Activele SC Turism Muntenia, vândute în baza unor acte false?

# Vizate sunt imobilele Hotel Argeș și cabinetul stomatologic Dr. Costache. Certificatul fiscal  folosit la vânzarea Hotelului Argeş şi  a spaţiului în care funcţionează Cabinetul Dr. Costache nu este înregistrat la Primăria Piteşti.  La instituţia amintită, sub antetul căreia este redactat  certificatul fiscal suspect, n-a fost formulată, la data invocată, nici măcar  o cerere de eliberare a unui astfel de document.  Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti s-a sesizat în acest caz, iar în septembrie 2014 instanţa urmează să se pronunţe asupra desfiinţării sau nu a înscrisului. Dacă judecătorii concluzionează că certificatul este fals,  vânzarea celor două spaţii ar putea fi lovită de nulitate.

La încheierea, în februarie 2009, a celor două contracte  de vânzare-cumpărare (pe bucăţi), între SC Turism Muntenia  SA şi SC Eden SRL, cumpărătorul imobilului în care funcţionează Complexul Hotelier Argeş (P+4 E, dezmembrat în 8 corpuri şi curţile aferente) a fost folosit certificatul de atestare  fiscală F/0024/05.01.2009, document pe care câţiva dintre acţionarii  şi foştii angajaţi ai SC Turism Muntenia îl contestă în instanţă. În baza aceluiaşi certificat fiscal a  fost încheiat şi contractul de  vânzare-cumpărare între SC Turism Muntenia şi  Dr Costache Ionuţ pentru spaţiul în suprafaţă de 52, 21 mp în care, la  ora actuală, funcţionează cabinetul stomatologic de la parterul  Hotelului Muntenia.
Vânzarea acestor spaţii a fost privită încă de la început cu suspiciuni, iar foştii angajaţi ai  hotelului Muntenia, mulţi dintre ei acţionari minoritari, au început propria lor anchetă, pentru ca ulterior să se adreseze instanţei de judecată, sesizând, printre altele, unele nereguli  referitoare la certificatul de atestare fiscală folosit la transferul drepturilor de proprietate asupra spaţiilor amintite.  Dosarul în care petent este Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel Piteşti şi care are ca obiect desfiinţarea de înscrisuri  se află acum la Curtea de Apel Piteşti, următorul termen  fiind pe 2 septembrie 2014.

Pe ce mizează foştii angajaţi

Răspunsul  pare să stea într-o adresă a Primăriei Piteşti  emisă în iunie 2014, în care se arată că “SC  Turism Muntenia nu a depus cerere prin care să solicite  eliberarea unui certificat fiscal în data de  05.01.2009 (dată  care apare pe documentul folosit la vânzarea  spaţiilor SC Turism Muntenia)”
Mai mult, în aceeaşi adresă se specifică faptul că ”La numărul F/24 din data de 05.01.2009, în evidenţele primăriei Piteşti –Direcţia Economică figurează înregistrat un proces verbal de înregistrare a unei contravenţii şi că  Turism Muntenia nu depusese, pînă la data respectivă nici măcar declaraţia fiscală pentru stabilirea impozitului  pe clădiri, respectiv declaraţia fiscală pentru  stabilirea impozitului pe teren, ca urmare a dezmembrării în corpuri a clădirii Complex Muntenia  şi a terenului situat în Piteşti, Piaţa Muntenia, nr1.
Potrivit Codului de procedură fiscală, certificatul de atestare fiscală se eliberează pe baza datelor cuprinse în evidenţa pe plătitor a organului fiscal competent şi cuprinde creanţele fiscale exigibile existente în sold în prima zi a lunii  următoare depunerii cererii. La înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor şi a mijloacelor de transport, contribuabilii trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală, prin care să se ateste achitarea  tuturor obligaţiilor fiscale de plată datorate administraţiei publice locale în a cărei rază se află înregistrat  bunul care se înstrăinează, inclusiv sumele  reprezentând amenzi  existente în evidenţa organului fiscal.
“Actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu încălcarea prevederilor alin. 4, sunt nule de drept” se arată în articolul 113, alin,2 din OG 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală
Cealaltă parte în acest dosar invocă unele greşeli de dactilografiere a documentului. Rămîne ca, în septembrie, Curtea de Apel Piteşti să facă lumină în acest caz.

Nu este, evident, prima dată când foştii angajaţi ai SC Turism Muntenia ajung, cu jalba, în faţa magistraţilor

În urmă cu câteva luni, 20 de angajaţi ai S.C. Turism Muntenia  au formulat  plângere împotriva  rezoluţiei  pronunţată de Oficiul  Registrului  Comerţului  pe 7 ianuarie 2014 cu privire la înregistrarea în Registrul comerţului a notificărilor  referitoare la menţiunile privind procesul verbal de sechestru  din 30 decembrie 2013 asupra unui număr de 123.387 de acţiuni înscrise pe numele  lui Nicolae Ivănescu, reprezentând 56,254% din valoarea capitalului social al SC Turism Muntenia
Angajaţii susţineau atunci că cererea executorului judecătoresc de înregistrare a respectivelor notificări în Registrul comerţului nu are suport real pentru că, în realitate, spuneau ei, Nicolae Ivănescu nu deţine acest procent de acţiuni la SC Turism Muntenia.
“Dacă ar fi deţinut acest pachet majoritar, ar fi fost înregistrat la Registrul Comerţului în nume propriu, atâta timp cât PAS (în asociaţia tip PAS, membrii sunt acționarii societății comerciale) este lichidat şi radiat din aprilie 2010” se argumenta în  plângere.
Angajaţii   SC Turism Muntenia (unii dintre ei, acţionari minoritari) nu privesc cu ochi buni executarea silită în urma căreia s-a procedat la înscrierea notificărilor în Registrul Comerţului.
În  decembrie 2013, Biroul executorului judecătoresc Emilia Mateescu a dispus executarea silită prin înfiinţarea unei popriri asupra  tuturor bunurilor mobile, tuturor titlurilor de valoare, bunurilor mobile incorporale şi corporale reprezentate de acţiunile înscrise pe numele debitorului  (Nicolae Ivănescu)  în Registrul acţionarilor aflat în păstrare la SC Turism Muntenia, proprietatea  lui Nicolae Ivănescu.
Totodată, executorul judecătoresc  a dispus înfiinţarea popririi asupra oricăror alte titluri de valoare, a altor bunuri mobile incorporale urmăribile datorate lui Nicolae Ivănescu ori deţinute în numele acestuia.
Cererea de executare silită împotriva lui Nicolae Ivănescu  a fost formuată  de MARFIN Leasing IFN România.
În procesul verbal încheiat la 30 decembrie 2013, executorul judecătoresc declară  explicit sechestru pe  “123.387 de acţiuni înscrise pe numele  debitorului, ce reprezintă un procent din  capitalul  social deţinut de SC Turism Muntenia (reprezentată de Argeş Insolv SRL, prin  Petre Motrun – în calitate de administrator judiciar, prin administratorul special Ilie Tomiţă şi prin directorul general Nicolae Ivănescu)
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea