Premii pentru frumusețea costumului popular argeșean, în cadrul celei de-a VIII-a ediții a „Sărbătorilor Argeșului și Muscelului”

Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș au derulat în cadrul „Sărbătorilor Argeșului și Muscelului”, ediția a VIII-a,  un program de manifestări culturale, menite să revitalizeze interesul pentru folclor, pentru tradiția noastră populară.
Seria de manifestări culturale s-a deschis miercuri, 20 august, de la ora 12.00, cu vernisajul expoziției de carte etnografică și monografică „Argeș și Muscel – tradiție și contemporaneitate”, organizată de Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (C.J.C.P.C.T.) Argeș. Expoziția reunește numeroase lucrări de importanță majoră pentru cultura, identitatea și spiritualitatea județului Argeș: monografii ale satelor, comunelor și orașelor județului Argeș; cărți de etnografie cu accent pe vechile îndeletniciri ale locuitorilor din arealul Argeș-Muscel. Despre această expoziție au vorbit directorul Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș, Octavian Mihail Sachelarie, Constantin Polexe, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, și Sorin Mazilescu, directorul C.J.C.P.C.T. Argeș.
„Este de datoria noastră să punem în valoare istoria și cultura condensată a arealului Argeș și Muscel. Monografiile cresc ca număr, iar expoziția s-a îmbogățit. Folclorul este o componentă a unei memorii culturale. Aceste izvoare sunt necesare pentru că dau o anumită continuitate tradiției. Atât expoziția, cât și filmele realizate de C.J.C.P.C.T. Argeș despre meșterii populari, cuprind esența sufletului argeșean.”, a precizat Octavian Mihail Sachelarie.
În cadrul programului de manifestări dedicate „Sărbătorilor Argeșului și Muscelului”, a avut loc „Zilele filmului etnografic” (20-22 august) care a inclus difuzarea următoarelor filme despre meșterii populari argeșeni: „Elena și Gheorghe Mateescu: mereu aproape de tradiție”; „Elena Nencov și păpușile sale”; „Viața la stână”; „Ion Rodoș și Ion Arsene, artiști ai lemnului”; „Dan Gherasimescu: Omul pasăre al românilor”; „Nunta din Galeșu Argeșului la Muzeul Golești”.
Biblioteca Județeană a îmbrăcat haine de sărbătoare joi, 21 august, atunci când pe esplanada bibliotecii, a avut loc parada celor mai frumoși argeșeni îmbrăcați în costume populare de sărbătoare. Aceștia au fost premiați în cadrul concursului „Cel mai frumos argeșean/Cea mai frumoasă argeșeancă îmbrăcați în costume populare”. Au mai fost acordate premii și diplome de participare din partea Consiliului Județean Argeș celor mai talentați artiști populari. În cadrul concursului au fost premiați peste 70 de copii și profesorii lor la categoriile: „Cei mai buni soliști vocali”, „Cei mai talentați soliști instrumentiști”, „Cel mai valoros grup instrumental”, „Cel mai bun ansamblu folcloric”. Publicul s-a delectat și cu un moment artistic susținut de grupul vocal Haiducii Vlădicii din Topoloveni, câștigătorii Premiului I la „Concursul județean al grupurilor vocale și instrumentale, al rapsozilor, soliștilor vocali și instrumentiști de muzică populară Cântecele Argeșului”. Aceștia au fost coordonați de prof. Grațian BădescU.
Sabina BUSUIOC

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea