Ieftinirea gigacaloriei, privită cu îndoieli de unii consilieri locali

# Radu Perianu (foto), PNL: ”Sper că s-a procedat judicios când s-a luat această măsură!” # Tudor Mihail,  PDL: “Este o chestiune nu foarte corectă pentru cei care se încălzesc de la centrale individuale”

Proiectul de HCL privind reducerea preţului gigacaloriei pentru  piteştenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare a fost votat săptămâna trecută. Cu toate că şi-au dat în unanimitate OK-ul pentru măsura iniţiată de primarul Tudor Pendiuc, au fost şi consilieri care au ridicat întrebări cu privire la efortul bugetar pe care-l atrage această reducere a preţului gigacaloriei şi la discriminarea pe care o presupune sprijinirea doar a clienţilor Termo Calor Confort, nu  şi a posesorilor de centrale de apartament.
De la 1 octombrie, preţul gigacaloriei va scădea de la 245 la 200 de lei. Asta ar însemna pentru cele circa 24.500 de familii rămase în sistem, facturi ceva mai mici faţă de iarna trecută. Pentru reducerea tarifului la energia termică, Consiliul Local Piteşti va trebui să mărească  însă subvenţia pentru SC Termo Calor Confort SA, furnizorul local de agent termic în sistem centralizat.
„Sper că cei de la Termo Calor Confort au făcut toate calculele, astfel încât să nu ne trezim în situaţii de genul celor în care ne-am mai trezit. Este de notorietate faptul că  furnizorii ne livrează  gazele cu banii jos … sper că s-a procedat judicios când s-a luat această măsură!“ a  precizat Radu Perianu, consilier local PNL.
“Anul trecut am mărit capitalul societăţii cu 70 miliarde de lei vechi, bani pe care i-am suportat  tot din bugetul local”, a amintit de un alt efort bugetal al municipalităţii, consilierul PDL Tudor Mihail.
Printre opiniile avansate în aceeaşi şedinţă a Consiliului Local Piteşti  s-a numărat  şi cea potrivit căreia măsura în sine ar fi una de sprijinirea a Termo Calor Confort SA,  care are siguranţa încasării de la  bugetul local a subvenţiei,  mult mai sigură decât încasările de la populaţie.
Primarul Tudor Pendiuc a explicat însă că măsura, deşi presupune un efort bugetar, este singura la îndemînă  pentru trecerea a iernii 2014-2015, pentru că măreşte capabilitatea populaţiei de  a plăti facturile către furnizorul de agent termic.
“Am luat această măsură, după ce au fost oprite gazele din cauza unor datorii ale asociaţiilor către Termo Calor Confort.  Circa 90% dintre datornici sunt rău platnici, iar după cum ştiţi, tariful gigacaloriei variază în funcţie de preţul la gaze şi electricitate. La 245 lei/gcal sunt mulţi oameni care nu pot plăti, dar la 200 lei /gigacal posibilităţile de plată cresc. Diferenţa o găsim în subvenţie“ a explică primarul Tudor Pendiuc

“Măsura e  doar de natură a sprijini populaţia. Restul sunt poveşti!”

Potrivit edilului şef, cu noul tarif la energia termică,  Piteştiul se va situa sub media naţională în ceea ce priveste preţul de facturare a agentului termic,  medie care este de 227/ gcal.
“Măsura nu este nici de natură electorală, aşa cum s-ar putea gândi unii, nici de natură populistă.  Este  doar de natură a sprijini populaţia. Restul sunt poveşti”, spune Tudor Pendiuc.
Numai că şi pe matginea acestui sprijin pot înterpretări, aşa cum s-a întâmplat joi, în şedinţa  CL Piteşti, când consilierul PDL Mihail Tudor a atras atenţia  că măsura s-ar putea traduce în discriminarea celor care nu mai sunt clienţii Termo Calor Confort SA şi favirizarea celr rămaşi în sitem.
“La ora actuală, jumătate dintre locuinţele din Piteşti au centrale de apartament şi e o chstiune  nu foarte corectă pentru cei care se încălzesc de la aceste centrale individuale” , a precizat Mihail Tudor, contrazis fiind  de Tudor Pendiuc. Primarul a explicat că tocmai faptul că aceste familii au avut posibilitatea să-şi monteze centrale de apartament ar demonstra că au o nevoie mai mică se sprijin,  în comparaţie cu cele rămase racordate la sistemul centralizat de termoficare.

Clienţii Termo Calor, tot mai puţini

Încă de la avansarea propunerii pribind reducerea preţului gigacaloriei, edilul şef al Piteştiului a ţinut să precizeze că ieftinirea  n-a fost gândită cu intenţia de a-i păstra în sistem pe cei care ar intenţiona să plece din reţea  în noua rundă de debranşări la care s-ar putea da undă verde luna viitoare, Statistica  arată, totuşi, că furnizorul local de agent termic produce apă caldă şi căldură pentru tot mai puţini clienţi.  Bilanţul debranşărilor  de anul acesta, deşi mai mic decât cel de anul trecut, e îngrijorător: 1.100 de cereri. În aceste condiţii, furnizorul local de agent a rămas cu 24.500 de clienţi, faţă de începutul anului 2010 când Termo calor livra apă caldă şi căldură pentru 50.000 de apartamente,
Tendinţa pare îngrijorătoare pentru ritmul  și valoarea investiţiilor pe care autorităţile locale le fac în centrale termice de cartier.
Şi, totuşi, chiar dacă beneficiarii pleacă, investiţiile în centralele termice de cartier continuă pentru că, spun autorităţile locale şi reprezentanţii Termo Calor, şi-au demonstrat şi îşi demonstrează eficienţa. “ Datorită acestor centrale de cartier, am reuşit să oprim creşterea prețurilor la agentul termic şi, acum urmază  o scădere,  în condiţiile în care la gaze, apă-canal, energie electrică tarifele au  fost într-o continuă creştere”, explică Sorin Apostoliceanu, şeful serviciului Facturare din cadrul S.C. Termo Calor Confort,  care mizează inclusiv pe întoarcearea  în sistem a unei părţi din clienţii care s-au debranşat, tocmai ca urmare a eficacităţii demonstrate a acestor centrale.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea