Rectorul Ionel Didea infirmă speculațiile din presă: ”Colegiile postliceale nu reprezintă o intrare pe ușa din dos la facultate”

# În decursul timpului, Universitatea din Piteşti a devenit o instituţie emblematică pentru întreg învăţământul românesc. # Ionel Didea: ”Nu știm să facem export! Vindem lemnul neprelucrat și dăm, pe degeaba, inteligența superioară, prelucrată”

Agitație mare pe holurile Universității din Pitești. Începe noul an universitar. Profesorii l-au început deja de ceva timp, pregătind venirea studenților. În cei 50 de ani de învățământ superior în Arges, Universitatea din Piteşti a reprezentat un important  centru de ştiinţă și de cultură, a slujit idealurilor de cunoaştere şi progres, prin performanţa ştiinţifică şi didactică, prin  spiritul creator, inovator, în fiecare din domeniile pentru care a organizat şi a desfăşurat programe de  studii.
Planul strategic al Universităţii din Piteşti are în vedere continuarea procesului  integrării României în structurile europene, intensificarea competiţiei universitare, accelerarea  schimbărilor ce privesc competitivitatea, sporirea contribuţiei învăţământului superior la modernizarea ţării, lărgirea oportunităţilor de pregătire prin studii superioare asigurate tinerilor.
Universitatea din Piteşti se remarcă prin legătura puternică cu mediul socio-economic al regiunii  Muntenia; evoluția dinamică a programelor de formare din ciclurile de licenţă, masterat si doctorat, cu 4  extensii universitare amplasate în Muntenia (Câmpulung, Alexandria, Slatina și Râmnicu Vâlcea);  acorduri cadru de cooperare internaţională, formații de master cu diplomă  dublă și doctorate în cotutelă, organizarea si participarea la manifestări internaţionale de prestigiu.
Despre problemele cu care se confruntă instituția, și care nu sunt puține, dar și despre planurile de viitor, multe și ele, rectorul Universității, prof. dr. Ionel Didea, a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu

# Domnule rector, începe un nou an. Piteștiul mai este vizibil pe harta universitară a țării? În ce măsură?
- Sigur că este, și încă bine. Încercăm să proiectăm o imagine, o percepție asupra universității de natură a-i ridica vizibilitatea națională, dar și internațională. Este însă destul de dificil pentru o universitate ca a noastră mai mică, ce vine dintr-o zonă destul de ”aglomerată” din acest punct de vedere, să se ridice, ca vizibilitate, peste celelalte instituții de profil. Suntem între universitățile din București, Brașov, Sibiu, Craiova.
# Târgoviște?...
- La Târgoviște este o universitate care, întotdeauna, s-a aliniat, cumva, după noi. Nu poți compara Târgoviștea, din acest punct de vedere, cu Piteștiul. Universitatea noastră numără 52 de ani de activitate prodigioasă, pe când cea de la Târgoviște este înființată după 1989. Este altceva. Așa cum vă spuneam mai devreme, suntem într-o permanentă activitate de căutare, de efervescență. Îmi doresc, spre exemplu, un imn al nostru. Am văzut la instituții din străinătate că acestea au, fiecare, un imn al lor. Chiar și câteva din universitățile mari din țară au imnuri: am văzut la Babeș, am văzut la Transilvania etc. Acestea au imnuri proprii cu care se mândresc, dar cu care se mândresc și studenții sau absolvenții. Dacă ținem cont că avem și o specializare, aici, la Pitești, de muzică, atunci putem spera să ”naștem” un asemenea imn chiar în propriul campus.
# Câteva cuvinte, vă rog, despre ultima ”invenție” de a organiza admitere fără bacalaureat
- Voi fi foarte deschis. Nu este așa. De multe ori, realitatea este deformată datorită comunicării. Este vorba de colegii postliceale, colegii care există și în multe alte universități din Europa. Este eronată sugestia indusă că ele ar permite celor înscriși de a se transfera, ulterior, la o facultate. Nu este o intrare pe ușa din dos la o facultate. Sigur că există și o publicitate înșelătoare. Unele instituții de învățământ fac reclamă acestor colegii susținând că sunt colegii universitare. Iar tinerii se gândesc la faptul că, înscriindu-se la unul dintre acestea merg, practic, la facultate. Nu! Este vorba de un colegiu postliceal și atât.
# Dar nu este un rabat de la calitatea actului de învățământ? Practic, se acceptă accederea la un nivel superior al celor care nu au reușit să îl termine pe cel dinainte...
- Oarecum. Noi gândim, oricum, la o diversificare aici, la noi, în sensul fostelor specializări profesionale înalte de altădată. Chiar zilele trecute am discutat și am aprobat, în Consiliul de Administrație, înființarea unui colegiu postliceal, pentru tinerii care au absolvit bacalaureatul. Vedeți că nu mai avem maiștri, nu mai avem tehnicieni, agenți comerciali, de vânzări, designeri, chiar designeri media. Cei de la electronică vor să înființeze specializarea de tehnician electronist. După Revoluție s-a neglijat segmentul acesta de studii, ceea ce a dus la o criză, la o lipsă de specialiști pe piața muncii.
# Universitatea Pitești se confruntă, ca și alte instituții de profil, cu lipsa studenților. Care sunt cauzele?
- Cauzele sunt multiple. Numărul de studenți a scăzut atât în România, cât și în Europa. Este vorba nu numai de un fenomen național, ci de unul regional, chiar global. Universități mari, de renume, din întreaga lume, se confruntă cu o reducere drastică a numărului de studenți. În România, printre cauze se numără și scăderea demografică – s-au terminat acele generații, așa-zise ale lui Ceaușescu, în care fiecare familie avea 2,3 sau chiar mai mulți copii. Acum ați văzut că familiile, datorită greutăților, datorită situației economice naționale dar și personale, nu cresc mai mult de 1-2 copii. Vorbim, în ultimii ani, și de acest bacalaureat mai exigent. La noi, la români, se cam recurge la extreme. Acum câțiva ani, promovabilitatea era de peste 90%, acum… mult sub jumătate. Nu am însă nimic împotriva exigenței, nu vreau să fiu înțeles greșit. Este nevoie de un examen serios, de studiu pentru examenul acesta al maturității. Este nevoie, însă, și de o abordare constantă a forurilor de decizie. Un alt factor este scurtarea duratei de studii. Trecerea la sistemul de învățământ Bologna, care prevede scurtarea cu un an a duratei medii a studiilor superioare, a dus la dispariția unui întreg eșantion de studenți, dar și de profesori. Abandonul școlar, de asemenea, este în creștere, și se manifestă atât de timpuriu, dar și în timpul facultății. Acest lucru se întâmplă și datorită convulsiilor de pe piața muncii, care, de multe ori, nu îi absoarbe pe tinerii absolvenți de facultate. Învățământul de masă, încet, încet, se restrânge.
În România mai este și  o altă problemă. Sunt, raportat la alte state europene, mult prea puține acțiuni private de sprijinire a tinerilor studioși. Firmele puternice nu se implică în mod corespunzător pentru acordarea de burse pentru merituoși, nu sunt interesate, ca în alte țări, să recruteze creiere încă din timpul facultății. Aceste burse ar fi de un real folos, mai ales pentru cei care chiar doresc să studieze, să facă performanță, însă nu își permit asta din punct de vedere financiar. Este un punct slab al sistemului nostru, ca și subfinanțarea, ca procent, din PIB.

Ionel Didea: ”Nu știm să facem export! Vindem lemnul neprelucrat și dăm, pe degeaba, inteligența superioară, prelucrată”

# Bani nu sunt și, în plus, creierele școlite gratis în România, vârfurile, pleacă să facă plus-valoare la alții. Care sunt soluțiile?
- La o primă analiză, nu se pot stopa astfel de pierderi ale valorilor școlite la noi. Se pot invoca prevederile Constituției, care asigură libertatea de mișcare. În aceste condiții, teoretic, orice tânăr este liber să facă ce vrea. Am sesizat și noi, și multe alte centre universitare această problemă a migrației greierelor. Din punct de vedere al legislației însă, nu s-a mișcat nimic. Nu știm să facem export! Dacă înainte de 1989 nu era permis exportul de lemn neprelucrat și nici de oameni școliți, iată că acum se întâmplă exact invers. Cine mai face așa ceva? În România au venit austrieci, italieni, nemți și toți au cumpărat pădure, suprafețe întinse. Nimeni însă dintre aceștia nu a tăiat-o. Ei, practic, și-au asigurat viitorul. La capitolul inteligență, e și mai rău. Aici, practic, noi livrăm produsul finit. Gratis! Dăm, pe degeaba, inteligența superioară, prelucrată. Avem, chiar și la nivelul instituției noastre, specializări recunoscute pe plan internațional, cum sunt cele inginerești. Facultatea de Mecanică și Tehnologie, AR-ul, Ingineria Transporturilor – sunt specializări în fața cărora toată Europa își scoate pălăria. Este însă mare păcat că nu putem să ținem în țară absolvenții. Nu te poți opune unuia care pleacă în Occident pentru salarii de mii de euro. Generațiile care urmează sunt tot mai hotărâte să își caute împlinirea în alte țări. Tinerii sunt din ce în ce mai mobili, iar pentru România este o migrație îngrijorătoare. Cu cine vom mai face performanță? În străinătate există contracte prin care firmele  fidelizează, prin suportarea cheltuielilor de studii, vârfurile.
# Primarul Tudor Pendiuc a premiat, astăzi, (marțea trecută, n.r.) elevii cu performanțe deosebite. Premierea s-a făcut la Universitatea Constantin Brâncoveanu. De ce nu aici?
- Știu că domnul primar are astăzi această acțiune. Nu este prima. Din punctul meu de vedere însă, concurența trebuie înțeleasă și respectată. Universitatea din Pitești este, dealtfel, pe foarte puține paliere în concurență cu Universitatea Constantin Brâncoveanu. Concurența trebuie să fie, în primul rând, loială, legală. Domnul primar a asigurat totuși un echilibru, fiind, cu ocazia multor evenimente, și alături de noi. Îl bănuiesc de cele mai bune intenții de domnul primar, sunt convins că este interesat de soarta întregului învățământ argeșean.
(S.V.)

***

Înfiinţarea Colegiului de învăţământ terţiar nonuniversitar la Universitatea din Pitești

În cadrul Universităţii din Piteşti, începând cu anul şcolar 2014-2015, s-a  înfiinţat Colegiul de învăţământ terţiar nonuniversitar.
Admiterea se desfăşoară în perioada 22 - 30 septembrie 2014.
Sunt admişi la studii absolvenţii de liceu, în condiţiile stabilite de către Ministerul Educaţiei Naţionale cu şi fără diplomă de bacalaureat.
Admiterea candidaţilor se face prin concurs de admitere, organizat pe bază de dosar, fără probe de aptitudini şi de concurs, prin evaluarea rezultatelor obţinute în studiile liceale absolvite sau echivalente conform legislaţiei în vigoare. Media generală de admitere este media generală de absolvire.
Tinerii care vor să candideze se pot adresa la sediul Colegiului, Str. Fundătura Teilor, nr. 4, Corp D al Universităţii din Piteşti ( lângă Grup Şcolar Construcţii de Maşini Piteşti).
Informaţii suplimentare la Tel: 0348 453 24 / 0348 453 201 şi pe site-ul www.upit.ro /  la pagina ADMITERE 2014 – 2015.
Domeniile de studiu, calificările profesionale şi durata de şcolarizare sunt menţionate în tabelul de mai jos.
Actele necesare înscrierii la concursul de admitere sunt:
a) dosar tip mapă;
b) fişa de înscriere (pusă la dispoziţia candidaţilor de secretariatul Colegiului)
c) 2 fotografii tip 3/4;
d) foaia matricolă pentru anii de liceu (original sau copie legalizată);
e) certificat de naştere (copie legalizată);
f) aviz medical eliberat de medicul de familie, apt pentru învăţământ;

IMPORTANT!
Nu se percep taxe de înscriere şi înmatriculare.

Notă:
Înfiinţarea Colegiului de învăţământ terţiar nonuniversitar s-a făcut în condiţiile legii, conform următoarelor documente de referenţă:
- Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
- Ordinul 4542/08.09.2014, privind aprobarea metodologiei cadru privind organizarea şi funcţionarea învăţămâtului terţiar nonuniversitar;
- Hotărâre de Guvern nr. 866/13.08.2008 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 844/2002 privind aprobarea nomenclatoarelor calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea prin învăţământul preuniversitar, precum şi durata de şcolarizare;
- Hotărâre de Guvern nr. 1144 din 29.09.2005 privind aprobarea nomenclatoarelor calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea prin învăţământul preuniversitar, precum şi durata de şcolarizare;
- H.G. nr 918/2013 privind Cadrul Naţional al Calificărilor;
- Ordinul 5343/2011 privind Criteriile generale de admitere în învăţământul postliceal;
- Hotărârea Senatului Universităţii din Piteşti.

CLICK AICI PENTRU VIZUALIZARE TABEL

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea