Licitaţie organizată de ADP Piteşti, cu multe semne de întrebare

# Culmea benzinăriei Dragon Oil Star, de a vinde carburant sub preţul pieţei, a devenit realitate, cel puţin în acte.

Administraţia Domeniului Public Piteşti, clientul fidel al benzinăriei Dragon Oil Star, a reuşit să ne surprindă şi anul acesta în urma organizării licitaţiei pentru achiziţia de carburant. Însă, faţă de anii trecuţi, când ADP Piteşti cumpăra carburant de la benzinăria sus amintită la suprapreţ, anul acesta în urma licitaţiei electronice organizată pe SEAP în sistem deschis, benzinăria Dragon Oil Star, fiind forţată de împrejurări, printr-o concurenţă serioasă, a fost nevoită să liciteze sub preţul pieţei. Aşadar, în luna mai a fost atribuită licitaţia firmei Dragon Oil Star pentru furnizarea de carburant la un preţ aberant de mic, 5,89 lei/ l de motorină. Este drept că vorbim de o cantitate mare, valoarea contractului fiind de aproape 30 de miliarde lei vechi, dar acest contract se desfăşoară pe o perioadă de un an, ceea ce înseamnă că nu va primi toţi banii odată pentru a justifica preţul atât de scăzut. Un al alt aspect pe care îl avem în vedere şi care ne uimeşte, de asemenea, este istoricul acestei firme, care în anii trecuţi, când litrul de motorină la pompă era 5 lei, Dragon Oil Star îl vindea ADP-ului la peste 6 lei/l, ceea e ne face acum să ne gândim cum de a reuşit anul acesta să livreze carburant la un aşa preţ.
Mai mult decât atât, aşa cum era prevăzut în contract, că preţul se modifică în funcţie de cotaţia la bursă a barilului de petrol, la începutul lunii septembrie, Dragon Oil Star, conform facturii emise către ADP Piteşti, a livrat motorină la preţul de 5.81 lei/l, iar la pompă litrul de motorină este 6.4 lei.

 

”Fetele mari” de pe centură

Poate că această licitaţie  n-ar fi atras atenţia dacă n-ar fi existat antecedente.. Iată că, acum, aceste două părţi încearcă să pozeze în ,,fete mari”, chiar dacă ambele îşi fac veacul pe centură, la propriu, dar şi la figurat, se pare.
Din păcate, instituţiile publice din România, conform legislaţiei, atribuie licitaţii după criteriul preţului cel mai scăzut, criteriul care s-a dovedit, de multe ori, a nu fi viabil, cum este şi în cazul de faţă. Fiind o licitaţie în sistem deschis la care au participat şase firme, pentru a câştiga licitaţia Dragon Oil Star a oferit un preţ aproape nejustificat de mic, 5,89 lei/ l de motorină, mai ales dacă este să ţinem cont că această firmă doar comercializează carburanţi, nu şi produce.
Suspiciunile care se ridică asupra licitaţiei cu pricina sunt justificate prin câştigul aproape inexistent al firmei ce a fost desemnată câştigătoare, S.C. Dragon Oil Star, aceasta oferind preţul cel mai scăzut, mai mic cu mult faţă de preţul pieţei. Însă fiind un material consumabil, cine poate verifica dacă s-a livrat cu adevărat toată cantitatea?!
Este o întrebare retorică, desigur, generată de criteriul tâmpit de la noi din ţară de atribuire a contractelor  în funcţie de preţul cel mai scăzut, care, aşa cum am mai spus, de multe ori s-a dovedit a fi cel mai bun mod, sub acoperire, de fraudare al licitaţiilor. Sigur că, în cazul de faţă, nimeni nu poate băga mâna în foc zicând c-ar fi vorba de o fraudă, dar ţinând cont de antecedentele celor două părţi, apar  multe semne de întrebare asupra corectitudinii licitaţiei.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea