Inginer Marius Pîrvu, director ABBAV: “Nu sunt protejatul nimănui. Nu am nevoie!”

Noul director al Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea infirmă zvonurile potrivit cărora ar  fi unul dintre protejaţii deputatului Cătălin Rădulescu, cel căruia i s-ar datora numirea sa  la şefia ABAAV. Despre lăgătura pe care o are cu parlamentarul, despre ce-l recomandă pentru noua funcţie, despre  activitatea la conducerea Arpechim şi despre  investiţiile  de care are nevoie Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea  aflaţi din interviul acordat de Marius Pîrvu săptămânanlului Atitudine în Argeş.

”Voi reevalua toate proiectele pentru a vedea în ce măsură sunt viabile”

# Ce vă recomandă pentru fotoliul în care aţi fost numit?
- Experiența. Am ocupat funcții de răspundere, care la prima vedere poate nu sunt cu nimic apropiate de domeniul gospodăririi apelor, dar toate au în comun manageriatul. Consider că peste tot pe unde am fost am dovedit că pot alcătui o echipă competitivă alături de care să am rezultate. Și pe asta mă bazez și aici. Pe experiența mea managerială și pe echipă.
# Cum ați găsit Administrația Bazinală de Apă Argeş-Vedea la preluare? La o primă evaluare, ce minusuri şi ce plusuri are ABAAV?
- Am preluat conducerea unei instituții mari cu o activitate complexă de administrare a rețelei hidrografice din șase județe și a infrastructurii din sistemul național de gospodărire a apelor aferent acestor județe. Având în vederea că ocup funcția de conducere de puțin timp, încă nu am reușit să finalizez evaluarea. Cu fiecare zi intru mai mult în problemele specifice profilului de activitate. Am vrut mai întâi să cunosc oamenii cu care trebuie să lucrez, pentru că principiul meu de bază în activitatea managerială este o echipă de lucru funcțională. Ca și plusuri aș putea să menționez experiența colectivului și pregătirea profesională, iar minusuri - fondurile insuficiente pentru investițiile necesare la nivelul bazinului hidrografic Argeș-Vedea.
# Ce v-aţi propus să schimbaţi şi ce proiecte  începute de fosta conducere consideraţi că merită duse mai departe?
- În primul rând voi reevalua toate proiectele pentru a vedea în ce măsură sunt viabile. Voi merge mai departe cu cele care sunt deja începute, pentru că nu ne permitem să irosim banii, mai ales în domeniul investițiilor. Am găsit un portofoliu de studii de fezabilitate care așteaptă finanțare, iar ceea ce îmi doresc este să aducem banii pentru aceste proiecte.  Menționez aici lucrarea de amenajare a râului Argeș în zona cartierului Prundu Mic, regularizarea Văii Păuleasca la Micești, regularizarea pârâului Budeasa în comuna Budeasa, regularizarea râului Vâlsan pe tronsonul Mălureni – Brăduleț,  amenajare împotriva inundațiilor a râului Cotmeana în zona localităților Hârsești, Stolnici, Bârla, Săpata, regulariarea pârâului Bascov amonte de confluența cu râul Argeș. În privința activității manageriale mi-am propus reducerea cheltuielilor, şi creșterea veniturilor instituției.
# Aţi avut neşansa ca, în primele zile de mandat la conducerea ABAAV, Argeşul să fie lovit de puhoaie. Cum comentaţi felul în care a fost gestionată situaţia la nivel de judeţ?
- Într-adevăr, am avut parte de un început de activitate în condiții pe care nu mi le-am imaginat. Pe de o parte mi-a prins bine, pentru că o experiență mai bună ca aceasta nici că se putea. Am fost în teren în toate zonele cu probleme alături de colegii mei și am văzut modul de intervenție. Dacă doar m-aș fi documentat, nu învățam atâtea lucruri despre situațiile de criză provocate de inundații. Nu m-a descurajat acest lucru, ba dimpotrivă, am conștientizat rolul meu la conducerea acestei instituții. Consider că situația a fost bine gestionată, dar din păcate nu putem controla fenomenele extreme. Echipele ABAAV au intervenit prompt acolo unde au fost solicitate. Am dispus în teren toți omenii din echipele operative, am asigurat fluxul informațiilor, am emis avertizări hidrologice pe plan local, astfel ca toți să știe la ce să se aștepte pe cursurile de apă.
Am intervenit și în timpul inundațiilor, intervenim și acum. Vă dau ca exemplu Bascovul, unde 10-20 de oameni și trei utilaje lucrează la decolmatarea secțiunilor de scurgere a apei. Am scos din albie zeci de bușteni, rădăcini și alte resturi. Am lucrat chiar și la decolmatarea râului în zona podurilor, deși nu era responsbilitatea noastră.

”Hărțile de hazard sunt foarte bune”

# Fenomenele meteorologice de la sfârşitul lunii trecute au demonstrat că realitatea din teren a depăşit nivelurile avute în vedere de hărţile de hazard în baza cărora ar urma să se implementeze viitoarele proiecte de  amenajare a cursurilor de apă. Consideraţi că aceste proiecte ar trebui regândite sau că ar fi  nevoie de o reconsiderare a hărţilor de hazard?
- Hărțile de hazard sunt foarte bune. Au prevăzute calcule ale limitelor zonelor inundabile chiar și la debitul record pe care l-am înregistrat pe pârâul Bascov. Acum suntem în faza de realizare a scenariilor de amenajare a bazinelor hidrografice. Lucrările specifice, cu rol de diminuare a pagubelor produse de viituri, au fost analizate pe baza hărților de hazard și a calculelor hidraulice. Fără aceste hărți nu puteam identifca amenajările hidrotehnice necesare pentru apărarea împotriva inundațiilor.
# Enumeraţi-ne câteva dintre realizările dumneavoastră ca director al Arpechim, Oltchim sau, eventual, dacă este cazul, decizii pe care le regretaţi!
- Nu regret nimic din ceea ce fac, pentru că analizez bine orice decizie iau. Ca și realizări cred că aș putea enumera reducerea semnificativă a cheltuielilor, plata salariilor angajaților, realizarea unei noi organigrame pe care se lucrează și acum, plata restanțelor aferente concediilor de odihnă pentru salariații disponibilizați și, cel mai important, menținerea capacității de lucru a combinatului.
# Zvonurile spun că aţi fi unul dintre protejaţii deputatului Cătălin Rădulescu şi că domniei sale i se datorează numirea dvs pe această funcţie. În ce relaţii sunteţi cu  parlamentarul de Argeş?
- Nu sunt protejatul nimănui. Nu am nevoie. Știu să mă protejez singur prin ceea ce fac, bazat pe corectidudine. O astfel de funcție, cu multă responsbilitate, nu se obține doar pentru că te recomandă cineva, ci  prin rezultatele pe care le-ai avut în activitatea managerială anterioară. Ne cunoaștem, dar, la fel mă cunosc și cu alți parlamentari din timpul activității mele la Oltchim. M-aș bucura dacă aș reuși să îi conving să ne sprijine demersurile pentru alocarea de la bugetul statului a fondurilor necesare investițiilor de care avem nevoie în amenajarea cursurilor de apă. 
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea