Colegiul prefectural Argeș, locul preferat de circ al primarilor din județ

Spiridon Voinescu.
Nu este greu de înțeles de ce, în Pitești, nu mai vine circul. Pentru că, cine vrea circ, poate participa, o dată pe lună, la ședința colegiului prefectural Argeș. Un circ atât de avansat încât leii, tigrii, maimuțele – și toate cele animale sălbatice - au fost înlocuite cu oameni. Chiar cu primari de localități, ceea ce face spectacolul mai interesant. De la bun început se observă o adunătură pestriță și neomogenă, exact așa cum se regăsește sub cupla unei ”instituții” de profil. Săptămâna trecută, spre exemplu, am putut observa un președinte – Florin Tecău și un prefect – Mihai Oprescu la costum și cravată, în tonul unei etichete și unui respect cuvenite adunării. Numai că adunarea era, de fapt, o adunătură. Primarii au umplut și ei de respect pe toată lumea, tot sosind, și la o oră după debut, care cu  ce a apucat să arunce pe el: ghiluri, lanțuri, adidași, teniși, blugi, tricouri cu Nike și Puma. Câțiva cu cămășile scoase din pantaloni, exact cum participi, duminica, la un grătar în propria curte. Rapoartele au început să fie citite, semn că circul și-a deschis ”lucrările”. Instantaneu, bârfa primarilor a acoperit, prin ton, vocea celui de la microfon. În spate, unde am avut șansa să nimeresc, primarul de la Davidești s-a lansat, adânc, într-o glumă politică, opinând că ”În turul doi iese Udrea și cu Macovei!”. ”Și de p… să ne iei!” au lansat, imediat, o contra-reprezentație circărească vreo trei pesediști, dovedind prompt că au carnetele vizate proaspăt. Carnetele de tractoriști… Intervenția primarului din Micești a fost, și ea, marcată corespunzător: ”Stai jos, să te putem vedea mai bine!”. Cuvintele primarului din Aninoasa l-a făcut să zâmbească chiar și pe sobrul președinte Florin Tecău: ”E multe probleme nerezolvate la noi” – a dezvăluit edilul, adăugând că una dintre acestea este cea ”cu canalizărili”. Un altul s-a plâns, în plen, că ”nu se potrivesc suprapunerile”…Spectacolul a continuat, nici nu apucai să aplauzi că venea următorul protagonist și își făcea numărul…Telefoanele au sunat non-stop, toate manelele au fost prezente, sub formă de ring-ton, în sala unde prefectul și președintele, la 25 de grade, purtau cămăși albe cu mânecă lungă și manșete - doi centimetri la vedere, ținută conformă cu solemnitatea teoretică a unei astfel de ședințe. ”Trimite, bă, dreacu, omu` la caii ăia, că intră în lucernă!” sau ”Bagă tractoru azi că mâine ie cruce roșie și iar stai beat ca o p…” – au fost numai câteva conversații gingașe ce au răzbătut prin sala care – Doamne-ajută! – nu are urechi. Sau?!...
Păcat de primarii serioși, câțiva, care s-au deplasat de la zeci de kilometri să asculte, să rezolve, să facă ceva. Păcat de șefii deconcentratelor, unii cu treburi urgente la birou, obligați să asculte sute de prostii pe minut. Păcat că propunerile coerente ale câtorva s-au izbit de pereții ridicați de ignoranța multora. Propuneri care au sucombat într-o gălăgie tembelă și într-o dorință, vizibilă, a celor din prezidiu, de a încheia circul, de a scăpa.
Cam atât de la ultima ediție a adunăturii prefecturale Argeș. Nota de speranță a venit din partea prefectului care, atât cât a putut, a ordonat dezordinea. Ce te faci, însă, cu anii de acasă pe care unii nu îi mai găsesc, iar alții nu i-au avut niciodată!?

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea