Din octombrie, preţul gigacaloriei ar putea scădea cu 45 de lei

# Veşti bune pentru piteştenii rămaşi racordaţi la sistemul centralizat de termoficare # Primarul Tudor Pendiuc: ”Nu este o măsură electorală”

Luna aceasta, primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, va face Consiliului Local o propunere de reducere a tarifelor pentru energia termică, astfel încât piteştenii rămaşi în reţeaua centralizată de termoficare să treacă mai uşor de iarna care vine.
Dacă va trece de CL Piteşti, ceea ce este foarte probabil,  de la 1 octombrie, preţul gigacaloriei va scădea de la 245 la 200 de lei. Asta ar însemna pentru cele  circa 24.500 de familii rămase în sistem, facturi ceva mai mici faţă de iarna trecută. Concomitent cu reducerea tarifului pentru energia termică, Consiliul Local va trebui să mărească subvenţia pentru SC Termo Calor Confort SA, furnizorul local de agent termic în sistem centralizat.
“Vom veni cu un proiect de reducere a preţului gigacaloriei, de la 245 lei cu TVA, cât este în prezent, la 200 lei cu TVA. Nu este o măsură electorală, ci una de a ajuta cetăţenii să treacă de această iarnă. Preţul la gaze s-a tot mărit, legat probabil şi de criza din Ucraina. Cred că de la 1 octombrie va fi redus costul gigacaloriei. Administraţia locală va suporta diferenţa rezultată în urma  acestei reduceri: se va mări subvenţia, dar măcar ştim că vom avea apă caldă şi căldură la iarnă”, spune Tudor Pendiuc.
Măsura este luată  în contextul în care, de săptămâna trecută, mai multe blocuri  din Piteşti racordate la sistemul centralizat nu mai au apă caldă din cauza restanţelor. Printre cei afectaţi se numără şi buni platnici, care au ghinionul de a locui în asociaţii cu restanţe mari  către Termo Calor.
“Este adevărat că cetăţenii care şi-au plătit facturile n-au nici o vină că ceilalţi nu şi-au achitat, dar nici noi n-avem. Ăsta este sistemul! “, a precizat edilul Piteştiului, Tudor Pendiuc, care a a adăugat  că săptămâna viitoare va avea o întâlnire cu  reprezentanţii Termo Calor.  De asemenea, autorităţile locale aşteaptă ca, la sfârşitul lunii septembrie, la rectificarea bugetară, să se aloce de la Guvern şi un ajutor pentru încălzire în iarna din acest an.
În CL se va mai discuta pentru găsirea unor soluţii şi pentru cei care vor să se debranşeze şi, deocmdată, nu pot, pentru că locuiesc în zone unitare.

Anul acesta Termo Calor a rămas fără încă 1100 de clienţi şi s-ar putea să mai piardă câteva sute

Deşi Tudor Pendiuc spune că măsura nu urmăreşte avantajarea clienţilor Termo Calor şi că n-a fost gândită ca să-i păstreze în sistem pe cei care ar intenţiona să plece din reţea  în noua rundă de debranşări la care s-ar putea da undă verde luna viitoare, realitatea arată că furnizorul local de agent termic produce apă caldă şi căldură pentru tot mai puţini clienţi.
Bilanţul debranşărilor  de anul acesta, deşi mai mic decât cel de anul trecut, e îngrijorător: 1.100 de cereri. Asta însemnă că furnizorul local de agent a rămas cu 24.500 de clienţi, asta în condiţiile în care,la începutul anului 2010, furnizorul local de agent termic livra apă caldă şi căldură pentru 50.000 de apartamente,
Din afară, tendinţa pare îngrijorătoare pentru ritmul  și valoarea investiţiilor pe care autorităţile locale le fac în centrale termice de cartier.
Şi, totuşi, chiar dacă beneficiarii pleacă, investiţiile în centralele termice de cartier continuă. “Datorită centralelor termice de cartier, pierderile s-au redus cu 40%.”, spune primarul.
“Centralele termice de cartier şi-au demonstrat şi îşi demonstrează eficienţa. Datorită acestor centrale de cartier, noi am reuşit să oprim creşterea prețurilor la agentul termic, şi, iată, ar putea urma chiar o scădere,  în condiţiile în care la gaze, apă-canal, energie electrică tarifele au  fost într-o continuă creştere”, explică Sorin Apostoliceanu, şeful serviciului Facturare din cadrul S.C. Termo Calor Confort,  care mizează inclusiv pe întoarcearea  în sistem a unei părţi din clienţii care s-au debranşat, tocmai ca urmare a eficacităţii demonstrate a acestor centrale.
C.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea