380 de fermieri argeşeni au primit subvenția pentru motorină

# Atenţie! Fermierilor care dau foc miriştilor li se va tăia din subvențiile pe suprafață! # Potrivit legii, beneficiarii subvenţiei au obligaţia  să utilizeze cantitățile de motorină achiziționate cu acciza redusă strict în scopul destinat conform prevederilor legale. În perioada 1-6 august 2014, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Argeş a efectuat plata aferentă cererilor depuse în trimestrul întâi al anului pentru ajutorul de stat acordat la motorina utilizată în agricultură.
“Am terminat de plătit subvenţiile pentru  cei 380 de fermieri argeşeni  care au depus cereri  în primul trimestrul şi am primit cererile  pentru trimestrul 2, în total 373 de solicitări.”, a declarat, pentru Atitudine în Argeş, Marius Stroescu, directorul executiv  APIA Argeş.
Subvenţia are ca sursă de finanţare bugetul național şi constă în rambursarea diferenței dintre acciza standard și acciza redusă (stabilită la 21 euro/1000 de litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Valoarea a fost calculată în lei, pe baza cursului de schimb valutar,  la 379,395 euro/1000 litri, respectiv 1,7975/litrul de motorină.

Obligaţiile  fermierilor care au primt acciza pentru motorină

Potrivit legii, beneficiarii subvenţiei au obligaţia  să utilizeze cantitățile de motorină achiziționate cu acciza redusă strict în scopul destinat conform prevederilor legale. De asemenea, au obligația să notifice în scris, în termen de 10 zile lucrătoare, orice modificare a structurii de culturi (în cazul în care cantitatea de motorină per hectar este diferențiată) și a suprafeței totale, modificarea efectivului de animale/pasări/familii de albine/viermi de mătase sau a cantității de apă ori cazurile excepționale apărute ca urmare a efectelor unor circumstanțe naturale pentru care s-a solicitat determinarea și acordarea ajutorului de stat.
Cei care nu respectă aceste reguli  riscă să fie puşi în situaţia de a returna subvenţia. La fel şi în cazul subvenţiei pe suprafaţă, dacă fermierii dau foc pajiştilor.

Fermierilor care dau foc miriştilor li se va tăia din subvențiile pe suprafață!

Conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) avertizează că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, şi nici a vegetaţiei uscate pe pajiştile permanente. Fermierilor care nu respectă aceste cerinţe li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, indiferent de suprafaţa arsă, avertizează APIA.
”Pentru  evitarea  distrugerii calităţii humusului şi a habitatului, agricultorii au obligaţia de a respecta bunele condiţii agricole şi de mediu potrivit cărora nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor.  Astfel, agricultorii nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare.  Au voie să facă acest lucru doar în scopul  distrugerii unor dăunători, cu aviz de la ISU,  de la Mediu  şi de la primăria localităţii respective. Vom face verificări în teren şi, acolo unde aceste lucruri nu se respectă, vom lua măsuri” avertizează Marius Stroescu.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) un protocol de  colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente . astfel, prin acţiuni comune, se urmăreşte reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului.
Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenţi, ca măsură de prevenire şi combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea  acestor prevederi să fie încadrată la gravitate mare şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă prevăzută de Regulamentul CE de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune şi de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultor.
C.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea