De la 1 octombrie, penalităţi de întârziere pentru cei care nu şi-au plătit la termen impozitele şi taxele locale

Pentru a da posibilitatea cât mai multor piteşteni să achite, până la termenul scadent, obligațiile fiscale datorate bugetului local (impozitul pe clădiri, terenuri și mijloace de transport), Primăria Piteşti a prelungit programul de încasare al zilelor de luni şi marţi. De miercuri, 1 octombrie,  vor fi  calculate majorări de întârziere de 2% lunar din cuantumul obligaţiilor fiscale
30 septembrie este al doilea termen scadent de plată pentru impozitul pe clădiri, impozitul pe terenuri şi impozitul pe mijloacele de transport, aferente anului fiscal 2014.  Asta înseamnă, pentru cei care nu şi-au achitat  obligaţiile datorate bugetul local, că doar luni şi marţi mai pot scăpa fără penalităţi.
“Pentru a veni în întâmpinarea piteştenilor, am dispus prelungirea programului de încasare a impozitelor şi taxelor locale în zilele de 29 şi 30 septembrie 2014. De asemenea, sunt puse la dispoziţia contribuabililor şi alte două modalităţi eficiente şi moderne de plată electronică”, a anunţat primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc.
Cei care nu se vor încadra în aceste ultime două zile, vor trebui să bage mai adânc mâna în buzunar. Nivelul majorării de întârziere este de 2% din cuantumul obligaţiilor fiscale neachitate în termen, pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Cum aflaţi  cât datoraţi bugetului local şi cum puteţi plăti

Suma reprezentând cuantumul impozitelor datorate bugetului local al municipiului Piteşti se poate afla şi achita de către fiecare contribuabil persoană fizică, persoană fizică autorizată sau persoană juridică, la adresa www.primariapitesti.ro secţiunea  „Impozite şi taxe locale”, iar la adresa www.ghiseul.ro secţiunea „Plata cu  autentificare” de către fiecare contribuabil persoană fizică sau persoană fizică autorizată, după autentificarea corespunzătoare în fiecare sistem.

Atenţie, plata impozitelor este condiţionată de achitarea amenzilor, acolo unde este cazul

Titularii de rol află odată cu plata impozitelor şi taxelor locale dacă au de achitat amenzi despre care nu ştiau (cele mai multe surprize sunt pe linie de legislaţie rutieră). Achitarea impozitelor şi taxelor locale este condiţionată de plata eventualelor amenzi.

Plata cu ajutorul cardului

Pentru achitarea impozitelor şi taxelor locale, Primăria Municipiului Piteşti acceptă plata pe baza instrumentelor de plată electronică, prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit, utilizând Internetul, precum şi terminalele pentru transferul de fonduri la punctul de încasare, tip POS, instalate atât la sediul Primăriei Municipiului Piteşti cât şi la centrele de încasări situate în cartierele municipiului Piteşti.

Paşii pe care trebuie să-i urmaţi

În cazul plăţilor prin Internet, la adresa www.primariapitesti.ro secţiunea Impozite şi taxe locale, contribuabilii (persoane fizice şi persoane juridice) trebuie să solicite, o singură dată, Primăriei Municipiului Piteşti înregistrarea ca utilizatori ai sistemului, operaţiunile de înregistrare şi alocare a parolei de acces fiind gratuite.
Cererile de înregistrare ca utilizatori formulate de către persoanele fizice se depun la ghişeele de încasări de la sediu sau de la centrele de încasări, iar cele formulate de către persoanele juridice la ghişeele de încasări de la sediu. Operaţiunile de înregistrare şi alocare a parolei de acces sunt gratuite, iar imediat după înregistrarea cererii şi verificarea identităţii, elementele de identificare şi autentificare în sistem se  înmânează solicitantului.

Ce sunt credenţialele şi cum se obţin

Primăria Municipiului Piteşti este înregistrată în Sistemul naţional electronic de plată online a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP), care se poate accesa la adresa de internet: www.ghiseul.ro secţiunea Primăriei Municipiului Piteşti.
În cazul plăţilor prin Internet, la adresa www.ghiseul.ro secţiunea Primăriei Municipiului Piteşti, contribuabilii (persoane fizice sau persoane fizice  autorizate) pot efectua plata obligaţiilor fiscale cu autentificare şi fără autentificare.
Pentru efectuarea plăţilor cu autentificare este necesară obţinerea credenţialelor (setul de informaţii destinat accesării şi utilizării funcţionalităţilor SNEP - numele de utilizator  şi parola). Aceste credenţiale, se distribuie la Centrul de încasări impozite şi taxe  locale al Primăriei Municipiului Piteşti, situat în bulevardul Republicii, bl. G1,  parter, sub semnătură de primire pe baza actului de identitate.
Pentru plăţile efectuate cu carduri prin intermediul Internetului, la adresa www.primariapitesti.ro sau la adresa www.ghiseul.ro secţiunea Primăriei Municipiului Piteşti şi prin intermediul POS-urilor, contribuabilii nu datorează comision.
Unde sunt amplasate POS-urile

Centrele de încasare a impozitelor şi taxelor locale, unde sunt instalate POS-uri

1. Strada Victoriei nr.24, sediul Primăriei – intrarea B (camera nr. 49 şi camera nr. 46);
2. Bulevardul 1 Decembrie 1918, Bloc M5a, parter (zona piaţă agroalimentară Găvana III);
3. Bulevardul Republicii Bloc 214, parter (zona Gară Sud);
4. Bulevardul Republicii Bloc G1, parter (zona Centrul Cultural al Municipiului Piteşti);
5. Strada Bradului (lângă Şcoala nr. 12, cartier Trivale);
6. Bulevardul Eroilor nr. 5 – în sediul Judecătoriei Piteşti (taxe judiciare de timbru).
Pentru achitarea impozitelor şi taxelor locale online cu cardul bancar, se acceptă la plată carduri emise de orice bancă. Serviciile de acceptare de plăţi electronice sunt disponibile prin intermediul BRD - Groupe Société Générale.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea