Administrator de asociație de proprietari, trimis în judecată pentru o delapidare de 3 miliarde

La peste 3 miliarde de lei vechi se ridică prejudiciul estimat, produs unei asociații de proprietari din Pitești chiar de către administratorul acesteia. Georgeta Sianu (fostă Radu), administratorul în cauză, a fost trimisă în judecată de către Parchetul local, prin rechizitoriu, pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare. Faptele pentru care este chemată să dea socoteală au fost săvârșite în cursul anului 2011. Sesizarea organelor judiciare a fost făcută de către Asociația de Proprietari, situată pe strada Maior Șonțu, și a vizat nu doar infracțiunea de delapidare, ci și pe cea de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Concret, în calitate de administrator, femeia ar fi încasat de la locatari sume de bani pe care, în loc să le folosească la achitarea facturilor pentru utilități, și le-ar fi însușit, pentru folosul propriu, iar aceasta s-ar fi întâmplat în perioada cât a îndeplinit rolul de administrator, adică de la 1 iunie 2006, până la 31 martie 2011.

Administratorul asociației a negat acuzațiile ce i-au fost aduse

Expertul financiar-contabil desemnat de Parchet pentru stabilirea prejudiciului și a modalității în care a fost produs a constatat o lipsă în gestiune de 261.871,42 lei. Dat fiind faptul că lipseau multe dintre documentele de evidență (chitanțiere de încasare a întreținerii de la locatari, facturi și chitanțe privind plățile către furnizorii de utilități, registrul de casă), nu s-a putut stabili cu exactitate mărimea prejudiciului. Valoarea de 261.871,42 lei reprezintă, potrivit rechizitoriului, limita minimă a prejudiciului, însă suma poate crește la descoperirea altor elemente ce nu au putut fi luate în calcul la data expertizei financiar-contabile (cum ar fi eventuale încasări efectuate pentru lucrări de reparație și întreținere neutilizate, sume încasate drept fond de rulment neoperate în registrul de evidență ș.a.). Expertul a mai stabilit și că paguba a fost produsă asociației prin încasarea cotelor de întreținere de la locatari, bani pe care administratorul Georgeta Sianu nu i-ar mai fi depus în totalitate la furnizorii de utilități, ci și-ar fi însușit diverse sume din ei.
Chemată să dea cu subsemnatul la procuror, Georgeta Sianu a negat acuzațiile ce îi erau aduse de către Asociația de Proprietari, spunând că toate datoriile acumulate de aceasta către furnizori sunt din vina locatarilor, care nu și-au plătit cheltuielile de întreținere. În declarațiile date organelor judiciare, femeia a contrazis prejudiciul ce i se imputa, argumentând că expertul financiar-contabil a calculat respectivul prejudiciu fără a avea la dispoziție toate documentele contabile. În susținerea declarațiilor ei, ea a mai spus că acestea s-ar fi aflat într-un fișet, aflat la sediul unei alte asociații de proprietari, din Expo Parc, al cărei administrator fusese tot ea, iar fișetul respectiv ar fi fost spart și ar fi fost sustrase documente din el. Spusele femeii nu sunt susținute de probe, respectivele documente puteau fi distruse chiar de ea, tocmai pentru a-și ascunde faptele și a se pierde urma unor sume de bani - a remarcat procurorul de caz în rechizitoriu.
Dar asta va fi acum sarcina Judecătoriei, de a stabili vinovăția sau nevinovăția Georgetei Sianu, trimisă în judecată pentru delapidare. Cu privire la falsul în înscrisuri sub semnătură privată, cauza s-a clasat, dat fiind faptul că s-a constatat de către procuror că nu sunt elemente care să susțină existența acestei infracțiuni în cauză.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea