Producătorii argeșeni îi cer ministrului Constantin să pună capăt bătăii de joc de la APIA

# Loviți din plin de calamitățile naturale, agricultorii se luptă și cu calamitățile din birouri. Când dă Domnul cu săracul, dintr-o bubă-i umple capul. Este o zicală care, din nefericire, se verifică din plin pentru micii producători agricoli din județ și nu numai. Care, pe lângă piedicile aspre primite de la natură în urma ploilor care le-au avariat culturile, mai cad pradă și piedicilor birocratice la încasarea subvențiilor care li se cuvin. Piedici puse, culmea, tocmai de instituția însărcinată special să-i consilieze, să-i ajute și să le înlesnească încasarea subvențiilor care le sunt absolut vitale producătorilor, aflați deja pe buza prăpastiei din cauza dezastrelor naturale.
Și vorbim aici de Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA), care s-a decis să arate tuturor că varza este caractristica principală în sectorul agricol. La figurat vorbind, desigur. Fix după încheierea sezonului de depunere a dosarelor pentru subvenții, o minte creață de la APIA ori din minister (sperăm să nu fie vorba chiar de ministrul argeșean Daniel Constantin) s-a gândit să schimbe regulile jocului chiar în timpul jocului.

Notificări de la APIA

Așadar, după depunerea dosarelor prin procedura cerută de lege, producătorii au primit de la APIA niște notificări, cum că trebuie să-și legalize actele de succesiune, făcând dovada descendenței în privința proprietăților, bulibășeala fiind astfel generalizată. Și iată cum, după ploi și calamități crunte, după impozitele aberante puse micilor producători, aceștia mai sunt loviți și de noua prevedere cerută de APIA, care îngroașă buzunarele notarilor, sărăcind în schimb și punând aiurea pe drumuri zeci de mii de oameni. Care se văd în imposibilitatea de a se alinia în timp util noilor cerințe, venite retroactiv.
Mai mult, și Fiscul a început să trimită propriile adrese, în care îi amenință pe producători că, dacă nu vor respecta noile prevederi, sunt pasibili de amenzi grase, ca evazioniști, ba pot înfunda chiar pușcăria. Speriați, disperați și iritați, oamenii ne-au rugat să-l întrebăm pe ministrul Daniel Constantin dacă știe ce tembelisme fac funcționarii din subordine, prin care sunt loviți tocmai miile de mici producători care duc greul în agricultură, aflați acum în pericol să nu mai primească subvenția care le este efectiv vitală.
“Nimeni nu spune să nu se îmbunătățească regulile de acordare a subvențiilor, dar nu vii să schimbi regulile de joc după terminarea jocului. Adică după ce s-au depus deja dosarele după prevederile valabile prin lege, vii apoi cu alte prevederi, care nu se mai pot respecta în timp util. Este o bombă cu ceas, asta ar trebui să știe dl ministru, care va distruge chiar baza agriculturii, în condițiile în care calamitățile aproape că au pus totul la pământ”, este concluzia pe care a tras-o, supărat, unul dintre producătorii cu care am vorbit.
M. BĂDESCU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea