Cine pleacă la alt partid și cine rămâne dintre primarii județului?!

# Ordonanța ”migrației” agită spiritele de partid și în Argeș. # Primarul Bebe Ivan şi-a propus să aducă în PSD jumătate din populaţia cu drept de vot a comunei Băbana: “Au fost semnate 198 de adeziuni şi mai sunt doritori, cel puţin până la 1000”. Primul edil din Argeş care a profitat de ordonanţa de urgenţă moşită de ministrul Liviu Dragnea şi girată de premierul Victor Ponta, ordonanţă prin care aleşii locali au liber să-şi părăsească formaţiunea pe listele căreia au fost aleşi şi să treacă la alt partid fără să-şi piardă mandatul, este Bebe Ivan. Primarul comunei Băbana, care, ce-i drept, era oricum liber... de partid, n-a avut nevoie de 45 de zile de gândire şi cântărire a ofertelor,  cât prevede actul normativ, ca să se decidă în ce tabără politică va

activa, căci, în cazul său, hotărârea era deja luată. Conjunctura lipsea.  Ca şi în cazul altor câţiva edili şefi de comune sătui să fie lăsaţi la coadă când vine vorba de alocări guvernamentale. Trebuie spus că, din motive de prea mult liberalism și prea puțin respect pentru conducerea județeană a PNL, Bebe Ivan era deja liber de răspundere politică, deci nu avea nevoie de ordonanța lui Dragnea pentru a pleca.

Bebe Ivan nu surprinde, ci confirmă! “Am trecut deja la PSD, ca să nu mai existe dubii. Eu eram un primar liber, oricum! Am semnat adeziunea, eu şi încă 187 de persoane şi ar fi fost şi mai multe adeziuni semnate, dacă mai aveam formulare. Din 200 de exemplare, am păstrat doar două, ca să le tragem la xerox, dar cum am aflat că nu se poate aşa şi că e nevoie de tipizate speciale, am mai dat comandă. Consilierii locali sunt şi ei cu mine, la PSD, directorul şcolii, care era la PNL, a trecut la PSD şi mai sunt şi alţi doritori, cel puţin până la 1000, poate chiar mai mulţi.  Cred că e o treabă bună, pentru că nouă, la Băbana, doar cu PSD-ul ne-a mers bine şi cu Sulfina Barbu, care ne-a ajutat să reabilităm gârla din comună”, a declarat, pentru Atitudine în Argeş,  primarul comunei Băbana, Bebe Ivan.
Florin Tecău, preşedintele Consiliului Judeţean şi secretar general al PSD Argeş, consideră însă că această ordonanţă nu va fi urmată de un val de migraţie politică. “Nu am contactat pe nimeni de la alt partid ca să vină la noi şi nu am făcut niciun fel de  presiuni asupra primarilor de la alte partide, aşa cum s-a spus.  Nu cred că vor fi mişcări spectaculoase de trupe.”, a declarat , la sfârşitul săptămânii trecute, Florin Tecău.
Aceeaşi părere şi-a exprimat-o şi senatorul PSD Constantin Tămagă, care  a afirmat că “Ordonanţa  de Urgenţă a  Guvernului va da posibilitatea aleşilor locali să-şi clarifice  apartenenţa politică.  Nu este vorba despre oportunitatea Partidului Social Democrat de a-şi întări rândurile. Nu vor fi treceri  semnificative la PSD, organizaţiile locale sunt cele care vor decide, în cele din urmă, pe cine primesc şi pe cine nu. Un astfel de exemplu este în comuna Ştefan cel Mare,  unde primarul chiar îmi este prieten şi vrea să vină la PSD, însă  organizaţia locală a PSD nu vrea acest lucru (…) Cred că ordonanţa  va avantaja, în primul rând,  partidele mici, nou înfiinţate, care îşi vor putea forma structuri locale.”

 

Şi primarul comunei  Băiculeşti, Nicolae  Dragnea (PNL), se numără printre cei care trec la PSD

Edilul şef al comunei Băiculeşti migrează şi  el către PSD în prag de alegeri. Nicolae Dragnea invocă  promisiunile făcute în campania electorală din 2012, când a candidat la locale sub umbrela USL. ”Oamenii m-au votat ca şi candidat al  USL, cu programul uniunii. Le-am făcut, atunci, nişte promisiuni pe care vreau să mi le respect, iar pentru asta e nevoie de sprijin. Dacă USL s-a rupt la vârf, nu poţi să vii acum să le spui oamenilor că nu-ţi mai duci la capăt programul  cu care te-ai prezentat în faţa lor. Mărturisesc că nu s-au făcut nici un fel de promisiuni asupra mea din partea PSD, ci este vorba de ceea ce consider eu că ar fi cel mai bine pentru comuna aceasta”, a declarat, pentru  Atitudine în Argeş, primarul comunei Băiculeşti, Nicolae Dragnea.

Ion Baicea: “Nu trec la PMP! Aş opta să devin independent”

Deşi zvonurile l-au plasat pe Ion Baicea direct în tabăra  Partidului Mişcarea Populară, edilul de la Costeşti  spune că nici vorbă de o asemenea mutare.
“Pe mine, ordonanţa asta m-a prins la mare. Nici măcar n-am apucat să mă gândesc, dar vă spun sigur că n-am semnat nicio adeziune cu nimeni. Nu trec la PMP , aşa cum se zvoneşte. Aş opta să devin independent. Deocamdată, sunt   în concediu”, a declarat, vineri, pentru Atitudine în Argeş, primarul  Costeştiului, Ion Baicea.

Gheorghe Stancu de la Boţeşti: “Dacă nu reuşesc să fac şi eu ceva pentru comuna asta, o dau dracu’ de funcţie!”

Primarul democrat-liberal al comunei Boţeşti, Gheorghe Stancu, spune că apartenenţa la PDL l-a lăsat la coadă aproape de fiecare dată când puterea a împărţit fondurile.
”Mă gândesc şi la varianta de a  merge către PSD. Pentru că altfel, văd eu, nu prea pot să fac mare lucru pentru comună şi nu primim nimic  Cel mai bun exemplu sunt microbuzele şcolare. În fiecare noi, cei de la Boţeşti, suntem primii din listă şi nu ştiu cum  se face că la împărţirea vehiculelor  pe noi ne cam sar cei care le împart. Anul acesta am sunat la ISJ, ne-am interesat, ne-au asigurat că suntem acolo, pe poziţia a doua, parcă! Iată ca au venit microbuzele în judeţ, dar nu şi la noi în comună, asta în condiţiile în care  eu trebuie să dau bani, aici, către o firmă de transport  pentru a transporta  copiii la şcoală.   Iar exemplele pot continua! Aici n-avem poliţie şi ne mirăm de ce se fură lemne, n-avem bani pentru aia, pentru cealaltă. (…)   O să port nişte discuţii zilele acestea, să văd ce decizie  e cel mai bine să iau, pentru că dacă nu reuşesc să fac şi eu ceva pentru comuna asta, o dau dracu’ de funcţie!”a declarat pentru atitudine în Argeş,  primarul comunei Boţeşti, Gheorghe Stancu.

Şi Aurelian Maria (PNL), primarul comunei Drăganu, ar putea ajunge în tabăra PSD

“Sincer să fiu, nu sunt tocmai încântat de alianţa aceasta pe care PNL a făcut-o cu PDL. Dacă e să plec, acesta ar fi motivul,  şi mă tentează Partidul Social Democrat”, a răspuns Aurelian Maria (PNL), primarul comunei Drăganu, întrebat fiind, de Atitudine în Argeş, către ce formaţiune politică s-ar orienta, odată cu dezlegarea dată de Liviu Dragnea în  pragul alegerilor prezidenţiale.

Florin Frătică, primarul comunei Bradu: ”Nu mi se pare corect să schimbi regulile în timpul jocului”

Edilul şef al comunei Bradu critică ordonanţa de urgenţă care dă liber traseismului politic şi spune că, deocamdată, nu s-a gândit să facă vreo mişcare politică: ”De când am fost exclus din PDL, nu consider că mai fac politică. Nu m-am gândit să merg  la  PMP, nici la alt partid şi nu mi se pare corect să schimbi regulile în timpul jocului, aşa cum face guvernul prin această ordonanţă”

Nici primarul comunei Buzoieşti nu priveşte cu ochi buni ordonanţa

La Buzoieşti,  lucrurile sunt clare. Primarul  Tănase Ion rămâne la PDL: ”Nu trec la PSD şi nici la alt partid. Nu ştiu ce vrea Guvernul cu această ordonanţă şi nici cum se va termina  toată această poveste.”

Irinel Georgescu, primarul comunei Dobreşti: ”Nu-i grabă! Avem 45 de zile să ne gândim”

La Dobreşti, atât consilierii locali, cât şi edilul-şef stau liniştiţi. “Nu-i grabă! Avem la dispoziţie 45 de zile să ne gândim ce-o să facem. Nu trebuie să luăm, acum, o decizie.  Ce pot să spun e că  n-am primit nicio ofertă şi nici n-am iniţiat discuţii  în această privinţă. Mai mult, nu comentez!” a precizat  primarul Irinel Georgescu.

CLICK AICI PENTRU VIZUALIZARE

***

Liderul PDL Argeș, deputatul Cătălin Teodorescu, comentează apariția ordonanței migrației primarilor: ”Prin această ordonanță PSD, Ponta și Dragnea jignesc întregul electorat și își bat joc de votul românilor din 2012!”

Guvernul Ponta a adoptat în ședința din 28 august ordonanța de urgență inițiată de vicepremierul Liviu Dragnea. Acest act normativ legalizează traseismul politic deoarece le permite aleșilor locali ca în termen de 45 de zile să treacă de la un partid la altul fără să își piardă mandatul. Liderul PDL Argeș, deputatul Cătălin Teodorescu, critică în termenii cei mai duri controversatul act normativ adoptat de către Guvernul Ponta
„Prin această ordonanță PSD, Ponta și Dragnea jignesc întregul electorat și își bat joc de votul românilor din 2012, atunci când ei și-au ales edilii. Ar fi trebuit să se gândească că, în 2012, românii nu au ales doar persoane, așa cum a fost cazul primarilor care au candidat uninominal, ci au ales și liste de partid, acesta fiind cazul consilierilor. Ar fi trebuit să se gândească că inclusiv primarii care au candidat uninominal au fost avantajați sau nu de sigla de partid sub care au candidat. În concluzie, această ordonanță creată peste noapte în laboratoarele PSD în precampanie electorală nu face decât să sfideze electoratul. Totuși, din punctul meu de vedere nu este niciun fel de surpriză, pentru că aceasta este, din totdeauna, maniera PSD de a conduce: pesediștii își văd doar propriul interes de partid și nu arată niciun fel de respect față de cetățenii României!”

***

Deputatul Mihai Deaconu:  ”Nu este corect ce face PSD. Se încearcă maximizarea şanselor lui Victor Ponta de a ajunge preşedintele ţării”

Chiar dacă au un acord de colaborare cu PSD la nivel central, organizaţia PP-DD Argeş, prin vocea preşedintelui de filială, deputatul Mihai Deaconu, nu susţine ordonanţa de urgenţă ce le permite aleşilor locali să treacă de la un partid la altul, acesta susţinând că este o măsură abuzivă. Preşedintele PP-DD Argeş este de părere că această ordonanţă nu a plecat de la Dragnea ci din rândul primarilor şi şefilor de Consilii Judeţene PSD care nu mai aveau majoritate in Consiliile Locale şi Judeţene. Însă, Mihai Deaconu spune că această situaţie se putea rezolva prin  punerea în aplicare a acordului cu PP-DD şi în localităţi, nu doar la nivel central.
,,Eu mă tem că această iniţiativă vine după consultarea cu primarii şi şefii de consilii judeţene ce a avut loc la Tulcea, în urmă cu puţin timp. Este clar că o parte din primarii şi şefii de Consilii Judeţene nu mai au reprezentativitate la nivelul Consiliilor Locale şi Judeţene. Singura variantă, după părerea mea, era punerea în aplicare a acordului cu PP-DD şi la nivel de localităţi. Nu se ajungea aici dacă se semna acordul cu PP-DD şi în localităţi.
Această ordonanţă ne va afecta şi pe noi. S-ar putea să avem şi noi pierderi. Eu le spun primarilor să se gândească foarte bine pentru că s-ar putea să fie doar folosiţi. Nu este corect ce face PSD, dar este o manevră prin care se încearcă maximizarea şanselor lui Victor Ponta de a ajunge preşedintele ţării”, a precizat Mihai Deaconu. (L.G.)

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea