„Povestea românească” a celor cinci alpiniști care au atins vârful Nanga Parbat, spusă la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, Serviciul Public Județean Salvamont Argeș și Asociația Română pentru Alpinism și Explorare au organizat marți, 16 septembrie, de la ora 17.30, un eveniment deosebit: prezentarea expediției Nanga Parbat, susținută de Teo Vlad și Marius Gane, cei doi alpiniști piteșteni care au făcut parte din această expediție.
În perioada 5 iunie – 28 august 2013, o echipă formată din 5 alpiniști români a pornit ascensiunea pe masivul himalayan Nanga Parbat (8126m) din Pakistan. Vârful a fost atins pe data de 19 iulie 2013. Nanga Parbat („Muntele Pleșuv”) sau Diamir („Regele Munților”) este al nouălea vârf ca înălțime de pe Pământ și al doilea ca înălțime din Pakistan. Este unul dintre cel mai greu de atins vârf din lume, rata de succes în ceea ce privește atingerea vârfului fiind foarte mică (20%).
Cei doi alpiniști au comentat imaginile proiectate pe ecranul din Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene Argeș. Aceste imagini au prezentat traseul Rupal pe care au urcat cei patru alpiniști români, cea mai mare, mai tehnică și mai dificilă rută de urcat pe Nanga Parbat.
În deschiderea evenimentului au vorbit Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Județene Argeș, și Ion Sănduloiu, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Argeș.

Octavian Mihail Sachelarie: „Este vorba de solidaritate umană, de spirit de echipă și de patriotism.”

„Dincolo de cucerirea unor masive muntoase, este vorba de solidaritate umană, de spirit de echipă și de patriotism. Sunt niște oameni care pun steagul românesc pe un vârf de munte, distingându-se prin calmitate și profesionalism. Avem nevoie de modele pentru tinerii noștri!”, a spus Octavian Mihail Sachelarie.
Ion Sănduloiu și-a manifestat entuziasmul cu privire la faptul că există în echipa sa de salvamontiști  și alpiniști care au la activ vârfuri de peste 8000 de metri. „Noi avem în palmares vârfuri de 4000-5000 de metri. Marius Gane este unul dintre puținii români care au ajuns pe Everest.”

Marius Gane: „Din cei 10-12 români care au urcat vârfuri de peste 8000 de metri, patru sunt argeșeni. Mi se pare un lucru foarte important.”

Alpinistul Marius Gane a declarat: „Mă bucur să fim la Pitești. Îmi pare rău că acest eveniment se întâmplă la un an după escaladarea muntelui Nanga Parbat. Din cei 10-12 români care au urcat vârfuri de peste 8000 de metri, patru sunt argeșeni. Mi se pare un lucru foarte important. Acest slide-show a mai fost prezentat în mai multe locuri din țară. Această expediție este importantă pentru că am fost 5 români, un număr mic pentru genul acesta de munte. Membrii echipei – Zsolt Török, Marius Gane, Teo Vlad Aurel Sălășan și Bruno Adamcsek, care a fost nevoit să se întoarcă la 7300 de metri, în urma unor probleme de sănătate, - au fost toți români, chiar dacă de altă origine. Ieșit din comun pentru genul acesta de expediții este rata de succes (4 din 5 expediții sunt cu succes). Nu am avut nevoie de oxigen suplimentar. Teo Vlad va comenta prezentarea pentru că știe mai bine succesiunea imaginilor.”
În prezentarea imaginilor cu expediția realizată de cei 4 alpiniști români, alpinistul Teo Vlad a spus printre altele: „Povestea noastră are un istoric în alpinismul românesc. Prezentarea noastră o să înceapă cu acest istoric. Pe Nanga Parbat nu există rute ușoare. Noi am ales versantul Rupal, care este o rută mai dificilă. Nanga Parbat, care se află în Pakistan, nu este cel mai prietenos loc din lume. Nu este neapărat un loc foarte plăcut pentru o destinație turistică. Expediția a fost un risc calculat pe care mi l-am asumat.”
La finalul prezentării, cei doi alpiniști piteșteni au fost asaltați de întrebări din partea celor doritori să afle cât mai multe lucruri despre aventura celor cinci temerari români.
Sabina BUSUIOC

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea