să plătească operatorului respectiv o sumă modică pentru acest serviciu care prevedea şi ridicarea gunoiului din faţa porţii, după ce s-a semnat acest contract cu A.D.I. SERVSAL, preţul gunoiului a crescut considerabil şi, mai mult decât atât, gunoiul nu se mai ridică din faţa porţii ci de la rampele de gunoi, care în unele localităţi au fost amenajate la peste un kilometru de anumite gospodării.

Răscoala primarilor. ,,Am devenit sluga lui Moiceanu!”

După aproape doi ani de zile, timp în care bugetele locale au fost lovite considerabil de această taxă de salubritate, din cauza colectării îngreunate a banilor de la cetăţeni, acum mai mulţi primari se pregătesc să rezilieze contractul încheiat cu A.D.I. SERVSAL, care s-a dovedit a fi păgubos pentru consiliile locale şi avantajos pentru conducerea asociaţiei şi pentru firmele care au câştigat licitaţia. Cu un minim efort, atât conducerea A.D.I. SERVSAL cât şi firmele respective reuşesc să-şi umple conturile considerabil, iar povara o poartă consiliile locale, care sunt obligate să încaseze banii de la populaţie fără a avea vreun beneficiu.
Un primar foarte revoltat este Emilian Ciolan, primarul comunei Dârmăneşti care este hotărât, se pare, conform declaraţiilor, să rezilieze contractul cu această asociaţie. Acesta a refuzat să mai primească şi factura de gunoi în valoare de peste un miliard de lei vechi pe motiv că nu reuşeşte să încaseze de la populaţie, taxa fiind foarte mare, iar mulţi cetăţeni din comună nu au din ce să o plătească şi astfel el ar fi nevoit să plătească din bugetul local al comunei care nu este foarte mare.
,,În momentul de faţă ne confruntăm cu o problemă extrem de serioasă, şi anume, colectarea gunoiului din comună de către A.D.I. SERVSAL. Am devenit sluga lui Moiceanu! Trebuie să-i strângem noi banii lui. Dacă nu vine la discuţii, eu încetez frumos contractul pe care îl am cu ei. Dau o hotărâre ca fiecare cetăţean să se descurce în gospodăria lui cum poate şi cum crede, dar să nu scoată gunoi din gospodărie. Să-şi încaseze banii ei, angajaţii A.D.I. SERVSAL. Este foarte scump gunoiul pentru un cetăţean care nu are nici un venit. Plăteşte 50 lei impozitul pe un an de zile la casă, iar la gunoi plăteşte 250 lei. Vi se pare normal să dea 250 lei pe gunoi când oamenii aceia nu au bani nici să-şi ia o pâine? Eu nu am de unde să plătesc din bugetul local. Ei au făcut societatea aceasta pe bugetele locale? Aici oamenii vor să li se ridice gunoiul din poartă în poartă dacă tot e aşa scump. Este normal să facă contract cu fiecare cetăţean în parte, nu cu noi, cu primăria ca să le dăm noi bani din bugetul local. Noi abia ne descurcăm cu cheltuielile de funcţionare a administraţiei locale.
Dau o hotărâre pentru rezilierea contractului şi pe urmă cred că o să ne judecăm. Nu sunt obligat să stau acolo agăţat pentru că nu-i merg lui Moiceanu ploile bine în faza a doua a proiectului. Nu. Nu se mai poate aşa. Normal era să-şi încaseze banii. Să-şi facă contracte individuale, nu cu primăriile. Eu i-am returnat factura de gunoi pe care mi-a adus-o. O să vedeţi că după mine o să se ia foarte mulţi primari pentru că pe majoritatea primarilor din Argeş îi afectează acest contract”, ne-a declarat Emilian Ciolan, primarul comunei Dârmăneşti, hotărât să pună stop acestei colaborări păguboase cu A.D.I. SERVSAL.

Salariul lui Gabriel Moiceanu, directorul A.D.I. SERVSAL, mai mare decât indemnizaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş

O primă explicaţie a preţului foarte mare al gunoiului o reprezintă salariul nesimţit al directorului ADI Servsal, Gabriel Moiceanu, pe care îl încasează de la această asociaţie. Moiceanu, conform declaraţiei sale de avere din 2013, a încasat suma de 60.500 lei de la acestă asociaţie, adică 5000 de lei lunar. O sumă colosală, dacă stăm să ne gândim la atribuţiile pe care le are şi la efortul pe care îl depune în această asociaţie. Totodată, dacă am compara  salariul şefului SERVSAL cu  indemnizaţia președintelui Consiliului Judeţean Argeș,  am constata  că venitul  lui Moiceanu este peste cel al lui Flori Tecău, care câştigă de 4800 lei lunar.
Potrivit declarațiilor fiscale, la sfârșitul anului trecut A.D.I. Servsal a înregistrat un profit net de peste 19 miliarde lei vechi.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea