Prefectul Mihai Oprescu: „Cred că mulţi dintre noi am avut câte ceva de învăţat de la dl. preşedinte Constantin Nicolescu”

Mihai Oprescu şi-a început mandatul într-o perioadă agitată din punct de vedere administrativ şi politic, pe care însă a depăşit-o fără incidente şi cu satisfacţia personală că a reuşit să impună o rigoare mai mare în instituţia pe care o conduce. Despre cum se autoevaluează Mihai Oprescu, la aproape o jumătate de an de mandat în funcţia de prefect, despre simpatiile politice ale omului de dincolo de funcţie şi despre bucuria şi neliniştea pe care le trăieşte în aşteptarea venirii pe lume a primului său copil, vă invităm să citiţi în interviul acordat săptămânalului Atitudine în Argeş.
# Funcţia de reprezentant al guvernului în teritoriu se vede altfel din fotoliul de prefect al judeţului decât se vedea din afara instituţiei pe care o conduceţi?
- Categoric, funcţia de reprezentant al guvernului se vede altfel atunci când  o ocupi, decât se vedea din afara instituţiei. Problematica este mult mai complexă şi, deasemenea, oportunităţile de intervenţie şi atribuţiile pe care le ai sunt oarecum altele decât cele pe care ţi le imaginai din afara acestei funcţii. Cu toate acestea, noi suntem o instituţie care conduce, la nivel de judeţ, instituţiile deconcentrate ale ministerelor şi care veghează la respectarea legalităţii, deci, iată  două pârghii extrem de importante în ceea ce înseamnă administraţia judeţeană. Şi poate că în afară de o necesară intervenţie pe zona situaţiilor de urgenţă, care ar trebui să fie coroborată şi cu un suport financiar, pot spune că, în rest, avem posibilităţi multiple de intervenţie.
# Cât de dificile au fost primele luni de mandat şi care au fost cele mai mari probleme cu care a trebuit să vă confruntaţi?
- Încă de la începutul mandatului ne-am confruntat cu fenomene meteorologice grave la nivelul judeţului, de la inundaţii, la tot ceea ce înseamnă afectarea de gospodării, locuinţe, anexe gospodăreşti,  infrastructură în  care, din păcate, în ultimii 10 ani nu s-a investit foarte mult şi care, tot din păcate, a început să cedeze pe fondul unor alunecări de teren, ruperii unor poduri şi podeţe etc.  Acestea au fost  principalele probleme pe partea de gestionare a administraţiei de infrastructură. Pe de altă parte, au mai fost probleme, tot la începutul mandatului, în ceea ce priveşte buna organizare a alegerilor europarlamentare, dar şi a alegerilor pentru şefia Consiliului Judeţean Argeş, ceea ce ne-a făcut să avem un alt mod de organizare a alegerilor faţă de cel realizat de  la nivel  naţional. Am avut, practic, un record al secţiilor de vot:  1036 la număr. Practic, niciodată în judeţul Argeş nu s-a făcut o astfel de organizare şi mobilizare de forţe şi de logistică, dar sunt momente pe care, cu ajutorul echipei, cu ajutorul instituţiilor cu care colaborăm foarte bine, a Consiliului Judeţean, a primăriilor localităţilor din judeţul Argeş, de la cele de oraşe şi municipii până la primăriile de comune, am reuşit să le depăşim cu bine.  Am simţit alături de mine această coeziune a echipei, coeziune care s-a realizat mai repede decât mă aşteptam, un lucru care m-a bucurat şi care mă obligă la responsabilitate, la o bună interacţiune şi pe viitor.
# Ce neajunsuri sau, dimpotrivă, beneficii aţi “moştenit” de la fostul prefect Cristian Soare?
- Nu am ascuns niciodată faptul că am apreciat întotdeauna calităţile pe care d-l Cristian Soare le are şi pe care le-a transpus şi în activitatea Instituţiei Prefectului şi pot să vă spun că am găsit aici o serie de proiecte în derulare extrem de interesante, pe care în mare parte le-am continuat sau o să le  continui, ca, de exemplu, cel care vizează activitatea Inspectoratului Şcolar, proiect pe care îl vom duce mai departe după încheierea vacanţei de vară.  De asemenea, am găsit o bună organizare în ceea ce priveşte partea de administraţie şi de relaţie cu instituţiile deconcentrate.  Ceea ce am adus eu, poate, ca o amprentă proprie, nu neapărat ca un plus, a fost o mai mare rigoare, o mai mare disciplină… Am cerut ca cetăţeanul să fie permanent pus înaintea intereselor instituţiilor  deconcentrate şi ale Instituţiei Prefectului şi, consider eu, acum, la un bilanţ realizat după o scurtă perioadă de timp în această funcţie, unele mesaje pe care le-am transmis au fost bine recepţionate de către colegii din  administraţie şi din instituţiile deconcentrate şi, de ce nu, şi de către dvs,  mass-media, precum şi de către cetăţenii judeţului.
# Funcţia de prefect v-a adus şi satisfacţii sau este prea curând să vorbim despre realizări?
- Am reuşit ca în judeţul Argeş să evităm tensiuni majore, evenimente grave, mă refer la toată paleta posibilă, de la social, la infrastructură. Totodată, am reuşit, cu sprijinul Guvernului României, a d-lui vice-prim-ministru Daniel Constantin, a  d-lui  prim-ministru Victor Ponta, să aducem o serie de fonduri – vă dau exemplul celor 17 miliarde pentru celebrul pod de la Poiana Lacului. Vor mai veni şi alte fonduri de susţinere, atât către instituţiile deconcentrate, în speţă Apele Române, dar şi către Consiliul Judeţean. Sunt cereri făcute împreună cu  preşedintele C.J. Argeş, d-l Florin Tecău,  transmise către  Bucureşti, şi avem promisiunea unei intervenţii, dar în limitele şi posibilităţile unui an financiar pe care cu toţii îl vedem că este foarte dificil.
# Care sunt obiectivele Instituţiei Prefectului Argeş pentru a doua jumătate a acestui an, dar şi pe termen lung?
- În a doua jumătate a anului, mai exact în primele luni ale toamnei, ne vom implica puternic în ceea ce înseamnă organizarea alegerilor prezidenţiale. Este o atribuţie directă a Instituţiei Prefectului şi de buna desfăşurare a acestor alegeri  depinde imaginea noastră, ca şi judeţ, ca şi ţară, în contextul apartenenţei la familia europeană. De asemenea, am câteva proiecte în ceea ce priveşte buna dezvoltare a relaţie administraţiei cu cetăţeanul şi voi iniţia un program de vizite în teritoriu, alături de reprezentanţi ai tuturor instituţiilor de interes  deconcentrate. Am câteva proiecte iniţiate în  zona mediului de afaceri, pe care le-am primit din partea oamenilor de afaceri şi care urmează să primească un feed-back.  De asemenea, pe zona culturală există acel proiect care trebuie dinamizat, de respectare a valorilor personalităţilor care au legătură cu judeţul Argeş - ” Personalităţi argeşene”.  Sunt multe de făcut până la finele anului şi bunele intenţii trebuie să fie puse în practică de o activitate extrem de susţinută. Sperăm ca în această a doua jumătate a anului să nu ne mai confruntăm cu atât de multe fenomene meteorologice care să afecteze buna desfăşurare a activităţii în judeţ.
# Chiar dacă noua funcţie v-a scos, teoretic,  din sfera politicului,  din punct de vedere personal, aveţi dreptul la  opinii de această natură!  Şi, cum se apropie alegerile în PSD Argeş,  ne puteţi spune pe cine vedeţi la şefia filialei judeţene a partidului care v-a promovat ca prefect?
- Pot să vă spun că aş dori în această funcţie o persoană echilibrată, o persoană care, atunci când va fi aleasă preşedinte, să se desprindă, practic, de tot ceea ce înseamnă sentimente personale, care să fie un liant pentru această mare construcţie care nu trebuie luată de la zero, trebuie dusă mai departe. O spun ca un om care a cunoscut-o şi o cunoaşte foarte bine şi, dincolo de faptul că acum sunt într-o funcţie de înalt funcţionar public şi într-o funcţie administrativă fără apartenenţă politică, voi avea întotdeauna o simpatie şi voi  păstra întotdeauna în suflet faptul că sunt un social–democrat şi o persoană apropiată PSD-ului.
# Aveţi un model  printre  social-democraţii argeşeni?
- Este o întrebare foarte grea fiindcă fiecare are temperamentul, personalitatea proprie. Într-un fel, pot să vă spun - şi  nu este  un lucru pe care să-l fi ascuns vreodată - eu  apreciez foarte mult ceea ce a făcut d-l preşedinte Constantin Nicolescu vizavi de construcţia politică şi administrativă la nivelul judeţului Argeş şi cred că mulţi dintre noi, care suntem dintr-o generaţie mai tânără, am avut multe de învăţat de la dumnealui.
# În curând veţi deveni tătic! O misiune poate la fel de dificilă ca cea de prefect! Vă sperie viitoarele sarcini de părinte? Vă simţiţi pregătit să le faceţi faţă?
- Într-adevăr, este o postură nouă, inedită pentru mine, pe care  bănuiesc că fiecare om, aşa cum este normal, şi-o doreşte şi care-l bucură foarte mult. Sunt emoţii inerente. Este primul copil, este prima astfel de trecere la o etapă nouă din viaţa mea şi aş minţi dacă aş spune că nu sunt oarecum bulversat de ceea ce se întâmplă. Atât din experienţa părinţilor mei, cât şi din ceea ce am văzut la prietenii care sunt în această situaţie, probabil că cea mai grea sarcină este cea de părinte şi, până la urmă, bucuriile sau suferinţele pe care ţi le provoacă acea fiinţă  nouă, acea bucată care s-a rupt din tine, sunt cele mai mari, cele mai intense şi contează cel mai mult!
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea