Virgil Baciu, primarul comunei Corbi: ,,Încă mai sunt majorităţi PNL - PSD care funcţionează foarte bine”

# Virgil Baciu: „La PNL este mai complicat. Nu i se cunoaşte profilul foarte clar al unui PNL-ist. Acest lucru se datorează acelei perioade lungi de concubinaj pe care l-au avut cu PSD-ul.” Virgil Baciu, primarul comunei Corbi, unul dintre cei mai vocali Primary ai dreptei din Argeş  şi unul dintre cei mai dornici politicieni în a vedea dreapta unită, vorbeşte despre şansele fuziunii PNL şi PDL, fi ind de părere că rezultatul alegerilor prezidenţiale atarnă foarte mult in ceea ce priveşte această fuziune. Intrat în politică în Partidul Naţional Liberal, atunci când s-a format alianţa D.A. pentru a contribui la scoaterea PSD-ului de la guvernare, Virgil Baciu a părăsit PNL în momentul când s-a format USL pentru că nu se mai regăsea în acea construcţie politică. Fiind un politician desăvarşit al dreptei, atunci când a părăsit PNL, s-a indreptat tot către un partid de dreapta, şi anume PDL, pe listele căruia a şi fost ales primar al comunei Corbi.  Virgil Baciu cunoaşte foarte bine dedesubturile fi ecărei echipe, atât cele ale  PNL,  cât şi cele ale PDL şi, astfel, vorbeşte despre şansele unificării dreptei şi în Argeş.

# Cum priviţi dumneavoastră această fuziune dintre PNL şi PDL? Credeţi în acest proiect?
- Eu îmi doresc, în primul rând, acest proiect. Îmi doresc să văd o dreaptă puternică şi unită, aşa cum am spus de fiecare dată, la fiecare eveniment pe care l-am avut în judeţ. Totodată, până se consolidează relaţiile, este bine ca membrii celor două partide să nu facă declaraţii care să atingă puncte sensibile vis a  vis de PDL, PNL, PMP sau de alte partide de pe dreapta, tocmai în ideea de a netezi  drumul acesta al unificării. Strict în ceea ce însemnă acordul celor două partide, fuziunea a avut loc. Sâmbătă, 26 iulie 2014, au avut loc cele două convenţii, congresul PNL şi al PDL, iar pe urmă a avut loc congresul alianţei nou înfiinţate dintre PDL şi PNL, Alianţa Creştin Liberală.

”Mi-a plăcut foarte mult de Blaga, pentru că a fost foarte ferm în mesajul lui”

# Ştiu că aţi făcut şi dumneavoastră parte din delegaţia PDL Argeş la acest congres. Spuneţi-mi, vă rog, cum vi s-a părut atmosfera la acest congres al Alianţei Creştin Liberale?
- Pentru mine a fost mai simplu, pentru că nu sunt membru PDL de 24–25 de ani cum au fost alţi colegi de ai mei în acea sală. Lor le-a fost mai greu pentru că au activat numai în partidul acesta şi din acest motiv au trecut cu greu peste anumite sentimente, peste anumite lucruri mai sensibile şi subiective în acelaşi timp. Dar s-a trecut şi peste aceste lucruri în dorinţa de a face un mare partid  de dreapta. Mi-a plăcut foarte mult de Blaga, pentru că a fost foarte ferm în mesajul lui. La un moment dat i-au curs şi câteva lacrimi pentru că este normal după atâţia ani, aşa cum a zis şi el, în care ai dus atâtea lupte şi ai avut parte de atâtea momente frumoase, nu e aşa uşor să faci o fuziune în care să-ţi dispară numele partidului. Totodată, se preia istoria atât a PNL-ului cât şi a PDL-ului care va fi dusă mai departe de marele Partid Naţional Liberal, aşa cum ne place nouă să-i spunem acum. Mesajele au fost cât se poate de clare în ceea ce priveşte fuziunea celor două partide.
# Cei de la PMP au spus că a fost îngropat PDL prin fuziunea aceasta. Dumneavoastră ce părere aveţi?
- La prima vedere aşa seamănă. Şi acum, să fim sinceri, că numele PDL dispare. Nu o să mai auzim de PDL ci numai de PNL. Dar eu nu aş fi atât de îngrijorat în privinţa aceasta şi să vă spun şi de ce: nu puteai să îi impui PNL-ului, cu atâta istorie, să renunţe la nume. Nu aveai cum să faci asemenea lucru. Este clar. Din acest motiv eu cred că trebuie apreciată conducerea PDL-ului pentru că a putut să treacă peste lucrul acesta. Dar noi o să vedem asta în următoarea perioadă. Să vedem ce se întâmplă şi la alegerile prezidenţiale. După aceste alegeri vedem ce se va întâmpla cu fuziunea şi la nivel local pentru că ea e dorită la nivel central, dar în teritoriu lucrurile nu sunt aşa de simple.
# La nivel local, în Argeş, cum decurg demersurile în ceea ce priveşte această fuziune?
- Haideţi să vă spun la modul general în ceea ce priveşte fuziunea în teritorii. Este mai greu de realizat şi nu datorită voinţei sau nevoinţei aleşilor locali sau a membrilor de partid, ci datorită acelui USL. Acest USL care s-a construit în timp nu se poate dărâma într-o zi sau într-o lună.

”PDL-iştii, în general, sunt mai riguroşi în sentimentele dreptei”

# În Argeş credeţi că mai funcţionează USL-ul?
- Eu zic că nu, dar să vedem în perioada următoare cum se vor comporta aleşii locali, primarii şi viceprimarii ai PNL-ului. Încă mai sunt majorităţi PNL – PSD care funcţionează foarte bine. În atâţia ani s-au înfiripat nişte relaţii între ei.
# Credeţi că ar trebui să li se impună de la centru întreruperea oricărei colaborări cu PSD?
- Aşa cum am declarat şi la începutul interviului, consider că este bine să fim puţin reţinuţi în a face anumite declaraţii pentru că situaţia este încă sensibilă. Ce pot eu să vă spun, ca şi fost membru al PNL, este foarte clar: PDL-iştii, în general, sunt mai riguroşi în sentimentele dreptei. Văd dreapta şi cam atât şi fac o opoziţie foarte clară PSD-ului. La PNL este mai complicat. Nu i se cunoaşte profilul foarte clar al unui PNL-ist. Acest lucru se datorează acelei perioade lungi de concubinaj pe care l-au avut cu PSD-ul.
# Ce veţi face în Consiliul Judeţean, acolo unde PNL are un vicepreşedinte?
- Consider că nu poţi să fii în opoziţie doar la nivel declarativ, iar în Consiliul Judeţean să ai un vicepreşedinte. Nu înţeleg acest lucru. Noi, în negocierile pe care le-am avut până acum, am ridicat şi problema domnului Polexe, care are funcţia de vicepreşedinte al C.J. Am cerut, să zic aşa, într-un mod firesc, nu imperativ, o clarificare cu privire la acest lucru şi ni s-a spus că oricum va fi el schimbat de majoritatea USD şi cine mai este pe acolo. Eu unul, dacă eram preşedintele filialei PNL Argeş, i-aş fi cerut imperativ domnului Polexe să demisioneze. Trebuie să dea clar semnalul, nu să aştepţi să te dea cineva afară.
Totodată, în Argeş mai există o problemă. Eu mi-aş dori să nu fie aşa. Ştiţi că Gerea s-a dus spre Tăriceanu şi probabil că vor mai fi surprize de genul acesta. Cred că vor fi şi primari care se vor duce către Tăriceanu. Contează foarte mult rezultatele de la prezidenţiale. Eu cred că după fuziunea aceasta centrală trebuie să ne aşezăm iar la masă şi să privim spre viitor cu mai mult optimism şi cu mai multă hotărâre şi determinare din partea ambelor partide.
# Ce alte aspecte aţi mai discutat în întâlnirile cu PNL Argeş?
- S-a mai ridicat o problemă şi s-a hotărât ca, la nivel de localităţi, fiecare organizaţie să aibă o întâlnire bilaterală PNL – PDL şi să se vadă ce se poate construi din punct de vedere al administraţiei publice locale, al aleşilor locali, consilieri, viceprimari în sensul construirii de majorităţi în consiliile locale. Să voteze unitar, nu unii într-un fel şi alţii în altfel.
Sigur, că asta nu însemnă să facă opoziţie la orice proiect de hotărâre benefic localităţii respective. Dacă vine un consilier de la alt partid cu o hotărâre care priveşte asfaltarea unui drum, sigur că nu poţi să te opui. Dar atunci când lucrurile nu coincid cu interesele cetăţenilor şi cu dezvoltarea localităţii, ei trebuie să voteze unitar. Dacă se poate, să facă şi majorităţi.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea