„Chelu se ascunde, cel mai probabil, în Transnistria”

# Afirmă Gigi Văsîi, acţionarul majoritar (în acte) al Alprom # Gigi Văsâi: ”Pot să dezvolt la Alprom o producţie care să ridice fabrica de mobilă undeva între primii 5-6  producători ai României”

Controversatul om de afaceri Cătălin Chelu, condamnat definitiv, în urmă cu două săptămâni, de Curtea de Apel Bucureşti, la şase ani de închisoare în dosarul „Mită la MAI”, este dat în urmărire naţională, pentru punerea în executare a deciziei instanţei. Din punctul de vedere al unora dintre cei au avut

de-a face, de-a lungul timpului, cu Cătălin Chelu, afaceristul ar fi părăsit deja ţara. Este şi opinia lui Gigi Vâsâi, patronul SC Financiar Urban,  care, în ultimii 5 ani, a dus un război  continuu cu Chelu pentru recunoaşterea sa ca acţionar majoritar al Alprom.

Aşa cum se ştie, omul de afaceri Cătălin Chelu, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucuresti, la șase ani de închisoare pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne Dan Valentin Fătuloiu. În schimbul banilor, Fătuloiu - care, potrivit procurorilor DNA, a fost denunţător în acest dosar - trebuia ca, în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să „îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informaţiilor din dosarele penale având ca obiect infracţiuni comise de către Chelu Cătălin Constantin şi persoanele apropiate acestuia”. Mandatul de executare a deciziei instanţei trebuia pus în aplicare de acum  două săptămâni, doar că omul de afaceri gălăţean este de negăsit.
Pentru mulţi, dispariţia lui Cătălin Chelu  nu e  chiar o surpriză, mai ales că afaceristul îşi câştigase demult reputaţia de băiat rău, iar şansele să fie găsit sunt destul de mici, dacă le raportăm la versatilitatea de care Chelu a reuşit să dea  dovadă, de-a lungul anilor, pentru a-şi spori considerabil averea.
Unde este acum  Cătălin Chelu?!  Asta se întreabă atât oamenii legii, cât şi oamenii de afaceri lăsaţi cu buza umflată  se controversatul afacerist.

 

Gigi Văsîi: “Cred că cei care-l ascund pe Chelu sunt cei compromişi odată cu el”

Să nu uităm că acelaşi Chelu este şi artizanul ingineriilor financiare care au dus inclusiv la devalizarea Alprom,  unde, teoretic, acţionar majoritar ar trebui să fie omul de afaceri  Gigi Văsîi, prin  SC Financiar Urban, dar care, în realitate este controlată, de cinci ani încoace, de Gruparea Chelu.  Gigi Văsîi este şi unul dintre cei care au simţit pe propria  de ce e în stare Cătălin Chelu şi are propria sa teorie legată de dispariţia afaceristului gălăţean
“Cred că cei care-l ascund pe Chelu sunt cei compromişi odată cu el. Aceştia sunt cei care încearcă să-l ţină departe de organele de cercetare. Cred că, până la urmă,  d-l Chelu va aduce mulţi oameni după el, în puşcărie, acolo unde îi este locul, sau, dacă va reuşi să se ascundă în continuare, îi va atrage acolo unde se află el. După părearea mea, cel mai probabil Chelu se ascunde în Transnistria, dacă luăm de bune chiar afirmaţiile sale, potrivit cărora dezvoltă o serie de afaceri în Republica Moldova, acolo unde, după cum a spus-o în unele cercuri, ar fi putut să cumpere Guvernul cu bani puţini.” , a declarat, pentru Atitudine în Argeş,  Gigi Văsîi.
Ca urmare a condamnării  lui Chelu, patronului  SC Financiar Urban - acţionarul majoritar de drept la Alprom ignorat de de gruparea Chelu - îi cresc considerabil şansele de a-şi putea spune cuvântul în AGA Alprom. Asta, desigur, dacă prin gruparea pe care a construit-o, Chelu nu va reuşi să controleze, în continuare, fabrica de mobilă, indiferent de locul din care o va face.
“Ca în cazul oricăriei persoane care mituieşte, aşa cum a făcut-o Chelu cu mulţi oameni cu funcţii şi putere, apropiaţii săi vor începe să spună adevărul. Unii dintre ei chiar au început să o facă şi cred că asta e şansa noastră.”,  crede Gigi Văsîi.
Deocamdată, Văsâi aşteaptă ca  Tribunalul specializat  Argeş să se pronunţe asupra unei contestaţii formulate împotriva măsurilor adoptate de administratorul judiciar al Alprom SA, contestaţie în care sunt arătate cu degetul şi câteva dintre metodele prin care Gruparea Chelu a băgat SC Alprom în faliment.
Contestaţia vizează  deciziile adoptate de administatorul  judiciar al Alprom la data de 29 iulie 2014, când a fost întocmit raportul în procedura de insolvenţă, procedură deschisă în iunie, anul curent. Gigi Văsîi solicită, printre altele, anularea măsurilor dispuse de administratorul judiciar în ceea ce priveşte structura  acţionariatului societăţii.

Ce tranzacţii ar trebui anulate

Respectivul raport vorbeşte de o scădere a cifrei de afaceri a fabricii de mobilă, fără a indica şi cauzele care au  stat la baza respectivei scăderi, iar Gigi Văsâi pune această scădere pe  anumite transferuri dubioase de active efectuate în  ultimii trei ani anteriori deschiderii procedurii insolvenţei.
Este vorba despre un teren în suprafaţă de 239.644 mp şi clădirile amplasate pe acesta - în suprafaţă construită de 82.690 mp - proprietatea Alprom, vândut către  CIBROSAT SA Galaţi (firma la care Cătălin Chelu e acţionar) pentru o creanţă în sumă de  8,76 mil. lei,  reprezentând împrumut şi daune interese plus cheltuieli de executare, transferul fiind  făcut “în dauna Alprom, fără ca acţionarii să fie  informaţi şi fără să existe o  hotărâre a AGEA cu privire la contractarea acestui împrumut, sau  de înstrăinare de active ale SC Alprom.”,  după cum se arată în contestaţie.
Cel de-al doilea transfer dubios vizează înstrăinarea către Electroargeş (firmă controlată, de asemenea, de Cătălin Chelu) a 59.745 mp, împreună cu imobilele  amplasate  pe acesta, pentru suma de 1.000.000 de euro. De precizat că omul de afaceri Cătălin Chelu este acţionar în toate cele trei societăţi comerciale – Alprom, Cibrosat şi Electroargeş – ceea ce duce la concluzia formulată în contestaţia amintită că “scopul  urmărit a fost acela de a ruina Alprom, pentru că a pierdut, în instanţă, poziţia de acţionar majoritar”.
Ceea ce sare în ochi este preţul de vânzare din tranzacţia cu Electroargeş - de 8 euro/mp de teren şi construcţii - în condiţiile în care preţul de vânzare numai al terenului, în zona Fabricii de Bere, unde se găseşte Alprom, este de 170 de euro/mp.  Şi în celălalt trnsfer patrimonial, valoarea de tranzacţionare  a fost  tot de 8 euro/mp (teren+construcţie), faţă de 170 de euro/mp  preţul real al terenului tranzacţionat, în cazul unei suprafeţe învecinate.  Iar exemplele pot continua şi cu alte transferuri: “Fără nicio aprobare a AGA, membrii Consiliului de Administraţie al  SC Alprom i-au vândut  lui Cătălin Chelu, la un preţ derizoriu, acţiuni ale SC Rotan SA- Societate la care Alprom SA era acţionar majoritar şi administrator şi că, ulterior, grupul Chelu a majorat capitalul social al Rotan SA, fără a pune în discuţie, în AGA Alprom, participarea/neparticiparea fabricii de mobilă  la o astfel de majorare, în felul acesta fiind diminuate activele Alprom şi, împlicit, posibilitatea  de a face rost de lichidităţi.”, aşa cum se mai arată în contestaţia amintită.

Gigi Văsîi are planuri mari cu Alprom

“Dacă administratorii judiciari îşi fac treaba şi dacă se anulează transferurile ilicite de terenuri, voi reuşi să dezvolt la Alprom o producţie care să ridice fabrica de mobilă undeva între primii 5-6  producători ai României.”, spune omul de afaceri piteştean.
Reamintim că scandalul  Alprom a izbucnit în 2009, după ce Maria Bugheanu (fost director CPL Piteşti) a vândut de două ori  pachetul de acțiuni de 7,47% pe care-l deținea la Alprom -mai întâi, lui Gheorghe Văsîi, când a fost semnat un antecontract pentru suma de 800.000 euro, şi apoi firmelor controlate de Cătălin Chelu, pentru 1,8 milioane euro.  Maria Bugheanu a pierdut procesele cu omul de afaceri Gheorghe Văsîi, inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce înseamnă că,  Gigi Văsîi, prin S.C. Financiar Urban, ar fi proprietarul pachetului de acţiuni de la Maria Bugheanu şi astfel, cu cele 48 de procente deţinute anterior, ar putea fi considerat  acționarul majoritar al societății. Deciziile instanţelor amintite nu prea l-au ajutat decât în teorie pe Gigi Văsîi, pentru că, în practică, gruparea Chelu a făcut legea în Alprom în toţi cei cinci ani de la izbucbnirea scandalului. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile după  sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, care l-a condamnat pe Cătălin Chelu la şase ani de închisoare în dosarul „Mită la MAI”.

Chelu s-ar mai putea trezi cu o condamnare. Nu că i-ar păsa!

Tribunalul  Argeş  a admis, la începutul acestui an  plângerea formulată de SC Financiar Urban (Firma lui Gheorghe Văsîi) şi a trimis cauza procurorului în vederea începerii  urmăririi penale faţă de Cătălin Chelu,  Gabriel Constantinescu şi Mihai Brânză (Preşedintele Consiliului de Administraţie al ALPROM, membru în gruparea lui Cătălin Chelu) “pentru infracţiuni prevăzute de  art. 215, art. 246, art. 288, art. 290, art. 292 CP”. Pe românește înșelăciune, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea