”Modernizarea și reabilitarea de străzi urbane în orașul Topoloveni” - un proiect finalizat cu succes

# Gheorghiță Boțârcă: ”Atitudinea celor de la CEZ și Distrigaz este de netolerat” # Gheorghiță Boțârcă: ”S-ar putea să fim primul oraș din țară cu blocurile anvelopate total în 2015”
Joi, 11 septembrie, în sala de ședințe a Primăriei Topoloveni s-a desfășurat o incitantă conferință de presă. Aceasta a fost susținută de primarul orașului, Gheorghiță Boțârcă, și de directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Mușat. Evenimentul a fost prilejuit de  finalizarea proiectului de reabilitare și modernizare a străzilor din orașul Topoloveni, județul Argeș. Unitatea Administrativ-Teritorială Topoloveni, în calitate de beneficiar, a obținut în luna mai 2011 fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Operațional Regional 2007 — 2013, Axa prioritară 2, Domeniul major de intervenție 2.1 'Reabilitarea și modernizarea rețelei de drumuri județene și străzi urbane — inclusiv construcția/ reabilitarea șoselelor de centură', pentru proiectul 'Modernizarea și reabilitarea de străzi urbane în orașul Topoloveni'.

Valoarea totală a cererii de finanțare a fost de 24.710.503,49 lei, din care: valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR a reprezentat 15.407.211,23 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național a fost de 2.048.357,56 lei, iar cofinanțarea eligibilă a beneficiarului a fost în sumă de 356.236,10 lei. Durata de implementare a proiectului a fost de 40 de luni, interval de timp în care au fost reabilitate și modernizate șapte străzi, cu o lungime totală de 7,8 km, cu scopul de a îmbunătăți condițiile de transport, prin creșterea vitezei de rulare și prin reducerea costurilor de exploatare și a ratei accidentelor, prin adoptarea unor măsuri pentru siguranță.
Orașul Topoloveni este, în prezent, beneficiar a trei contracte cu finanțare nerambursabilă în cadrul programului Regio, ce au o valoare totală de 43.627.926,01 lei, din care valoarea totală solicitată reprezintă 31.308.333,15 lei. Pe lângă proiectul de îmbunătățire a infrastructurii de transport, Unitatea Administrativ-Teritorială Topoloveni, în parteneriat cu Parohiile Inuri și Goleștii Bădii, a obținut fonduri pentru consolidarea, restaurarea și valorificarea turistică a două lăcașe de cult — Biserica cu hramul 'Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril' Inuri și Biserica cu hramul 'Adormirea Maicii Domnului' din Goleștii Bădii.

Gheorghiță Boțârcă: ”S-ar putea să fim primul oraș din țară cu blocurile anvelopate total în 2015”

Primarul orașului, Gheorghiță Boțârcă, a marcat câteva repere din activitatea desfășurată. ”Am construit, până în prezent, aproximativ 80 de apartamente ANL. Avem, însă, în momentul de față, 500 de cereri depuse. Vom încerca să transferăm o parte din aceste nevoi către locuințe individuale, oferind infrastructură, străzi asfaltate și utilități, în zone nepopulate. Vom valorifica astfel peisajul, dealurile care oferă o perspectivă deosebită celor care vor dori să își construiască locuințe.”
Revenind la proiectul recent finalizat, primarul Boțârcă a punctat, cu umor: ”Ne-am creat, lucrând la aceste străzi, un handicap. Pentru că localnicii din zonele unde rețelele de apă și canalizare încă nu au ajuns, au venit să ne întrebe când ne vom ocupa, în același mod, și de străzile lor. Ei bine, chiar ne vom ocupa. Urmărim demararea unui proiect integrat pentru extinderea rețelei, de la cele șapte străzi la tot restul orașului.
Au demarat, deasemenea, procedurile de licitație pentru anveloparea ultimelor 23 de blocuri rămase nereabiltate. S-ar putea să fim primul oraș din țară cu blocurile anvelopate total în 2015.”

Gheorghiță Boțârcă: ”Atitudinea celor de la CEZ și Distrigaz este de netolerat”

”Avem și o nemulțumire, o nerealizare. Nu am reușit, în cadrul proiectului recent finalizat, să introducem, așa cum ne-am propus, gazele. Nu este de acceptat ca, după ce au dat avizul în faza de proiectare, cei de la Distrigaz să stopeze investiția. Aveau pretenția ca, după finalizarea rețelei, să le-o  predăm cu titlu gratuit. Însă lucrarea este realizată cu finanțare europeană. Iar ieșirea din patrimoniu a unei părți din aceasta către o firmă privată duce direct către o clauză penală intitulată ”îmbogățirea fără justă cauză”. Trebuie să știți că, aici, la Topoloveni, spre deosebire de multe alte localități, nu am cedat proprietatea rețelei de gaze. Aceasta este, în continuare, proprietatea privată a orașului. Pot să vă anunț faptul că, chiar astăzi, a fost ultimul termen la ICCJ în litigiul cu cei de la Distrigaz în vederea recuperării redevenței.”
Primarul orașului Topoloveni a vorbit și despre un alt proiect aflat în plină derulare, cel de constrire a unei centrale fotovoltaice de 3 MW. Energia electrică produsă de aceasta va fi consumată în regim public, de către instituțiile din oraș dar și, probabil, în urma semnării unor parteneriate, de către alte localități învecinate.

Liviu Mușat, directorul ADR Sud Muntenia: ”Este doar un antreu pentru ceea ce va urma pe programele din 2014-2020”

Șeful ADR a fost caracterizat de gazdă ca fiind ”serios, pretențios, dar și la pungă gros”. Liviu Mușat și-a însușit remarca, menționând însă că orașul Topoloveni are o zestre atrasă prin POR 2007-2013 de 10 milioane de euro. Acesta a mai adăugat că, din informațiile pe care le deține, suma ”este doar un antreu pentru ceea ce va urma pe programele din 2014-2020.” O altă remarcă gustată din plin de participanți a fost cea privitoare la stadiul avansat al anvelopării blocurilor: ”La partea de anvelopări răsuflu, în sfârșit, ușurat. Vom putea da bani, ulterior, și la alte localități!”
S.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea