Termo Calor Confort a mai pierdut 1.100 de clienţi

# Investiții enorme pentru tot mai puțini! # Sorin Apostoliceanu: “Sperăm ca, în timp, să aducem înapoi o parte dintre clienţii care s-au debranşat” 18 august a fost ultima zi în care clienţii sistemului centralizat de furnizare a energiei termice au mai putut depune cereri de debranşare de la  Termo Calor Confort. Bilanţul solicitărilor, deşi mai mic decât cel de anul trecut, e îngrijorător: 1.100 de cereri. Asta însemnă că furnizorul local de agent termic va mai funcţiona, din toamnă, cu doar  24.500 de clienţi, o cifră mult prea mică  pentru ritmul  și valoarea exorbitantă a investiţiilor în centrale termice de cartier
Anul trecut au fost înregistrate 1.700 de solicitări de debranşare, iar anul acesta, alte 1100 de cereri de renunţare la  sistemul centralizat de termoficare. Dacă la începutul anului 2010, furnizorul local de agent termic livra apă caldă şi căldură pentru 50.000 de apartamente, din toamna acestui an, Termo Calor  va mai funcţiona cu nici jumătate dintre clienţi de atunci; dacă punem la socoteală şi deconectările pentru neplată, situaţia furnizorului local de agent termic nu e una tocmai fericită. Şi, totuşi, chiar dacă beneficiarii pleacă, investiţiile în centralele termice de cartier continuă!
“Chiar dacă au loc debranşări, centralele termice de cartier sunt eficiente. În mai am  închis și CET Nord, o structură energofagă, şi, de vara aceasta, putem vorbi de eficienţă. Datorită acestor centrale de cartier, noi am reuşit să ţinem preturile pe loc la agentul termic, în condiţiile în care la gaze, apă-canal, energie electrică tarifele au  fost într-o continuă creştere. Noi chiar sperăm, dacă şi condiţiile ne vor ajuta, să ajungem să diminuăm un pic  preţul la care livrăm apa caldă şi căldura. Şi sperăm ca, în timp, să aducem înapoi o parte dintre clienţii care s-au debranşat. Cert este că centralele de cartier au o eficienţă ridicată, iar populaţia va vedea în timp acest lucru”, explică Sorin Apostoliceanu, şeful serviciului Facturare din cadrul S.C. Termo Calor Confort.

Debranşaţii care nu-şi montează centrale de apartament vor fi obligaţi să se rebranşeze

Deconectările efective vor fi făcute până la sfârşitul lunii septembrie, astfel încât la începutul lunii octombrie să fie pregătite toate instalaţiile de căldură, pentru a se da drumul agentului de încălzire.  Până atunci, noii debranşaţi trebuie să-şi monteze centrale de apartament, pentru că legea îi obligă la instalarea unei surse alternative de încălzire, iar reşoul şi caloriferul electric nu intră în această categorie. Ca o măsură de siguranţă în acest sens, procesul verbal de debranşare se încheie abia după ce proprietarul apartamentului va face dovada că a montat centrala.
“După finalizarea lucrării de deconectare şi montarea sursei alternative de încălzire, solicitantul se va prezenta la S.C. Termo Calor în vederea întocmirii procesului verbal de deconectare/debranşare, din care trebuie să rezulte suprafaţa echivalentă termic rămasă după deconectare şi sursa de încălzire.” explică Sorin Apostoliceanu.
Trebuie reţinut totuşi că montarea unei centrale de apartament nu-i scuteşte pe debranşaţi de plata contravalorii agentului termic aferent conductelor care le traversează locuinţa, calculată în funcţie de suprafaţa echivalentă termic rămasă după deconectare. Soluţia pentru reducerea acestor costuri este izolarea conductelor, care se face pe cheltuiala proprie a solicitantului, cu precizarea că izolarea nu înseamnă scutirea totală de la plata cheltuielilor comune de încălzire!  ANRSC şi S.C. Termo Calor Confort S.A. nu recomandă izolarea termică a coloanelor verticale, întrucât, deşi costurile aferente căldurii scad, cresc în schimb, costurile aferente consumului de gaze la apartamentele cu centrală termică pentru că trebuie compensat aportul de căldură asigurat anterior de aceste coloane.

Reţeaua de termoficare va fi redimensionată

”Vor fi cazuri în care va trebui să schimbăm  anumite conducte, pentru a nu reduce eficienţa sistemului, însă  fiecare asociaţie în parte trebuie să facă o evaluare a ţevilor, conductelor şi să renunţe la cele inutile. Pentru că, dacă la un bloc, reţeaua a fost dimensionată pentru 40 de apartamente, dar în sistem au mai rămas doar 5,  din cauza conductelor inutile, apa se va răci, chiar dacă la contorul de branşament al blocului agentul termic livrat de noi ajunge la parametri normali.”, mai spune şeful serviciului Facturare din cadrul S.C. Termo Calor Confort.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea