Este gata tabelul preliminar al creanțelor Alprom. DGFP Argeş s-a înscris la masa credală a Alprom cu aproape 8 milioane RON

# Banii lui Văsâi (foto), deocamdată neluați în seamă de ”gruparea” Chelu.

Săptămâna trecută a fost, în sfârşit, afişat tabelul preliminar al creanţelor SC Alprom. Cel mai mare procent din totalul revendicat de creditorii fabricii de mobilă - cândva unul dintre cei mai competitivi producători locali - îi revine Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Argeş – 42, 87%. Dintre creanţele revendicate de SC Financiar Urban, acţionar majoritar de drept şi creditor al Alprom,  administratorul  judiciar n-a reţinut în tabel decât 7,33 mii lei.  Nu şi celelalte peste 6,5 milioane creanţe chirografare  cu care omul de afacei Gigi Văsâi  intenţiona să se înscrie în  tabelul  creditorilor Alprom!
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Argeş  figurează în tabelul preliminar al creanţelor  depus la Tribunalul Specializat Argeş de administratorul  judiciar al Alprom – firmă aflată în insolvenţă - cu 7.892.125 lei (creanţe  garantate). Suma, reprezentând 42,87% din totalul creanţelor reţinute de administrator, este justificată de 7 procese verbale de sechestru pentru  bunuri aparţinând fabricii de mobilă.
Următoarea în tabelul creanţelor este o sumă de 3,67 mil. lei revendicată de BCR, pentru un contract de ipotecă semnat în octombrie 2008,  creanţă garantată reprezentând 19,96% din totalul evidenţiat de administratorul judiciar al Alprom.
Printre creanţele garantate - care totalizează16,79 mil lei - se numără şi sumele  revendicate Easten European Finance, prin Raiffeisen Bank (solicitate în baza unor contracte de garanţie imobiliară  şi nu numai).

Primăria Piteşti revendică 144,66 mii lei

Primăria Piteşti s-a înscris în acelaşi tabel  preliminar al creanţelor cu 144,66 mii lei - creanţe bugetare, iar Autoritatea pentru Administrarea  Activelor Statului,  cu 28,4 mii lei, reprezentând tot creanţe bugetare.
În acelaşi tabel, la capitolul creanţe chirografare,  figurează şi SC Financiar Urban, însă cu doar 7.337,124 lei, sumă ce provine dintr-un contract de cesiune  creanţă încheiat între Salubritate 2000 SA şi firma omului de  afaceri Gigi Văsîî.

6.527.640 lei  - creanţa revendicată de SC Finaciar Urban şi neadmisă în tabel

Pe lângă această sumă însă, SC Financiar Urban solicitase înscrierea la masa credală a Alprom  cu alte 6.527.640 lei, creanţă nereţinută de administratorul judiciar al fabricii de mobilă pe motiv că “ SC Financiar Urban  nu are calitatea de creditor  în raport de dispozițiile articolului 3, punctul 7 din  Legea 85/2006, în sensul că nu deţine un drept de creanţă asupra averii debitoarei S.C. Alprom. S.C. Financiar Urban are  calitatea de acţionar al Alprom S.A. şi nu de creditor.”

Un scandal început în urmă cu 6 ani

Reamintim că scandalul Alprom a izbucnit în 2009, după ce Maria Bugheanu (fost director CPL Piteşti) a vândut de două ori  pachetul de acțiuni de 7,47% pe care-l deținea la Alprom -mai întâi, lui Gheorghe Văsîi, când a fost semnat un antecontract pentru suma de 800.000 euro, şi apoi firmelor controlate de Cătălin Chelu, pentru 1,8 milioane euro.  Maria Bugheanu a pierdut procesele cu omul de afaceri Gheorghe Văsîi, inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce înseamnă că,  Gigi Văsîi, prin S.C. Financiar Urban, ar fi proprietarul pachetului de acţiuni de la Maria Bugheanu şi astfel, cu cele 48 de procente deţinute anterior, ar putea fi considerat  acționarul majoritar al societății. Chiar dacă deciziile instanţelor amintite îi sunt favorabile lui Gigi Văsîi, în realitate  gruparea Chelu face, în continuare, legea în Alprom.
O  recentă dovadă în acest sens este şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor Alprom din 29 iulie 2014,  în care s-a votat fără a se ţine cont de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, considerându-se că cele peste 380 de mii de acţiuni care fac diferenţa între a fi  sau a nu fi acţionar majoritar, ar aparţine, în continuare, firmelor controlate de Cătălin Chelu.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea