Românii i-au bătut, din nou, pe turci!

# Ansamblul folcloric “CIULEANDRA” din Topoloveni a participat la FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FOLCLOR de la Bodrum – Turcia.

Între 7 și 14 septembrie, Ansamblul folcloric ,,Ciuleandra” al Casei de Cultură ,,Ion Ionescu” Topoloveni a reprezentat cu cinste România la cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor de la Bodrum, Turcia, festival organizat de către Primăria Bodrum. Și, așa cum am menționat și în titlu, se poate spune că românii i-au bătut din nou pe turci. De data aceasta, la aplauze.
Bodrum este o localitate pitorească situată pe coasta Mării Egee, pe o peninsulă în apropierea insulei Kos. Are o arhitectură tipic mediteraneană, cu plaje de nisip spectaculoase și mici golfuri stâncoase. Bodrum-ul este fascinant noaptea, este o încântătoare destinație turistică care satisface exigențele oricărui turist și care își așteaptă vizitatorii să-i descopere misterele. Cunoscut în antichitate sub numele de Halicarnas (Halikarnassos), orașul Bodrum și-a câștigat celebritatea prin faptul că este orașul natal al istoricului grec Herodot și totodată locul unde se găsește Mausoleul din Halicarnas – una dintre cele șapte minuni ale lumii antice.
Alexandru cel Mare a cucerit orașul în anul 334 î.C., fără a-l distruge
Ca loc unde oamenii au trăit continuu de mii de ani, Bodrum are un trecut incredibil de bogat. Poziția sa lângă numeroase civilizații si evenimente ale istoriei antice au făcut din Bodrum un sit important pentru istorici.
Resturile Mausoleului din Halicarnas, aflate în partea de nord a orașului Bodrum (la cca 1 km de centru) sunt cuprinse într-un muzeu în aer liber, fiind vizitabile de către public.
Vizitabil este și castelul Sf.Petru din preajma portului Bodrum, construit de către Cruciații Ioaniți din resturile Mausoleului din Halicarnas, distrus de un cutremur de pamânt în secolul XII.
La ediţia de anul acesta a FESTIVALULUI  INTERNAŢIONAL DE FOLCLOR au fost prezente grupuri din Algeria, Bulgaria, China, Corea de Sud, Cuba, Georgia, Grecia (două ansambluri), Kenya, Mongolia, România, Rusia, Ucraina şi Turcia (patru ansambluri).
În prima zi a festivalului, s-a dansat în faţa unor turişti străini (majoritatea francezi), care la fiecare joc şi cântec românesc aplaudau frenetic, în picioare.
A doua zi, au fost gazde locuitorii cartierului Ortakent din Bodrum, locaţie unde şi ansamblul din Topoloveni a fost cazat. Organizatorii au decis ca ansamblul ”Ciuleandra”, pe post de vedetă a festivalului, să evolueze ultimul. Prestația a fost aplaudată, la scenă deschisă, minute în șir.
Pe 11 septembrie, ansamblul a participat la parada festivalului din Bodrum, mergând de-a lungul portului, până la cetate, şi susţinând spectacol la amfiteatrul din Bodrum, în faţa a mii de turişti. A fost seara în care, după spectacol, preşedintele festivalului, domnul EROL GUNER, a venit special să felicite fiecare membru pentru prestaţia susţinută. Acesta, ca și spectatorii dar și ceilalți concurenți s-au declarat încântați de  dinamica şi virtuozitatea dansurilor, de frumuseţea costumului popular.
În ultima zi, ”Ciuleandra” a evoluat la Mumcular, un oraş situat în inima Turciei, unde a înregistrat același succes de public.

Directorul Casei de Cultură ”Ion Ionescu” din Topoloveni, Emil Antohi: ”Putem afirma, fără falsă modestie, că am fost cei mai buni din festival. A fost evident, lăsând la o parte orice criteriu de punctaj, că ”Ciuleandra” s-a bucurat, în Turcia, de statutul de vedetă. Mulţumim, pe această cale, Consiliului Local Topoloveni şi domnului primar Gheorghiţă Boțârcă pentru încrederea avută şi susţinerea financiară care au făcut posibilă această participare.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea