La Piteşti se construieşte un centru de informare turistică în valoare de peste 560 de mii de lei

# Bani aruncați pe un nou proiect sau utilitate publică?  În clădirea ce urmează a se construi fix în buricul târgului  vor lucra  4 angajaţi, gata să facă minuni cu promovarea obiectivelor turistice ale Piteştiului şi ale judeţului Argeş, în general.  Primarul Tudor Pendiuc  spune că  obiectivul va reprezenta ...altceva decât fostul centrul de informare al Consiliului Judeţean, prin care doar accidental călca picior de turist.

Judeţul nostru are potenţial turistic, nu zice nimeni ba, doar că în numele acestui potenţial s-au dezvoltat, în ultimii ani, proiecte, pe alocuri, aberante. Argeşul, mai ales cel  rural,  a fost împânzit de coşmelii costisitoare– “centre de informare și marketing turistic” cu câte un angajat în dotare, instruit să aștepte turiștii, de luni până vineri,  de la 8.00 la 16.00. N-a făcut nimeni vreun studiu  din care să reiasă pentru câţi turişti au fost de folos respectivele investiţii. finanţate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală - Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală – „Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale”, la fel cum  nimeni nu-ndrăzneşte să pomenească de efectele pozitive ale acestui  program pompieristic de revigorare a turismului.  Totuşi, de remarcat  că  cei mai mulţi dintre puţinii turişti care bat la porţile acestor centre sunt străini – cetăţeni educaţi în această direcţie, care mizează pe obţinerea de informaţii autorizate.
Un astfel de centru a funcţionat, sub oblăduirea Consiliului Judeţean, inclusiv la Piteşti, în zona centrală a municipiului,  deşi “funcţionat ” nu este tocmai  cuvântul potrivit în cazul amintit, căci Piteştiul nu este chiar un oraş turistic. E drept că, spre deosebire de comunele argeşene care au beneficiat de inutilele clădiri de miliarde, la Piteşti, informarea turistică s-a făcut   dintr-un spaţiu situat la parterul blocului din faţa Primăriei, nu dintr-o  clădire special construită pentru o asemenea activitate. Poate că tocmai de-aia!

“Îndreptarea” situaţiei…

Iată  că,  de la anul, şi Piteştiul va avea  o clădire specială pentru un astfel de obiectiv. Primăria  Piteşti este cea care, de data aceasta, a accesat Programul Operaţional Regional. Valoarea totală a proiectului se ridică 561.607 lei, sumă care include cheltuielile eligibile şi cele neeligibile, precum şi TVA-ul aferent. Cea mai mare parte a cheltuielilor este suportată  de la bugetul de stat, contribuţia municipalităţii fiind de doar 2% din totalul cheltuielilor eligibile, respectiv  1081,4 lei.
Lucrările la “Centrul naţional de Informare şi Promovare Turistică –Piteşti” vor începe  săptămâna aceasta, imobilul urmând a fi dat în folosinţă  anul viitor.
Primarul Tudor Pendiuc spune că noul obiectiv  va fi chiar  funcţional, spre deosebire de acele  centre “doar cu numele de informare  turistică “ ridicate prin comune.
“Este vorba de o construcţie nouă, pe care o aşezăm  lângă liceul Armand Călinescu, o poziţie excelentă pentru direcţiile Curtea de Argeş, Câmpulung, Rucăr-Bran, Braşov, Bucureşti etc. Biroul acesta  va face  însă altceva decât făcea biroul Consiliului Judeţean. Să nu creadă cineva că mizăm doar pe poziţie, care este una foarte vizibilă! Nu! Chiar se va face promovare! Va exista inclusiv un site unde oricine va găsi informaţii despre zonele de interes ale judeţului Argeş,  despre traseele turistice. Construcţia se va realiza cu bani naţionali, iar noi vom asigura doar funcţionarea! Vor exista 4 angajaţi, iar  singura mea temere este că acest  centru va fi prea mic  pentru  interesul de care se va bucura! , spune, optimist, primarul  Piteştiului, Tudor  Pendiuc!
Cristina Stancu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea