Tineri din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului la „Reuniunea Tinerilor Ortodocși”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, 53 de tineri din Eparhia Argeșului și Muscelului, cu vârste cuprinse între 15 si 26 ani, au participat în perioada 3-6 septembrie 2014, la Baia Mare, la ,,Reuniunea Tinerilor Ortodocși", care a adus laolaltă peste 3500 de tineri din țară și invitați din străinătate. Tinerii argeşeni au fost însoţiţi de preoţii Oprescu Daniel, Ilina Vasile şi Militaru Gabriel.
Mărturiile tinerilor participanți grăiesc de la sine, așadar redăm mai jos câteva dintre ele:
# Ţurlea Teodora, 18 ani, elevă la Colegiul Naţional Dinicu Golescu, clasa a XII-a, Parohia Sfântul Ilie, Protoieria Câmpulung Muscel: “Consider participarea la această reuniune o mare binecuvântare. A fost o experienţă deosebită, unică până acum. Am cunoscut tineri cu ţeluri ca ale mele, tineri din toată ţara, tineri străini, toţi uniţi de credinţă. Am fost fascinată de program. A fost minunat să mă rog cu atâtea suflete. Sper să pot participa din nou la reuniunile ce vor mai fi şi să ne strângem şi mai multe suflete să cântăm Lumină lină sub razele soarelui de apus.”
# Alexe Valeriu Petruţ, 21 ani, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfânta Muceniţă Filoteea” Piteşti: “Reuniunea Naţională a Tinerilor Ortodocşi de la Baia Mare, a avut ca nucleu Anul Omagial al Sfinţilor Martiri Brâncoveni si totodată Anul Euharistic. Reuniune, unire, într-un cuvânt „Bucurie”. Profunda emoţie a fost cuvântul de învăţătură al Î.P.S. Justinian, care a scos în evidenţă problemele contemporane. Î.P.S. Justinian a făcut apel la unitate familială, unitate şi înţelegere frăţească şi totodată la comuniune și pace. În concluzie, timp de trei zile ne-am încărcat spiritual datorită activităţilor cultural artistice. Aducem cu noi din „ Patriarhia Nordului”, cum a fost numit Maramureşul de ierarhii prezenţi, bucurie, pace şi dragoste ortodoxă. Ce dorinţeam? Ar fi nemapomenit să avem o astfel de reuniune la Argeş. Hristos în mijlocul nostru!”
# Drăghicioiu Elena-Ramona, 17 ani, Colegiul Naţional ”Ion C. Brătianu” clasa a XII-a, Parohia „Sfinţii Ierarhi Nicolae şi Nectarie Taumaturgul” Piteşti : „Evenimenul la care am participat m-a impresionat prin multitudinea sentimentelor trăite. Timp de trei zile, am gândit, am simţit, am crezut şi am mărturisit credinţa şi dragostea pentru Dumnezeu. Un moment emoţionant a fost întâlnirea cu Maramureşul istoric, cu oamenii locului, nişte voluntari excepţionali. O binecuvântare a fost întlâlnirea cu Î.P.S Justinian, Arhiereul care ne-a arătat paşii lui Dumnezeu în nordul României. Am cunoscut o mulţime de tineri cu care ne-am împrietenit şi de la care am învăţat lucruri noi atât legate de temele de discuţie, cât şi din afara acestora, adică pe alte subiecte pe care noi am reuşit să le discutăm în timpul liber. Reuniunea Naţională a Tinerilor Ortodocşi din România este un eveniment unic în viaţa mea şi mulţumesc preoţilor însoţitori pentru ceea ce au făcut pentru noi tinerii si pentru tot ceea ce ne-au învăţat. Sunt recunoscătoare Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului pentru că m-au ales să fac parte din grupul delegaţilor din Argeş.”
# Stan Mihail Stelian, 17 ani, Liceul de Arte Dinu Lipatti, Clasa a XII-a, Protoieria Topoloveni, Parohia Priboieni de Jos: Consider că ideea și proiectul în sine au fost foarte reușite și utile pentru tinerii ortodocși, deoarece am aprofundat tainele ortodoxiei. Ar fi foarte plăcut dacă această activitate s-ar putea desfășura și în cadrul județului nostru, deoarece și nouă ne-ar face plăcere să primim tinerii ortodocși la fel cum și noi am fost primiți.
# Mihai Ștefan Adrian, 20 ani, cântăreț bisericesc, Protopopiatul Costești, Parohia Siliștea II: Reuniunea tinerilor ortodocși - un proiect măreț pentru noi, tinerii ortodocși care suntem la început de drum în viață și avem nevoie de lecții morale și de modele pentru a încerca cât de puțin să le urmăm exemplul. La festivitatea de deschidere de miercuri când, pe lângă Catedrala Sfânta Treime din Baia Mare tinerii rosteau fiecare cu glasul său imnul de stat, am lăcrimat. Am lăcrimat pentru că am conștientizat că pe tot parcursul acestui an am uitat imnul de stat, imnul nostru, al românilor. Poate dacă nu mergeam la reuniune nici acum nu-mi dădeam seama. Sunt convins că bunul Dumnezeu nu și-a întors urechea de la strigătul nostru de ajutor pentru cei aflați în războaie pentru creștinii aflați în prigoană. Sunt mândru că sunt ortodox, sunt bucuros că m-am aflat printre tinerii ortodocși.
# Ionescu Maria Luiza, 17 ani, Colegiul Național Vlaicu Vodă, Clasa a XI-a, Protoieria Curtea de Argeș, Parohia Valea Danului: Această tabără mi-a dat ocazia să cunosc persoane și obiceiuri nemaicunoscute până acum. Am participat la diverse activități interesante și educative și am descoperit cu toții frumusețea țării noastre. Cunoscând persoane noi ne apropiem mai bine de Dumnezeu.
Așadar bucuria de a fi creștin ortodox este vie în sufletele tinerilor!
# Comăneci David Daniel, 22 ani, student la Facultatea de Teologie Sfânta Muceniţă Filoteea din Piteşti, Parohia Schei, Protoieria Câmpulung Muscel:
„Am fost profund impresionaţi de primirea călduroasă oferită, atât de organizatori cât şi de credincioşi, de respectul oamenilor faţă de Biserica Ortodoxă şi de răspunsul călduros al orăşenilor la procesiunea la care am participat. Suntem recunoscători tuturor şi pentru toţi am înălţat lui Dumnezeu o rugăciune.”
# Zegheru Monaliza, 25 ani, Centrul Cultural Educativ Mioveni, Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Mioveni Argeş:
„Am avut deosebita plăcere să participăm la o frumoasă acţiune a tinerilor ortodocşi din ţară şi străinătate, pornind această călatorie cu emoţii în suflete şi cu bucuria generată de faptul că urma să trăim o experienţă nouă, să cunoaştem oameni şi locuri noi. Ajunşi în oraşul Baia Mare, gazda noastră din acest an, am fost impresionaţi de masa de oameni implicaţi în organizarea acestui proiect având cu toţii dorinţa şi scopul comun de a decurge totul cât mai bine. Programul bine stabilit care a urmat ne-a ajutat să cunoaştem în egală măsură oameni şi locuri noi, să legăm prietenii, să descoperim frumuseţea “ţării Maramureşului” şi a sufletelor locuitorilor acestui ţinut. Proiectul la care am participat cu mic cu mare, a reprezentat un schimb de experienţă care ne-a făcut să vedem şi să simţim importanţa credinţei, modul de implicare şi participare activă manifestată intr-o altă zonă a ţării noastre, sfinţenia cu care se respectă tradiţia, să cunoaştem portul tradiţional din toate zonele ţării, să participăm activ la spectacole şi dezbateri şi să cântăm cu toţii Celui mai Mare Împărat al lumii! Grupul Catehetic al “Parohiei Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ mulţumeşte pentru această experienţă.”
# Iordache Ionela Carmen, 17 ani, Liceul Tehnologic Dacia Pitești, clasa a XII-a, Protoieria Topoloveni, Parohia Priboieni de Jos:
”Am legat prietenii noi. Ne-am apropiat de Dumnezeu. Am vizitat locuri minunate. Am avut parte de experiențe plăcute.”
(www.eparhiaargesului.ro)

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea