Scandalul Comat - reloaded. Noi acuzaţii de încălcare a legii la adresa acţionarului majoritar al SC Comat Argeş SA, Nicolae Crăciun

Şase dintre acţionarii SC Comat Argeş SA au formulat, săptămâna trecută, o cerere de chemare în judecată a firmei controlate de Nicolae Crăciun, solicitând, totodată, instanţei anularea subscrierilor  de acţiuni realizate după data de 20 iunie 2014. Asistăm, astfel, la o prelungire a şirului de acuzaţii formulate încă de acum şase ani, când micii acţionari reclamau o serie de  fraude pe care  directorul şi acţionarul majoritar al SC Comat Argeş SA, Nicolae Crăciun, le-ar fi comis în achiziţionarea unui pachet de 10% din acţiunile firmei, de la SIF Oltenia.

Cei şase acţionari care s-au adresat instanţei săptămâna trecută, reprezentaţi de avocatul Eugen Chelaru, cer, printre altele,  anularea unei hotărâri a AGA Comat Argeş SA, hotărâre care i-a cam lăsat cu ochii în soare.

O majorare cu semne de întrebare

Pe 30 aprilie 2014, din iniţiativa  acţionarului majoritar al SC Comat SA, Nicolae Crăciun – care, la acest moment, deţine 80% din capitalul social al SC Comat Argeş - a fost convovcată o Adunare Generală Extraordinară  a Acţionarilor care să dispună asupra unei majorări a capitalului social al firmei. Zis şi făcut! AGEA a aprobat majorarea de capital, urmând să fie emise 850.000 de acţiuni noi cu o valoare nominală de 2,5 lei pe acţiune, titluri care urmau să fie oferite spre subscriere celor înscrişi în Registrul acţionarilor. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial al României pe 20 mai 2014, astfel încât termenul subscriere să se încheie la  20 iunie 2014.

“Hotărârea AGA se bazează pe o cauză ilicită” susţin micii acţionari

Numai că printr-o altă hotărâre AGA din 1 august 2014, publicată şi ea în Monitorul Oficial, s-a aprobat  prelungirea termenului de subscriere. În acelaşi  timp, suma cu care a fost majorat capitalul social a fost diminuată de la 2.125.000 lei (contravaloarea celor 850.000 de acţiuni )m, la 1.690.012,50 lei (adică doar 676.005 acţiuni a 2,5 lei fiecare), respectiv în limita  noilor acţiuni subscrise.
“În acest fel a fost anulată prevederea din hot  nr. 2/30.04.2014,  conform căreia, după expirarea termenului de subscriere, acţiunile rămase vor fi distribuite celorlalţi  acţionari, proporţional cu acţiunile deţinute la data de 20 apriie 2014”, arată cei 6 acţionari minoritari care atrag atenţia că că hotărârea de prelungire a termenului de subscriere este nelegală. Referitor a aceeaşi hotărâre, se mai arată că, pe lângă faptul că se încalcă anumite prevederi legale, hotărârea AGA se bazează pe o cauză ilicită, “scopul ei fiind acela de a valida retroactiv subscrieri realizate de unii acţionari  si după ce termenul stabilit în acest scop expirase.”, după cum explică cei 6 acţionari care subliniază şi că hotărârea a avut caracter preferenţial, pentru că de efectele sale n-au putut beneficia toţi acţionarii.
„Hotărârea încalcă şi prevederile art. 219 din L31/1190, conform căreia dacă majorarea de capital propusă nu este subscrisă integral, capitalul va fi majorat cu cuantumul subscrierilor primite, doar dacă condiţiile de emisiune prevăd această posibilitate. Or, în Hotărârea AGA din  30.04.2014 nu este prevăzută posibilitatea  majorării capitalului social doar în limita subscrierilor”, se mai arată în respectiva cerere

Nu sunt primele acuzaţii la adresa lui Nicolae Crăciun

În urmă cu câţiva ani, un grup de acţionari ai societăţii reclama o serie de fraude pe care directorul  SC Comat Argeş SA, Crăciun Nicolae, le-ar fi comis la achiziţionarea unui pachet de 10% din acţiunile firmei, de la SIF Oltenia, în vara lui 2008 şi, ulterior, în evaluarea patrimoniului societăţii, cu scopul de a justifica preţul infim cu care a fost achiziţionat respectivul pachet, faţă de valoarea sa reală de piaţă. Plângerile penale pe care acţionarii le-au făcut împotriva directorului Crăciun şi a echipei sale s-au concretizat în mai multe dosare penale instrumentate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti.
După un an şi jumătate de cercetări, dosarele au fost înaintate la Parchet cu propunerea ….neînceperii urmăririi penale, deşi miza în acest scandal a fost  una uriaşă! Sau poate tocmai de-aia, după cum sugerau, la aflarea veştii, acţionarii nemulţumiţi.

O retetă …de succes

Terenurile şi clădirile din patrimoniul societăţii valorau, în vara lui 2008, peste 20 de milioane de euro, preţul real de piaţă al unei acţiuni situându-se în jurul pragului de 80 euro/acţiune.
„La acel moment, directorul Crăciun cumpărase pachetul de 10% de la SIF Oltenia, încălcând legile în vigoare şi statutul societăţii, care îl obligau să convoace AGEA (Adunarea Extraordinară a Asociaţilor – n.r.), cu un preţ de 10 euro/acţiune. Ulterior, în iarna aceluiaşi an, un raport de evaluare a capitalului social al societăţii  «mânărit» la indicaţiile directorului Comat, fixa valoarea unei acţiuni la 6 euro! Astfel, potrivit raportului întocmit de SC Total Rom Proiect SRL, terenurile Comat (peste patru hectare situate în intravilanul Piteştiului, în zona centrală) au fost evaluate la un preţ de 27 euro/mp, când valoarea reală de piaţă era de cel puţin 450 euro/mp! Noi cerusem, în AGA, să se evalueze capitalul social în vederea stabilirii valorii reale a patrimoniului şi a valorii reale a unei acţiuni, pe piaţă. Ne-am trezit că avem cu totul altceva, şi anume un raport de evaluare privind imobilizările corporale aflate în proprietatea societăţii. Raportul era făcut pe baza unor date false şi a unor calcule eronate. Am discutat cu evaluatorul, iar acesta a afirmat că, pentru realizarea raportului, a purtat discuţii tehnice numai cu directorul Crăciun Nicolae şi că raportul a fost făcut pentru contabilitatea firmei. Repet, noi aprobasem efectuarea unui raport de evaluare pentru stabilirea valorii reale de piaţă a patrimoniului şi a unei acţiuni, nicidecum pentru contabilitate. La rândul său, Crăciun ne-a minţit, afirmând, în aprilie 2009, că va dispune refacerea acestui raport de evaluare. Ne-a aruncat praf în ochi!”, arătau, atunci, contestatarii lui Crăciun Nicolae.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea